Viinitrendit 2022: Kuusi trendiä, joita pitää silmällä

4.1.2022 - Artikkelit|

Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi vuoden 2022 parhaat viinitrendit. Tänä vuonna laseihin kannattaa kaataa näitä vuoden viinisuosikkeja!

viinitrendit roseeviinit

1) Saksalaiset roseeviinit

Roseeviinit ovat vihdoin saaneet ansaitsemansa aseman laajan yleisön viinivalinnoissa ja vaaleanpunainen viintrendi on ehdottomasti vuoden keskeisimpiä. Tällä hetkellä erityisesti hennot Provence-tyylin roseet nauttivat yleisön suosiosta. Toiseksi suosikiksi näyttäisivät olevan nousemassa saksalaiset Pinot Noir -rypäleestä valmistetut roseet. Saksalaiset Pinot Noir -roseet ovat tyyliltään aavistuksen aromikkaampia, mutta silti herkän mineraalisia, raikkaan hapokkaita ja marjaisia ja sopivat sellaisenaan nautiskelun lisäksi laajemmalle kirjolle hiukan runsaampiakin makuja ruokamaailmasta. Uskon, että tulevan vuoden aikana pinot noir roseiden hedelmäinen makumaailma hurmaa viinikansan lopullisesti!

Kokeile:

viinitrendit alkoholittomuus

2) Alkoholin käytön vähentäminen ja Sober curious

Alkoholin kulutuksen vähentäminen on trendi, joka näkyy meillä ja maailmalla. Osa kuluttajista hakee kokonaan alkoholittomia vaihtoehtoja ja osa pyrkii satsaamaan määrän sijasta laatuun. Me Winestatella haluamme tukea tätä trendiä tuomalla markkinoille kiinnostavia alkoholittomia ruokajuomavaihtoehtoja ja esimerkiksi kiinnostavia laatuviinejä pienemissä pulloissa.

Kokeile:

viinitrendit ääripäät

3) Viinimaailman ääripäät

Tilastot todistavat, että viininystävät näyttävät entistä useammin hakevan selkeitä makuja ääripäistä: Aikaisemmin ns. varmat keskitien viinit ovat olleet valtaosan valinta, mutta makutottumusten kehittyessä tehdään valintoja omien preferenssien tai sopivan ruoan mukaan enemmän ääripäistä. Valkoviineissä tämä trendi näkyy kysyntänä erittäin kuivissa, raikkaissa ja jopa viiltävän hapokkaissa viineissä, ja samaan aikaan tammiset, muhkeat ja aromikkaat viinit kasvattavat kysyntäänsä. Sama trendi on huomattavissa punaviineissä: kevyet punaviinit kuten pinot noirit kasvattavat suosiotaan, samoin kuin muhkeat, voimakasaromiset ja täyteläiset punaviinit.

Kokeile:

viinitrendit matkailu

4) Viinimatkailu

Kun korona vihdoin on selätetty, tulee viinimatkailu kiinnostamaan suomalaisia entistä enemmän. Viinitilat sijaitsevat usein kauniilla paikoilla ja vierailut viinitiloilla tuovat mukavan gastronimisen lisän matkaohjelmaan, sillä vierailuilla avautuu usein mahdollisuus vähintään maistella tilan tuotteita jonkin tilan työntekijän opastuksella ja monelta tilalta löytyy myös paikallisiin ruokiin vihkiytynyt maalaishenkinen ravintola. Winestaten sisällöissä tullaan 2022 aikana esittelemään kausittain kiinnostavia viinimatkakohteita, joten stay tuned!

Suosikkimaita tällä hetkellä:

  • Ranska
  • Saksa
  • Italia
  • Espanja
  • Portugali

viinitrendit mosel

5) Klassisuus

Klassisuus ja perinteikkään tarinan omaavat tuotemerkit tulevat pitämään pintansa myös tulevana vuonna. Suomalaisten viinikiinnostus suuntautuu klassikkoalueiden viineihin kuten vaikkapa Riojan, Alsacen, Moselin, Bordeauxin tai Piemonten viineihin, joiden taustalla vaikuttaa perheyrityksiä. Alkuperä halutaan aistia kaikilla aistilla niin pakkauksen ulkoasussa kuin viinin maussakin.

Kokeile:

viinitrendit pakkausten vastuullisuus

6) Pakkausten vastuullisuus

Ympäristöasiat puhuttavat myös viineissä. Viininystäviä kiinnostaa pakkaus, sen kierrätettävyys ja hiilijalanjälki. Perinteinen lasipullo tulee pitämään pintansa, mutta tietoisuus sen hiilijalanjäljestä verrattuna vaihtoehtoisiin pakkausvaihtoehtoihin kasvaa. Etenkin Alko valistaa ja ohjaa kulutusta toiminnallaan oman ympäristöstrategiansa mukaisesti muihin pakkauksiin, joka tulee näkymään vaihtoehtoisten pakkausformaattien tarjonnan parantumisena.Kevyet lasipullot valtaavat tilaa hyllyiltä ja ympäristöystävällisissä tetroissa ja hanapakkauksissa saa jatkossa entistä laadukkaampia viinejä.

Kokeile:

 

Näiden vinkkien myötä, oikein maistuvaa ja iloisempaa vuotta 2022!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.