Cuvée des Ardoises

François Lurton

Lurton on vuonna 1858 perustettu maineikas perheomisteinen viinitalo. Vuonna 1953 tila jaettiin neljän lapsen kesken. Heistä vanhimman, André Lurtonin poika François Lurton syntyi vuonna 1958.

Lurtonin viidennen sukupolven edustaja François ei seurannut perinteisiä bordeauxlaisia polkuja. Hän oli ensimmäisten joukossa ”flying winemaker” eli lentävä viinintekijä, joka etsii parhaimman terroirin maarajoista välittämättä. Nykyään François Lurton tekee viiniä Ranskassa, Espanjassa, Argentiinassa ja Chilessä.

François Lurton loi vuonna 1998 Lurtonin lippulaivatuotteen, Les Fumées Blanchesin. Vuonna 2007 perustettiin Domaines François Lurton.

François Lurtonin viinitarhat ovat biodynaamisesti hoidettuja ja viini tehdään mahdollisimman luonnonmukaisesti nykyaikaista teknologiaa hyödyntäen. François pyrkii tiiminsä kanssa löytämään kullekin maaperälle parhaiten sopivan rypäleen. Tavoitteena on tehdä luomuviinejä, jotka maistuvat paremmilta kuin perinteisin keinoin viljellyt viinit.

Viinit ovat puhtaita ja tyylikkäitä, ranskalaiseen tyyliin tehtyjä, mutta sisältävät aina kasvupaikkansa tuomaa alueelle tyypillisiä vivahteita.

Cuvée des Ardoises

Cuvée des Ardoisesin rypäleet tulevat Ardoisesta ja Abrigansista, Villeneuve Corbièresin kukkuloilta, Haut-Fitousta. Ilmasto on välimerellinen, kuumat kuivat kesät ja leudot talvet. Meren läheisyys tuo viineihin eloisuutta ja aromikkuutta. Viinistä 30% on Syrahia, 40% Grenachea ja 30% Carignania. Syrah köynnökset ovat noin 10-15-vuotiaita, Grenache ja Carignan 25-30-vuotiaita. Rypäleet kerätään käsin. 12 kuukauden tammikypsytys (225 litran tammitynnyreissä).

Viinin kuvaus

Intensiivisen punainen väri. Tuoksussa punaisia marjoja, kuten mansikkaa, vadelmaa ja punaherukkaa sekä vaniljaa ja paahteisuutta. Maku on tasapainoinen, täyteläinen ja raikkaan marjainen.

Viinin käyttö

Sopii nautittavaksi liharuokien, kuten porsaan ja lampaan kanssa. Oiva kumppani myös grilliruokien kanssa. Tarjoillaan viilennettynä 16-18 asteeseen.

Lisätiedot

Tuottaja François Lurton
Maa Ranska
Alue/luokitus AOP Fitou
Viinityyppi Punaviinit
Rypäleet Carignan (30 %)
Grenache (30 %)
Syrah (40 %)
Täyteläisyys Täyteläinen
Hapokkuus
Sokeripitoisuus
Alkoholipitoisuus %
Saatavuus Ravintolamyynti
Pullokoot 75 cl
Suljin Luonnonkorkki
Laatikkokoko 6
Alkon tuotenro
Suositushinta
Lehdistömaininnat
Kilpailumenestys
Sertifikaatit