Viinitrendit 2024 – koska viinit ruokakauppaan?

5.1.2024 - Artikkelit|

Tämän vuoden isoin suomalaisen viinikulttuurin muutos liittyy mahdolliseen lakiuudistukseen, joka toisi 8-prosenttiset viinit ruokakauppoihin. Nyt kokeillaan kiinnostuneina myös oransseja viinejä sekä eksoottisempiakin rypäleitä.

8-prosenttiset viinit ruokakauppoihin

Ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttiraja on nousemassa nykyisestä 5,5 prosentista kahdeksaan prosenttiin. Ehdotetun lain on tarkoitus tulla voimaan tulevalla kevätkaudella. Kiinnostus vähäalkoholisia tuotteita kohtaan on ollut kasvussa jo ennen mahdollista lakiuudistusta.

– Kahdeksanprosenttinen viini hyvin tehtynä osaavalta tuottajalta on laadultaan ja tyyliltään tosi lähellä sitä,mitä me ajatellaan normaalilla viinillä, Master of Wine Tuomas Meriluoto kuvailee.

MAISTA: Thr3 Monkeys 2022 (9,98 €)thr3 monkeys kartonkitölkki

Jo nykyisellään Alkoista löytyvä Thr3 Monkeys -tetra pitää sisällään 8 prosenttia alkoholia, joten lakiuudistuksen myötä se voisi olla yksi niistä tuotteista, jota löytyisivät jatkossa myös ruokakauppojen hyllyiltä.

Viinin tuoksu on ananaksinen, persikkainen, kypsän sitruunainen ja hennon mausteinen. Puolimakea ja miellyttävän hapokas viini sopii erilaisiin seurusteluhetkiin esimerkiksi piknikille ja mökille.

Ujoa kiinnostusta oransseihin

Oranssiviinit eivät välttämättä tule räjäyttämään myyntitilastoja, mutta ujoa kiinnostusta niitä kohtaan on jo havaittavissa. Oranssiviinit valmistetaan valkoisista rypäleistä punaviinien tapaan, jolloin rypäleiden kuoret saavat liota rypälemehun joukossa. Rypäleiden kuoret voivat olla valmistuksessa mukana muutamasta päivästä jopa vuoteen asti, mikä antaa viiniin paljon makua. Joskus myös terttujen rangat saavat olla mukana.

Oranssiviineillä ei ole Alkoissa omaa, erillistä hyllyään vaan ne löytyvät valkoviinien seasta maaluokituksensa mukaisesti.

Oranssiviinien makumaailma on selvästi valkoviinejä runsaampi ja kaikin puolin kypsempi. Mukana on myös tanniinisuutta, mutta valkoviineihin verrattuna vähemmän hapokkuutta.

MAISTA: Nanit Orange Wine (13,99 €)nanit orange wine

Nanit-sarjan jujuna on kunnioitus luonnon omia makuja kohtaan. Viinintekijätiimi kokosi taitonsa ja kokemuksensa yhteen tehdäkseen luonnonmukaisia viinejä, jotka ovat helposti lähestyttäviä ja herkullisia.

Nanitin oranssiviini saa kauniin värinsä, kun Macabeo-rypäleiden kuoret saavat olla kymmenen päivän ajan mukana fermentointivaiheessa. Värin lisäksi kuorikontakti antaa viinille aromikkuutta ja rakennetta, jopa pienen tanniinisuuden muodossa.

Monikäyttöinen ruokaviini esimerkiksi vuohenjuustolle, salaateille, kalalle ja pastalle.

Rypäleseikkailut kiehtovat

Uusia rypäletuttavuuksia etsitään nyt innokkaasti. Viinibaarien lisääntynyt tarjonta, matkustaminen ja Alkon kasvava valikoima kannustavat ihmisiä rohkeasti kokeilemaan uutta. Oletko esimerkiksi tutustunut jo Torresin elvyttämiin muinaislajikkeisiin ja Clos Ancestral -sarjaan? Tuottaja on 80-luvulta asti tehnyt työtä palauttaakseen Katalonian alkuperäislajikkeita, kuten Forcadan sekä Moneun.

Alkuperäislajikkeet antavat viineille ainutlaatuisen identiteetin ja pitävät historian elossa. Ne kypsyvät myöhään sekä kestävät korkeita lämpötiloja ja kuivuutta. Tällaisten lajikkeiden viljely on välttämätöntä, jotta viininviljelyä pystytään jatkamaan ilmaston muuttuessa.

MAISTA: Torres Clos Ancestral 2021 (17,98 €) torres clos ancestral

Alkuperäislajike Moneu kypsyy osin saviruukuissa ja amforassa. Blendissä on lisäksi Tempranillo ja Garnacha -rypäleitä, jotka kerätään 30-40-vuotiaista köynnöksistä.

Viinin tuoksussa on vadelmaa ja mausteisuutta. Keskitanniininen suutuntuma, jossa on aistittavissa mustikkaa, kukkaisuutta ja hieno hapokkuus. Vivahteikas, elegantti ja ryhdikkään hapokas viini on omiaan riistalintujen, mausteisten makkaroiden sekä tapasten kanssa nautittavaksi.

 

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.