Viinit

puna

Tervetuloa viinin maailmaan!

Tältä sivustolla esitellään lyhyesti viinien valmistustapoja, suosittuja viinimaita ja rypäleitä sekä eri tyylisille viineille sopivia ruokia. Oletpa sitten kiinnostunut viinistä ylipäätään tai erityisesti punaviinistä, valkoviinistä, roseeviinistä tai kuohuviinistä ja samppanjasta, täällä pääset alkuun.

Punaviini-sivulla opit pari perusasiaa punaviinin valmistusprosessista, merkittävistä tuottajamaista ja punaviinirypäleistä. Avaamme myös täyteläisyyden ja tanniinisuuden käsitteitä sekä annamme suuntaviivoja sille, minkä tyyliset punaviinit sopivat erilaisille ruoille.

Valkoviini-osiossa tutustut suosittuun rypäletrioon ja viiteen tärkeään valkoviinimaahan. Kerromme myös, miten valkoviinin valmistus eroaa punaviinien valmistusprosessista. Lisäksi osiossa pohditaan valkoviinien hapokkuutta ja makeutta sekä erityyppisille ruoille sopivia viinejä.

Roseeviini-luvussa käydään läpi neljä roseeviinin valmistustapaa ja sitä, miten ne vaikuttavat viinin tyyliin. Lisäksi esitellään roseeviinien makeusasteet ja alkoholittoman roseen valmistus sekä pohditaan roseeviinien ruokaystävällisyyttä.

Kuohuviini ja samppanja -osiossa vertaillaan lyhyesti neljää kuohuviinin valmistustapaa, joista pureudutaan lähemmin samppanjamenetelmään. Lisäksi esitellään muutama samppanjoissa ja kuohuviineissä yleinen rypälelajike sekä kuohuviineistään tunnettuja maita ja alueita. Kuohuviinin makeusastetaulukko tukee myös samppanjalle ja kuohuviinille sopivien ruokaparien etsintää.

Linkitämme kullekin aihekohtaiselle sivulle kyseiseen viinityyppiin liittyviä suosituksia ja vinkkejä sekä laajempia artikkeleita, joita on mukava lukea, jos asia kiinnostaa enemmänkin.

puna

Punaviini

Punaviini-luvussa kerrotaan lyhyesti, mitä punaviinit ovat ja missä niitä valmistetaan. Samassa yhteydessä kuvaillaan, miltä punaviinit näyttävät ja maistuvat – ja miten ne muuttuvat ajan saatossa. Lisäksi Punaviini-osio vastaa kysymykseen, kuinka kauan punaviini säilyy avattuna.

Tunnetuista punaviinien valmistusmaista esitellään pähkinänkuoressa Suomen myydyimmäksi punaviinimaaksi vastikään noussut Italia, klassikkojen ystävien rakastama Ranska, ikisuosittu ja kiehtova Espanja, tasalaatuisista punaviineistä kiitelty Chile sekä Yhdysvallat, jonka punaviineistä suosituimpia ovat kepeät pinot noirit ja tuhdit cabernet’t sekä zinfandelit.

Tuottajamaiden ohella tutustutaan muutamaan tunnettuun punaviinirypäleeseen kevyempien punaviinien raaka-aineesta Pinot Noirista keskitäyteläisiä ja täyteläisiä viinejä tuottavaan Tempranilloon, Cabernet Sauvignoniin ja Zinfandeliin. Samalla käydään läpi muutamia punaviinin täyteläisyyteen vaikuttavia tekijöitä.

Myös punaviinien valmistus – ja se, miten ne voidaan valmistaa alkoholittomiksi – käsitellään lyhyesti. Lopuksi käydään läpi, mitä tarkoittaa punaviinin tanniinisuus sekä annetaan muutama perusvinkki punaviinin ja ruoan yhteensovittamiseen.

