Viinitrendit 2021: Kahdeksan viiniä, jota maistaa tänä vuonna

Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi vuoden 2021 parhaat viinitrendit. Tänä vuonna laseihin kannattaa kaataa näitä vuoden viinisuosikkeja!

1) Prosecco Rosé on kuohuviinihyllyn uusi hitti

Italian Venetosta peräisin olevaa suomalaisten suosikkikupliva Proseccoa on saanut kuluneen vuoden 2020 marraskuusta lähtien valmistaa myös roseena. Odotettujen roseeproseccojen vastaanotto on ollut innokasta ja kiinnostunutta. Alkavalla vuodella onkin lupa odottaa tämän helposti lähestyttävän ja niin herkullisen hedelmäisen viinityylin suosion kasvua osana muutenkin meneillään olevaa pinkkien viinien vallankumousta.

Roseeproseccoja on ilmestynyt Alkon valikoimaan hyvä liuta. Ne tulevat varmasti nostamaan päätään ensimmäisen kokonaisen myyntivuotensa aikana etenkin juhlakausina, mutta myös helppoina ja kohtuuhintaisina arjen ilahduttajina.

Kokeile näitä:

 • Maultaan raikkaan persikkainen ja vadelmainen, harmoniaa ja tyyliä hehkuva Casa Canevel Prosecco Rosé Brut sopii kilistelyyn ja rentoon yhdessäoloon.
 • Lempeä ja puolikuiva Cielo Prosecco Rosé Extra-dry avaa rennot illanistujaiset ja viihtyy pöydän antimien parissa
 • Metsämansikkaista ja sitruunaista makumaailmaa sekä raikkaan mineraalista suutuntumaa tarjoileva Jeio Prosecco Rosé Brut on oiva seuralainen kylmille alkupaloille ja pikkusuolaisille sekä jälkkäreille sieltä raikkaammasta päästä.

2) Rieslingin lisäksi myös muut laadukkaat yhden rypäleen valkoviinit alkavat kiinnostaa

Rieslingin jo vuosia kestänyt suosio alkaa johtaa muidenkin valkoisten yhden rypälelajikkeen, eli ns. varietaaliviinien kiinnostavuuden kasvuun. Rieslingin suosiolle ei vielä näy loppua, mutta perehtyneimmät viininjuojat alkavat jo katsella uusien potentiaalisten suosikkien suuntaan.

Myös vähemmän viineihin perehtyneempi porukka on saanut rieslingin kautta lisää ymmärrystä siitä, että viinejä tehdään erilaisista rypälelajikkeista, joilla kaikilla on omat tunnuspiirteensä – joka on omiaan ruokkimaan kiinnostusta tutustua myös muihin lajikkeisiin. Tämä alkaa näkyä siinä, että myös muut globaalisti viljellyt selkeäaromiset lajikkeet kiinnostavat enemmän. Kansainvälisistä lajikeista suosiota povataan erityisesti raikkaalle ja herukkaiselle Sauvignon Blancille. Myös paikallisemmat lajikkeet, kuten pääosin Portugalista ja Espanjasta tuleva Alvarinho / Albariño nostavat samalla päätään.

Kokeile näitä:

 • Raikkaan rapsakasta Mud House Sauvignon Blanc -valkoviinistä erottaa helposti Sauvignon Blanc -rypäleelle tyypillisen herukkaisuuden ja raparperinvartta muistuttavan aromin.
 • Kypsän sitruksinen, vivahteikas ja upean hapokas Anselmo Mendes Contacto Alvarinho on mielenkiintoinen esimerkki Alvarinho-rypäleestä parhaimmillaan. Amerikkalainen viinilehti Wine Enthusiast valitsi viinin Vuoden 2020 parhaat viinit -listansa sijalle 37.

3) Laatuviiniä hankitaan aristelematta myös kartonkitölkissä

Suomalainen kuluttaja on tähänkin asti ollut hyvin vastaanottavainen ja ennakkoluuloton viinien pakkauksiin liittyvissä asioissa. Lasipullojen siirtyminen perinteisestä korkista kierresulkimiin, sekä hanapakkaukset otettiin maassamme aikanaan avosylin vastaan – vieläpä ihan ensimmäisten joukossa koko maailmassa.

