Vuoden viinit 2020 kultamitalistit

31.3.2020 - 5 x paras|

On taas se aika vuodesta, kun Alkon viinien parhaimmisto on valittu. Vuoden viinit -kilpailun tuomaristo on tehnyt ison työn ja saattanut ehdokkaat järjestykseen helpottaakseen sun seikkailua viinivalintojen keskellä. Tässä pari tärppiä Vuoden viinit 2020 kultamitalisteista!

Kuohuviini: Lindauer Blanc de Blancs

Uusiseelantilaisen Chardonnayn hurmaa | 15,48€

Uuden-Seelannin ylpeys, Lindauer Blanc de Blancs on silkkaa Chardonnayta – ja oiva esimerkki samppanjamenetelmällä tehdystä uuden maailman kuohuviinistä. Se on täynnä muhkeita briossisia ja paahteisia aromeita.

Lindauerin kuohuvat ovat aiemminkin niittäneet mainetta Vuoden viinit -kilpailussa, rohmuten palkintoja vuosi toisensa jälkeen. Tällä kertaa Blanc de Blancs oli kuitenkin se viini, joka lopulta ansaitsi kultamitalin. Tämä kupliva toimii niin sinällään kuin ruoankin kanssa. Itse pyöräyttäisin kaveriksi esimerkiksi kermaista sienikeittoa tai vaikka kinkku-juustopiirakkaa.

Valkoviini: Deep Roots Riesling

Muhkean hedelmäistä rieslingiä | 12,90€

Kolmen nohevan riesling-hepun käsissä syntynyt yhteistyöprojekti Deep Roots Riesling on kotoisin Saksan Rheinhessenista. Viinin takaa löytyvät Jochen Dreissigacker, Stefan Winter ja Philipp Wittmann. Suomalaisten suosima herrojen luomus voitti tänä vuonna kultamitalin Vuoden viinit- mittelössä!

Tämä hanapakkauksenakin löytyvä, herkullisen hedelmäinen riesling, on mainio kulauteltava ihan sellaisenaan, mutta toimii monipuolisesti myös ruokapöydässä. Vierelle valitsisin hedelmäistä juustosalaattia, aasialaisittain maustettua kalakeittoa tai paahdettua vaaleaa kalaa. Viinissä on hiven jäännössokeria, joka pelailee yhdessä hapokkuuden kanssa todella tasapainoisesti, pyöristää makua mukavasti ja tekee viinistä todella suunmyötäisen.

Roseeviini: Mud House Sauvignon Blanc Rosé

Rosee, joka jatkaa voittokulkuaan | 14,98€

Uusi Seelanti on tunnettu viinimaana etenkin laadukkaista sauvignon blanc -viineistään. Kyseisestä rypälelajikkeesta on loihdittu myös tämä viini – kaunis lohenpunainen väri on saatu lisäämällä sekoitukseen ripaus punaista pinot noiria.

Viini on jo useamman kerran pärjännyt loistavasti Vuoden viinit -kisassa ja tänäkin vuonna napsahti kultamitali roseeviinien sarjassa! Ihastuttavan raikas viini on tulvillaan punaisten marjojen, raparperin ja sitruksen aromeja. Kokeile tätä freesiä roseeta ruokapöydässä esimerkiksi savustetun lohen kanssa, ja makunautinto on taattu.

Punaviini: Cono Sur Bicicleta Pinot Noir

Huikean hinta-laatusuhteen Pinot Noir | 9,98€

Tuttu fillariviini on nyt myös Vuoden viinit -kultamitalisti! Mainio ympäristötietoisen kuluttajan valinta keväiseen ruokapöytään. Lautaselle laittaisin tämän viinin kanssa vaikkapa kevätkananpoikaa yrteillä ryyditettynä tai munakoisolasagnea. Viinin tuoksu tulvii herkullisia punaisten marjojen aromeja ja hivenen mausteisuutta.

Pinot Noir on lajikkeena herkkä ja elegantti. Ohuen kuorensa ansiosta siitä valmistuu kepeän raikkaita ja vähätanniinisia punaviinejä. Bicicleta Pinot Noir on todella monipuolinen ruokaviini ja toimii todella mukavasti monen kanssa ruokapöydässä. Tämän tyyppiset viinit ovat myös oivia valintoja sellaisenaan nautiskeluun, kunhan niitä malttaa ensin viilentää hieman. Pullon voi siis laittaa kauppareissun jälkeen suoraan jääkaappiin odottamaan nautiskelua.

 

Näillä voittajilla ei voi viinivalinnat mennä pieleen!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.