SUOSITUIMMAT PUNAVIINIT

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

Three Finger Jack Old Zinfandel on täyteläinen, tummaa kirsikkaa ja suklaata uhkuva punaviini, joka sopii niin rentoon kulautteluun kuin ruokapöytäänkin. Osa rypäleistä on kerätty peräti 110-vuotiaista Zinfandel-köynnöksistä, mikä tuntuu upean konsentroituneena makuna suussa.

Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon

Tyylikkään paahteinen, aromeiltaan herukkainen ja mausteinen Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon viihtyy ruokapöydässä ja on mainio kyytipoika liharuoille. Andien juurella levittäytyvästä Mendozasta tuleva punaviini tarjoaa loistavaa hinta-laatusuhdetta.

Sangre de Toro Original Organic

Metsämarjoilta, villiyrteiltä ja mausteilta tuoksuva, mehevän makuinen Sangre de Toro Original Organic on todellinen klassikko. Pullonkaulassa killuvasta härästä tuttu, nykyään luomusertifioitu punaviini on todellinen moniottelija ruokapöydässä ja toimii monenlaisten herkkujen kanssa.

puna

Valkoviini

Valkoviini-osiossa vastataan muutamiin peruskysymyksiin: missä valkoviiniä tehdään? Millä tavoin valmistus eroaa punaviinien valmistuksesta? Millaisia värisävyjä valkoviineistä löytyy ja mistä väri kertoo?

Valkoviinien valmistusmaista nostetaan esiin Alkon myydyin valkoviinimaa Saksa, monen mielestä maailman monipuolisin valkoviinimaa Ranska, kotoperäisistä valkeista rypälelajikkeista tunnettu Italia, jännittävänä valkoviinimaana nouseva Espanja sekä laadukkaita ja lompakkoystävällisiä viinejä tuottava Chile.

Valkoviinirypäleistä esitellään kolme kansainvälisesti tunnettua lajiketta, joista tehdään viinejä niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Nämä maailmanmatkaajat ovat Riesling, Sauvignon Blanc ja Chardonnay. Valkoviini-osiossa opit myös, miten syntyy alkoholiton valkoviini.

Pohdimme myös lyhyesti, miten valkoviinin makeus ja hapokkuus vaikuttavat nautittavuuteen ja avatun pullon säilyvyyteen. Valkoviini ruoan kanssa -kappaleessa vinkkaamme muutaman yleispätevän ruokaidean valkoviineille.

SUOSITUIMMAT VALKOVIINIT

Anselmann Riesling Classic

Trendaavalta – ja saksalaisittain verrattain lämpimältä – Pfalzin valkoviinialueelta tuleva Anselmann Riesling Classic on hinta-laatusuhteestaan tunnettu klassikko, joka hurmaa runsaalla mutta raikkaalla hedelmäisyydellään ja uljaalla happorakenteellaan.

Mud House Sauvignon Blanc

Mud House Sauvignon Blanc on loistava esimerkki Uuden-Seelannin Sauvignon Blancista parhaimmillaan! Runsaan herukkainen, hedelmäinen ja raikkaan greippinen valkoviini sopii terhakkaiden happojensa ansiosta mainiosti äyriäisille, rasvaiselle kalalle sekä aperitiiviksi.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc

Eteläranskalaisen viinitalon tunnetuin viini – ja täyttä luomua. Runsaan aromaattisesta hyvän fiiliksen valkoviinistä löytyy raikasta sitrusta ja herukkaa sekä mangoon ja passionhedelmään vivahtavaa eksoottisempaa meininkiä.

puna

Roseeviini

Roseeviinit ovat löytäneet tiensä suomalaisten sydämiin, ja viinityypin suosio on hurjassa kasvussa. Mutta miten roseeviinin valmistus eroaa puna- ja valkoviinien tekemisestä? Voiko roseeta tehdä sekoittamalla punaisia ja valkoisia rypäleitä – vai millaisia valmistusmenetelmiä roseeviineillä on? Ja onko kaikki roseet tarkoitettu nuorina juotaviksi?