Niin sanotut kartonkitölkit, eli erimerkiksi hedelmämehuista tutut nestekartonkipakkaukset ovat erittäin ympäristöystävällinen pakkausmuoto sekä ympäristöystävällisen tuotantonsa, kierrätettävyytensä että kuljetettavan painonsa ansiosta. Kartonkitölkkeihin pakattuja viinejä on ollut Suomessa saatavilla jo hyvän aikaa. Nyt kun viinintuottajille on ehtinyt kertyä myönteisiä kokemuksia kartonkitölkeistä, on lupa odottaa, että myös hieman hinnakkaampia ja siten laadukkaampia viinejä uskalletaan alkaa pakkaamaan myös kartonkitölkkeihin. Vastaavasti myös ympäristötietoiset ja arvopohjalta viinivalintojaan tekevät viininystävät poimivat tulevaisuudessa ennakkoluulottomammin ostoskoriinsa kartonkitökkiin pakatun viinin.

Kokeile tätä:

 • Camden Park Shiraz Petit Verdot Cabernet Sauvignon on loistoesimerkki maistuvasta viinistä kartonkitölkissä. Hillomainen hurmuri Etelä-Australiasta avaa pelin tummanpuhuvalla, tyylikkäästi paahteisella tuoksullaan. Suuhun jää pyörimään mustikkaa, kirsikkaa, lakritsia ja kahvin fiilistä.

4) Rieslingrosee on tullut jäädäkseen

Allekirjoittaneen inspiraatiosta räjähdyksen voimalla liikkeelle lähteneen viinikategorian isoin vuosi on vasta tuloillaan. Kahta viinimaailman megatrendiä, rieslingiä ja roseeviiniä yhdistelevä rieslingrosee sekä puhuttaa että uudistaa välillä aavistuksen kaavoihinsa kangistunutta viinimaailmaa.

Rieslingrosee nousi viime kesän hitiksi ja siitä muodostui viininystävien keskuudessa tietynlainen innovatiivisuuden esikuva. Viime kesän innostuksen jälkeen nämä riesligroseet ovat todistaneet kyvykkyytensä myös ruokapöydissä valkoisten rieslingien tapaan. Uuden kategorian saavuttama suosio povaakin erittäin monipuolista rieslingrosee -sesonkia myös alkavalle vuodelle – niin seurustelujuomana kuin ruokaviininäkin. Maailmalta kuuluu, että Alkon rieslingrosee-valikoimaan voidaan odottaa myös uusia tuotteita.

Kokeile näitä:

 • Saksalaisen viinintekijä Axel Neissin ja allekirjoittaneen yhteistyössä luoma That’s Neiss Pink Riesling on se aito ja alkuperäinen rieslingrosee. Puhdaspiirteisen hedelmäistä ja ryhdikkään hapokasta viiniä kulauttelee sellaisenaankin, mutta kokeile rohkeasti myös eri ruokien kanssa ja ylläty siitä, kuinka tämä tuntuu sopivan ruoalle kuin ruoalle.
 • Torres Chilen viinitalon Digno Riesling Rosé on taattua Torres-laatua: hehkeän aromaattinen ja makoisa roseeriesling, jonka sipulinkuorta muistuttava väri on peräisin pienestä määrästä Cinsault-rypälettä.

5) Brittikuohuvien suosio kasvaa

Englantilaiset kuohuviinit yrittävät ihan vakavissaan haastaa kuohujuomien uniikkina ja ylivertaisena laatujohtajana pidettyä samppanjaa. Viinintuotanto Isossa-Britanniassa oli vielä parikymmentä vuotta sitten intohimoisten harrastajien varassa ja varteenotettavia tuottajia oli vain muutama.

Nyt ilmastonmuutos, saavutettu maine ja sen innoittamat investoinnit sekä ranskalaista samppanjaa rennommat säädökset ovat nopeasti nostaneet brittikuohuvien tunnettuutta sekä laatua vielä entisestään. Pulloja riittää myös myyntiin niin, että näitä herkkuja riittää yhä useampien kiinnostuneiden kuluttajien saataville. Tämä kaikki on tehnyt Englannista hyvin varteenotettavan vaihtoehdon laadukasta kuohuviiniä kaipaavalle viininystävälle ja näitä kannattaa ehdottomasti bongailla Alkon valikoimista vuonna 2021.

