Villiyrteistä valmistuu vino pino vihreitä nokkoslettuja, jotka nautitaan ketunleipien sekä voikukanlehdistä sekoitetun raikkaan salaatin kera. Palanpainikkeeksi sopii ranskalainen sauvignon blanc, joka säestää suloisesti villiyrttien aromaattista makua. Kurkkaa näppärä nokkosletturesepti ja kippistä vehreälle kesälle!
Jos villiyrtit ovat keittiössäsi vielä vieras raaka-aine, kannattaa kokeileminen aloittaa tutuimmista villivihanneksista, kuten nokkosista ja voikukista. Nokkosletut ketunleivällä höystettynä ja voikukan lehdistä sekoitetun salaatin kera ovatkin oivallinen ensiaskel luonnon tarjoamien ainutlaatuisten antimien pariin. Annos on saanut inspiraationsa ihanan aromaatisesta Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc -valkoviinistä, jonka makumaailmasta on helppo löytää villin nokkosen vivahteita.
Ketunleipä eli käenkaali tuo mukavaa hapokkuutta valmiiseen annokseen. Jos onni on myötä ja ketunleivät ovat vielä kukassa, kannattaa hennon vaaleanpunaisia kukkia kerätä muutama annoksen koristelua varten!
Lettuihin kannattaa käyttää nuoria nokkosia tai kerätä isommista nokkosista vain tuoreimmat lehdet. Nuoret nokkoset eivät polttele yhtä ärhäkästi kuin vanhemmat, mutta niitä käsitellessä on silti hyvä käyttää kertakäyttöhansikkaita.
Nokkosletut
2–3 henkilölle
- 2 dl nokkosia (valmiiksi ryöpättynä)
- 5 dl täysmaitoa
- 2 kananmunaa
- 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl voita sulatettuna
- 1 tl suolaa
lisäksi:
- turkkilaista jogurttia
- kotimaista juustoa oman makusi mukaan
- ketunleipiä
- syötäviä kukkia (esim. orvokkeja tai voikukan keltaisia terälehtiä)
- voikukan nuoria, pyöreitä lehtiä
- kylmäpuristettua rypsiöljyä
- suolaa ja pippuria maustamiseen
Ryöppää eli kypsennä nokkoset nopeasti kiehuvassa vedessä. Jäähdytä ne juoksevan veden alla siivilässä. Purista nokkosista ylimääräinen neste pois ja leikkaa veitsellä pienemmäksi.
Lisää kaikki raaka-aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.
Paista taikinasta pieniä tai isoja lettuja. Tarjoile lettujen kanssa suolalla ja pippurilla maustettua turkkilaista jogurttia sekä kotimaista, aromaattista juustoa, kuten Kolatun Waldermar Kuttucheddaria tai Kuusamon juuston Vuoristojuustoa.
Koristele annos ketunleivillä ja syötävillä kukilla.
Helpon lisukesalaatin letuille saat voikukan nuorista lehdistä. Pirskottele lehtien päälle hieman kylmäpuristettua rypsiöljyä, suolaa ja pippuria. Parhaimmillaan voikukan lehden ovat nuorina, kun ne ovat vielä pyöreäreunaisia.
Viinisuositus: Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc
Languedocin klassikko tulee taas | 35,99€
Monen viininystävän mielestä ilmastoltaan välimerellinen ja aurinkoinen Languedoc-Roussillon on hinta-laatusuhteeltaan Ranskan kivoimpia viinialueita. Monikasvoinen alue trendaakin nyt toden teolla! Myös Languedocin klassikkotalot ovat voimissaan: Lurtonin viinitalon Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on sitruunan ja passionhedelmän aromeilla leikittelevä eloisan hapokas ja yrttinen valkoviini, joka taipuu moneen.
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc -valkoviinin makumaailmasta on helppo löytää villin nokkosen vivahteita, minkä takia se on täydellinen pari nokkosletuille.