Näiden peruskysymysten ohella Roseeviini-osiossa käydään läpi roseeviinin tyylit ja pohditaan, mistä roseeviinin makeus ja väri voivat olla peräisin. Samassa yhteydessä esitellään muutama klassikkoroseiden rypäle sekä kerrotaan, miten alkoholiton roseeviini syntyy.

Roseeviini-osio ottaa myös kantaa valon makuun ja siihen, kuinka kauan roseeviini säilyy avattuna. Ja koska rosee on loistelias ruokajuoma, lopuksi saat muutaman vinkin roseeviineille sopivista ruoista ja ruokatyypeistä.

SUOSITUIMMAT ROSEEVIINIT

Villa Wolf Pinot Noir Rosé

Valkoviineistään kuulu Saksa profiloituu jo puna- ja roseeviinimaana, ja Pfalzin alueelta tuleva Villa Wolf Pinot Noir Rosé osoittaa, miten monipuolinen puolikuiva rosee on aterialla: syötpä sitten yrttistä kanaa, kasvisrisottoa, höyrytettyjä dimsumeja tai maalaissalaattia.

That's Neiss Pink Riesling

Neissin viinitalon rieslingrosee oli se ihan ensimmäinen pinkki riesling, joka saapui Suomen-markkinoille – ja ampaisi heti huimaan suosioon. Väriltään herkullisen lohenpunainen, kesän kukilta ja vadelmilta tuoksahtava That’s Neiss Pink Riesling sopii joka ruoan kanssa.

Torres Digno Cabernet Sauvignon Rosé

Digno Cabernet Sauvignon Rosé on intensiivinen tapaus niin väriltään kuin maultaankin. Täyteläisen roseeviinin maku tuo mieleen kesän marjat – etenkin mustaherukan, joka on se Cabernet-rypäleelle tyypillisin aromi.

puna

Kuohuviini ja samppanja

Samppanjan ja kuohuviinin kulutus on kasvanut meillä Suomessa tasaisesti, ja yhä useampi on löytänyt ne myös ruokajuomina. Kuohuviini ja samppanja -osiossa käydään läpi kuohuviinin ja samppanjan valmistustavat – ainakin yleisimmät niistä – ja opitaan, miksi samppanjamenetelmä on niin ainutlaatuinen ja aikaa vievä tapa valmistaa kuohuvaa. Lisäksi sivutaan alkoholittoman kuohuviinin valmistusta.

Kuohuviini ja samppanja -luvussa saat vastauksia peruskysymyksiin, kuten mistä kuohuviinin makeus syntyy? Entä säilyvätkö kuplat yön yli? Ja mikä on crémant ja missä sitä saa valmistaa? Kerromme myös, mitkä ovat tällä hetkellä tunnettuja laatukuohuviinin tuottajamaita maailmalla.

Perehdyttyäsi kuohuviinin makeusasteisiin, annamme muutamia ideoita ja viitteitä siitä, millainen kuohuviini sopii minkäkin ruoan kanssa.

SUOSITUIMMAT KUOHUVIINIT

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut

Chardonnay-rypäleistä samppanjamenetelmällä valmistettu, Viinilehden Vuoden Kuohuviini hurmaa raikkaan sitruunaisella ja kypsiä keltaisia hedelmiä pursuavalla olemuksellaan, jossa on blanc de blancs -samppanjan mieleen tuovaa kermaisuutta ja paahteisuutta.

Nyetimber Blanc de Blancs Brut

Nyetimber on se tila, josta brittikuplien menestystarina 1990-luvulla lähti. Samppanjamenetelmällä samppanjarypäleistä tehty, peräti kolme vuotta pullossa kypsytetty Nyetimber Classic Cuvée on raikas ja ryhdikäs, moniulotteinen ja harmoniaa hehkuva kuohuviini.

Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Charles Heidsieck on Champagnen arvostetuimpia taloja. Edellisten satovuosien reserviviinien taitavasta käytöstä tunnetun, 1851 perustetun samppanjatalon kulmakivi on Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut: kuiva, elegantti ja upean kerroksellinen non-vintage-samppanja.

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.