Viinitrendit 2020: Kahdeksan viiniä, jota maistaa tänä vuonna

Master of Wine Tuomas Meriluoto listasi vuoden 2020 parhaat viinitrendit. Tänä vuonna laseihin kannattaa kaataa näitä vuoden viinisuosikkeja!

Kuohuviinitrendit: Prosecco ja cremant vievät suosiota cavalta

Aikaisemmin espanjalainen cava oli suomalaisten ylivoimainen suosikki kuohuviineistä. Nyt rinnalle on alkanut kavuta italiainen prosecco. Se kosiskelee kuohuviinin ystäviä tuoreella ja raikkaan hedelmäisellä maulla.

Lisäksi nosteessa ovat cremantit eli ranskalaiset kuohuviinit. Ne tuotetaan samppanjan ja cavan tavalla perinteisellä pullokäymismenetelmällä, mutta tulevat Champagnen alueen ulkopuolelta.

Kokeile tätä:

  • Prosecco sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Proseccolla on maine helposti lähestyttävänä ja ei-niin-vakavana tuotteena, jonka vuoksi se sopii kuohuviinin ystävän valinnaksi niin juhlassa kuin arjessa.
  • Cremantin valmistuksessa käytetään aina sen oman alueen rypälelajikkeita. Cremant-kuohuviinejä valmistetaan esimerkiksi Alsacessa, Loiressa ja Burgundissa. Tunnistat alueet Alkossa nimeämisen mukaan, kuten Cremant de Alsace.

Samppanjatrendit: Samppanjaa pienviljelijöiltä

Samppanjan juomisesta on tullut Suomessa vuosi vuodelta suositumpaa. Erityisen vahvassa nousussa ovat nyt pientuottajien samppanjat. Ne ovat nousseet laadullisesti merkkitalojen rinnalle ja tarjoavat persoonallisia makuelämyksiä.

Kokeile tätä:

  • Alkon valikoimasta löytyy todella laajasti erilaisia samppanjoita, kaikissa hintaluokissa. Makuelämyksiä metsästäessä kannattaa merkkitalojen lisäksi kokeilla rohkeasti myös vähemmän tunnettuja nimiä – Alkon verkkokaupan tilausvalikoimaa tutkailemalla löytää varmasti uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia.

Punaviinitrendit: Raikkaat punaviinit, kuten pinot noir, tulevat   

Täyteläisen mehevät ja voimakkaat punaviinit ovat pitkään olleet suosituimpia viinivalintoja. Useat keveämmät ja keskitäyteläiset punaviinit tarjoavat kuitenkin kiinnostavia makuelämyksiä, joihin tarttua seuraavaksi.

Raikkaiden punaviinien, kuten pinot noirin, paras puoli on sen helppo yhdisteltävyys ruokaan. Viinin hedelmäisyys, sopivat tanniinit ja tasapainoinen hapokkuus tekevät viinistä toimivan niin kasvis- kuin liharuokien kanssa. Se sopiikin passelisti lähes kaikkien muiden ruokien paitsi kaikista aromikkaimman punaisen lihan kanssa.

Kokeile tätä:

Valkoviinitrendit: Suosiossa maultaan isot valkoviinit ja tammikypsytyksen uusi nousu

Riesling-rypäleestä valmistetut viinit ovat edelleen myyntitilastojen kärkipäässä. Rieslingin viime vuosien suosio ja juominen on opettanut suomalaiset siihen, että myös valkoviineissä voi olla reilusti makua ja luonnetta.

Tämä herääminen on avannut tietä muille maultaan ”isommille” ja myös tammikypsytetyille valkoviineille.

Kokeile tätä:

  • Tammiset valkoviinit olivat muodissa viimeksi 90-luvulla. Silloin tammen käyttö kuitenkin jätti valmistuksessa kaiken muun varjoonsa. Suosio laski ihmisten siirtyessä juomaan kevyitä ja raikkaita valkoviinejä. Se pakotti viinintekijät opettelemaan tammikypsytystä siten, että se tuo viiniin vain hienoisen ja tyylikkään mausteen. Nyt onkin hyvä aika uskaltautua kokeilemaan esimerkiksi tammista Chardonnayta.

Vastuulliset viinit: Viinin tuotantotapa ja ympäristövaikutukset iso trendi

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys vaikuttavat entistä enemmän kulutusvalintoihin – niin myös viinimaailmassa.

Vastuullisista viineistä on kasvanut trendi, ja niiden valikoima kasvaa kovaa tahtia. Viinin valinnassa vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että viinin ostaja haluaa tietää, mikä on viinin alkuperä, miten sen tuotanto vaikuttaa ympäristöön ja millaiset olot viinin alkuperämaassa työskentelevillä ihmisillä on.

Myös ymmärrys ja kiinnostus viinien hiilijalanjälkeä kohtaan kasvaa. Silloin valintaperusteisiin vaikuttavat myös tieto paitsi viinin kuljetusetäisyyksistä myös eri kuljetusmuodoista ja -määristä. Lue lisää vastuullisen viinin valinnasta.

Kokeile tätä:

  • Tunnistat vastuulliset viinit Alkossa Vihreä valinta -symboleista, joita on yhteensä kuusi: luomu, biodynaaminen, vegaaninen, alkuviini, paikallinen kestävän kehityksen sertifiointi sekä ympäristövastuullinen pakkaus.

Viinipullojen pienemmät koot: Laatuviinit saa nyt puolikkaissa pulloissa

Usein varsinkin arkena aterialla on viininjuojia enintään kaksi, ja kokonaisen viinipullon avaaminen voi tuntua liialta. Laatu ennen määrää on mainio lähestymistapa.

Nyt myös laatuviinejä saa tavallista pienemmissä viinipulloissa. Kahdelle henkilölle puolikas 37,5 cl:n viinipullo riittää täydellisesti.

Kokeile tätä:

  • Puolikkaita pulloja on tarjolla kaikissa viinityypeissä: kuohuviineissä, valko- ja punaviineissä sekä roseissa. Pari hyvää puolikasta pulloa kotona on mainio vara yllätysvieraille.

Viinialueet: Klassikot ja tarinat kiehtovat

Aito, alkuperäinen ja retrokin kiinnostavat tänä päivänä. Viinien taustalta halutaan kuulla tarinoita alkuperästä ja tekijöistä.

Tämä tarkoittaa klassisten viinialueiden nousua. Kun myös modernit viinitalot ja tuotteet ammentavat inspiraationsa jostain tietystä alueesta ja viinityylistä, tulevat monen viinin tarinat ja historia nivoutumaan yhteen.

Kokeile tätä:

  • Klassikkoalueita on lukuisia, mutta tunnetuimpiin lukeutuvat esimerkiksi Ranskan Alsace, Rhône ja Bordeaux, Italian Toscana ja Verona, Espanjan Rioja sekä Saksan Mosel. Aloita makumatka esimerkiksi näistä.

Sekoiteviinit: 1 + 1 on enemmän kuin 2

Rypälelajikkeita on lukuisia, ja niillä kaikilla on omat erityisominaisuutensa. Useat hienoista viineistä onkin valmistettu sekoittamalla eri lajikkeista valmistettuja viinejä keskenään. Tavoitteena on saada aikaiseksi paras mahdollinen lopputulos.

Kokeile tätä:

  • Huippuviinit, kuten Amarone, Châteauneuf-du-Pape, Bordeaux ja Rioja, ovat lähtökohtaisesti aina sekoitteita.

 

Nautinnollista vuotta 2020!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine

LUE MYÖS!

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.