Vuoden viinit 2021 kultamitalistit

12.7.2021 - 5 x paras|

Vuoden 2021 Alkon viinien parhaimmisto on valittu! Vuoden viinit -kilpailun tuomaristo on tehnyt ison työn ja saattanut ehdokkaat järjestykseen helpottaakseen sun seikkailuja viinivalintojen keskellä. Tässä Tuomas Meriluoto MW:n pari tärppiä Vuoden viinit 2021 kultamitalisteista sekä Vuoden viinin esittely!

1) Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Vuoden viini ja Vuoden kuohuviini 2021 | 15,90€

Uuden-Seelannin ylpeys, Lindauer Blanc de Blancs on silkkaa Chardonnayta – ja oiva esimerkki samppanjamenetelmällä tehdystä uuden maailman kuohuviinistä. Se on täynnä muhkeita briossisia ja paahteisia aromeita.

Lindauerin kuohuvat ovat aiemminkin niittäneet mainetta Vuoden viinit -kilpailussa, rohmuten palkintoja vuosi toisensa jälkeen. Kultamitalin viime vuonna ansainnut Lindauer Blanc de Blancs voitti tänäkin vuonna sekä parhaan kuohuviinin kultamitalin että koko kilpailun parhaan viinin tittelin. Tämä kupliva toimii niin sinällään kuin ruoankin kanssa. Itse pyöräyttäisin kaveriksi esimerkiksi kermaista sienikeittoa tai vaikka kinkku-juustopiirakkaa.

2) Lindauer Special Reserve Rose Brut

Kultamitali: Roseekuohuviinit, hinta 13 euroa | 15,90€

Lindauerin menestys ei rajoittunut vain Blanc de Blancs -viinin voittoon, sillä tuottaja nappasi tuplavoiton vuoden kuohuviinikissa! Lindauer Special Reserve Rosé nappasi roseekuohuviinien mittelöissä kultamitalin ja sijoittui kuohuviinien kokonaiskisassa hopealle.

Viileältä Uuden-Seelannin Pohjoissaarelta tuleva Lindauer Special Reserve Rosé on maan johtavan kuohuviinituotttajan käsialaa. Ei siis ole ihme, että tämänkään kuohuvan kohdalla ei ole luistettu laadusta, vaan pullossa muhii herkullinen kokonaisuus raikkautta, marjaisuutta ja kivan paahteista, täyteläisen kermaista fiilistä. Tämä viini viihtyy kepeiden merenantimien, tartarpihvin, ilmakuivatun kinkun sekä vegenaposteltavien kaverina, mutta toimii oivasti myös aperitiivina.

3) Torres Digno Riesling Rosé

Kultamitali: Uuden maailman roseeviinit, hinta alle 13 euroa | 12,98€

Rieslingrosee voitti roseeviinien sarjassa kultaa! Punaviineistä monen tuntema Chile onkin tänä päivänä mainio maa muunkin väristen juomien taitajana. Torres Chilen viinitalon Digno Riesling Rosé on taattua Torres-laatua: hehkeän aromaattinen ja makoisa roseeriesling, jonka vaaleanpunainen väri on peräisin pienestä määrästä punaista Cinsault-rypälettä.

Digno Riesling Rosé on nappivalinta tähän vuodenaikaan. Jäntevät hapot raikastavat makunystyrät ja kutittelevat suussa pitkään. Himppu jäännössokeria tekee tästä hapanmansikkaisesta roseerieslingistä hyvän kaverin tuhdimminkin maustetulle ruoalle, kuten teriyakilohelle tai itämaiselle kanalle

4) Erlenbacher Kayberg Riesling

Kultamitali: Euroopan valkoviinit, hinta alle 13 euroa | 12,90€

Onko Etelä-Saksassa sijaitseva Württembergin viinialue jo sulle tuttu? Jos ei, nyt kannattaa kokeilla alueelta tuleva, kultamitalin ansainnut Erlenbacher Kayberg Riesling! Näyttävään kesäetikettiin puettu puolikuiva valkoviini sopii sekä rentoihin illanistujaisiin että kalapöydän hienoihin makuihin.

Tässä viinissä herkulliset aprikoosin ja persikan aromit paiskaavat kättä raikkaan hapokkuuden kanssa. Himppu jäännössokeria takaa sen, että voit nauttia Erlenbacher Kayberg Rieslingiä tujumminkin maustettujen ruokien kaverina. Ja jos kesäiltana tekee mieli napostella suklaata, tämä riesling maistuu mahtavalta esimerkiksi Fazerin tumman appelsiinisuklaan kanssa.

5) Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir

Kultamitali: Pinot Noir, hinta 13 euroa tai yli | 21,90€

Pyreneiden juurelta tuleva Gérard Bertrand Domaine de l’Aigle Pinot Noir on tyylikäs esimerkki herkästä Pinot Noir -rypäleestä. Vaikka Pinot Noir -viinit ovat punaviineiksi verrattain kepeitä ja vähätanniinisia, ne eivät ole hapokkuudestaan johtuen parhaimmillaan seurusteluviineinä.

Tämä kultamitalin pokannut viini on kypsän marjainen, yrttinen ja paahteisen mausteinen. Se on parhaimmillaan linturuokien ja haudutettujen pataruokien kanssa, mutta näin kesällä se toimii aivan loistavasti myös vaikka grillatun vaalean lihan kanssa.

6) Pierre Chavin Côtes de Gascogne Cuvée Réserve hanapakkaus

Kultamitali: valkoviinit hanapakkauksissa | 32,89€

Jos Sauvignon Blanc -rypäle toimii sun makunystyröille ja haluat maistaa vähän muutakin sen seassa, tässäpä kesäinen valkoviini, jossa on mukana Lounais-Ranskassa viihtyviä Gros Manseng- ja Colombard-rypäleitä. Limettiä, greippiä ja kypsiä keltaisia hedelmiä pursuavassa Pierre Chavin Côtes de Cascogne Cuvée Réserve -viinissä on ryhtiä vaikka muille jakaa. Maku on raikkaanhedelmäinen, pirteän hapokas ja kivan vivahteikas.

Tämä valkoisten laatikkoviinien voittaja loistaa, kun lautasella on jokirapusalaattia, kesäkurpitsa- tai pestopastaa, cevicheä – tai melkein mitä tahansa raikkaan kesäistä kala- tai kasvisruokaa. Toimii kivasti myös alkumaljana.

7) Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port 2007

Kultamitali: Väkevöidyt viinit | 35,51€

Kultamitalin kaikkien väkevöityjen viinien joukosta voittanut Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port 2002 tulee Douro-joen jylhästä laaksosta. Mausteita, pähkinää, suklaata ja kuivattuja hedelmiä tulviva tawny on portviinityyppi, joka päättää illan nätimmin kuin mikään muu.

Dow’s Colheita Tawny pelittää älyttömän hienosti sinällään, mutta loistaa juustojen kanssa. Ja niitä rypäleitähän tässä tawnyssa riittää: Tinta Barroca, Tinta Roriz (espanjalaisissa Tempranillo), Tinto Cão, Touriga Franca ja Touriga Nacional.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.