Kokeile tätä:

 • Vaikka Suomesta on jo pitkään saanut useampaakin englantilaista kuohuviiniä, se suurin tähti on loistanut poissaolollaan. Nyt brittikuplien historian merkittävin tuottaja, Nyetimber, on vihdoin saapunut Suomeen – kätevässä kahden hengen kilistelyyn sopivassa pikkupullossa. Nyetimber Classic Cuvée Brut on nimittäin Se Tuote, josta Englannin viinitarina sai ekan ison buustin aikoinaan.

6) Portugalin viinit trendaavat vihdoin kunnolla

Portugali on jo pitkään ollut viiniasiantuntijoiden veikkauksissa yhtenä trendaavista viinimaista. Maan helposti lähestyttävät, mutta samalla  kiinnostavan omaperäiset rypälelajikkeet ovat jo pidempään odotelleet löytäjäänsä.

Nyt vaikuttaisi siltä, että Portugalin aavistuksen kompleksisen ja vieraan kuuloiset rypälelajikkeet ovat saaneet “kiinnostavan” viitan harteillensa ja saatavilla oleva valikoima on kasvanut riittävän suureksi jotta tähänkin Euroopan viinikolkkaan aletaan perehtyä oikein kunnolla!

Kokeile tätä:

 • Portugalin kansallisylpeys, Touriga Franca, saa tässä viinissä parikseen meille suomalaisille paljon tutumman Cabernet Sauvignon -rypäleen. Herukalla, kirsikalla ja yrttisyydellään hurmaava, jännän maamainen Esporão Colheita viihtyy suussa sellaisenaankin, mutta sopii pataruokien kylkeen täydellisesti.

7) Puolikkaat pullokoot tarjoavat laatua kätevässä koossa 

Laatu ennen määrää on yhä useammalle viininystävälle valintoja ohjaava tekijä ja kyseinen trendi luo kysyntää myös pienemmille pakkauksille. Näistä pienemmistä pakkauksista puolikas 37,5 senttilitran viinipullo, josta riittää sopivasti vaikkapa lasilliset kahdelle, näyttää olevan kiinnostavin.

Yleisön kiinnostuksen kannustamana viinintuottajat ja -maahantuojat ovat tsempanneet valikoimaan etenkin laadukkaampien puolikkaiden viinipullojen osalta parempaan suuntaan, ja nyt voikin vihdoin todeta, että valikoima on niin kiinnostava, että se palvelee viininystäviä jo melko laajasti!

Kokeile tätä:

 • Sitruunalla, mangolla ja passionhedelmällä leikittelevä Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc tuo auringon talven keskelle. Kyseessä on muuten Pohjoismaiden suosituin valkoviini.

8) Hiilineutraalit viinit saapuvat Suomeen

Tähän asti vertailutieto yksittäisten viinien aiheuttamasta hiilijalanjäljistä on ollut heikosti saatavilla verrattuna moneen muuhun elintarvikeryhmään. Viinintuottajat ovat kuitenkin onneksi olleet jo useamman vuoden ajan ahkeria erilaisten hiilijalanjälkeä mittaavien, sen pienentämiseen kannustavien sekä jäljelle jäävää hiilijalanjälkeä kompensoivien hankkeiden parissa.

Nyt kun kokemuksia on karttunut riittävästi, isoimmat ja luotettavimmat sertifikaatit ja toimijat ovat erottuneet joukosta, ja riittävän suuri määrä tuottajia eri maista, hintaluokista ja viinityyleistä ovat saaneet hankkeensa julkistettavaan kuntoon, on Alko päättänyt hyväksyä nipun sertifikaatteja, joilla tuotteiden hiilineutraali status voidaan aukottomasti todentaa.

Näin ollen vuonna 2021 joukko ensimmäisiä hiilineutraaliksi sertifioituja viinejä saadaan Alkon valikoimiin.Suomalaisten  kiinnostus ympäristövastuullisia tuotteita kohtaan tulee varmuudella nostamaan nämä tuotteet suosioon.

Kokeile tätä: 

 

Näiden vinkkien myötä, oikein maistuvaa ja iloista vuotta 2021!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.