Viinitrendit 2023 – mitä viinejä nautitaan kun hinnat kiristyvät?

1.12.2022 - Artikkelit|

Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi vuoden 2023 parhaat ja puhuttavimmat viinitrendit. Tänä vuonna laseihin kannattaa kaataa näitä vuoden viinisuosikkeja!

viinitrendit-2023-kartonkitölkki

1) 2023 myös laatuviinejä pakataan kartonkitölkkiin

Alkon kunnianhiomoinen strategia on puolittaa myymiensä pakkausten hiilijalanjälki vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa, että yhä uusia tuotteita pakataan raskaiden lasipullojen sijaan toisin – Suomessa tämä trendi näyttää tällä hetkellä tarjoavan uusia mahdollisuuksia erityisesti kartonkitölkille. Vuonna 2023 tetrojen tarjonta tulee laajenemaan ja kartonkitölkkeihin pakataan entistä laadukkaampia viinejä.

KOKEILE:

viinitrendit-2023-sangre-de-toro

2) Viineihin käytettävä rahan määrä pienenee

Kohonneet elinkustannukset vaikuttavat myös viinien hankintaan; kuluttajat etsivät edullisempia vaihtoehtojatai hyllyjen välissä asioidaan entistä harvemmin. Näin siitäkin huolimatta, että viinien hinnat nousivat vuonna 2022 Alkossa vain maltillisesti ja muita elintarvikkeita huomattavasti vähemmän. Alkon koko valikoiman osalta hinnat ovat nousseet noin 2,3 prosenttia.

Kun rahaa on käytettävissä vähemmän, kuluttajat turvautuvat yleensä tuttuihin tuotteisiin, viinialueisiin ja rypäleisiin.

KOKEILE:

viinitrendit-roseeviinit

3) Roseeviinien kausi pitenee

Upean vaaleanpunaisia roseeviinejä ei mielletä enää vain kesäviineiksi, vaan niiden nautiskelukausi pitenee ympärivuotiseksi. Roseeviineissä yhdistyvät kahden eri viinityylin parhaat puolet; valkoviinien raikkaus ja punaviinien aromaattisuus, mikä tekee roseista monikäyttöisiä ja herkullisia ruokaviinejä – muihinkin kuin kesäisiin piknik-hetkiin!

KOKEILE:

viinitrendit-2023-cono-sur-riesling

4) Perinteisten klassikkoalueiden hinnat pompsahtavat

Burgundin, Bordeaux’n ja Champagnen alueiden viinien hinnat ovat nousemassa korkealle. Tämä avaa mahdollisuuksia vaihtoehtoisille viinialueille. Burgundin sijaan esimerkiksi pinot noireja voidaan alkaa etsiä enemmän Oregonista, Uudesta-Seelannista tai Chilestä. Tämä voi avata mahdollisuuksia myös muille kepeämmille rypäleille, kuten Barberalle ja Nebbiololle. Bordeaux’n alueen ystävät voivat puolestaan etsiä viinejä Ranskan vähemmän kulttisilta alueilta tai nauttia muhevasta Portugalin tyylistä, joka on jo alkanut nostaa päätään. Samppanjalle voidaan etsiä vaihtoehtoja brittikuohareista tai cremanteista.

KOKEILE:

viinitrendit-2023-piemonte

5) Piemonte nousee! 

Ilmiö nähdään jo Ruotsissa, jossa barberan ja barbarescojen kysyntä on viimeisen vuoden aikana räjähtynyt. Perästä tullaan ja samantyyppistä muutosta on jo havaittavissa myös Suomessa. Esimerkiksi Alkon tuotehauissa on jo jonkin verran painotettu Piemontea.

KOKEILE:

LUE MYÖS

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.