Viinin valinta: sopiva viini syksyn herkuille

3.9.2019 - Artikkelit|

Loppukesä ja syksy ovat sadonkorjuun aikaa, jolloin sienet, juurekset, kotimaiset marjat ja hedelmät sekä riista ovat parhaimmillaan. Näin löydät ja yhdistät sopivan viinin satokauden ruokiin helposti ja maistuvasti.

Sopiva viini juureksille

Syksyllä parhaimmillaan ovat punajuuret, juurisellerit, lantut ja porkkanat. Vegeruokabuumin myötä juurekset ovat nousseet lisukkeen roolista lautasella päärooliin.

Trendinä on paahtaa juurekset kokonaisina, hitaasti matalassa lämmössä. Mausteiksi riittää suola, pippuri, öljy ja yrtit. Paahtaminen korostaa juuresten makeaa makua.

Näin valitset sopivan viinin juureksille:

 • Valitse viini, jossa on samaa makeaa intensiivisyyttä kuin paahdetuissa juureksissa.
 • Tällaisia viinejä ovat esimerkiksi uuden maailman eli Euroopan ulkopuolella tuotetut kuivat intensiivisen hedelmäiset valkoviinit sekä Ranskan Alsacen tai Saksan valkoviinit, joissa on hitusen jäännössokeria tuomassa makeutta.

 

Jos haluat nauttia punaviiniä, valitse viini, jonka maussa on kypsyyttä ja pyöreää hedelmäisyyttä. Tällaisia viinejä ovat esimerkiksi uuden maailman viinit Chilestä, Argentiinasta ja Etelä-Afrikasta.

Sopiva viini sienille

Sienet ovat todellista syysherkkua. Niitä voi lisätä niin pastaan, pitsaan, risottoihin, wokkeihin kuin hampurilaisiin.

Viljellyt sienet, kuten herkkusieni, ovat mietoja, kun taas metsäsienet, esimerkiksi suppilovahvero, ovat maultaan vahvempia. Makueroja kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa: korvaa esimerkiksi aasialaisessa ruoassa siitakesieni suomalaisella suppilovahverolla.

Nyt trendinä on myös korvata esimerkiksi hampurilaisen pihvi portobellosienen lakilla. Koska sienet imevät itseensä hyvin makua, lakki kannattaa marinoida mieleisillä mauilla ja grillata sitten.

Näin valitset sopivan viinin sienille:

 • Mitä aromikkaampi sieni, sitä voimakasaromisempi viini.
 • Sienten maukas ja lihaisa umami-maku tarjoaa hyvän mahdollisuuden valita tavallista runsaampia valkoviinejä. Valkoviinillä tulisi olla ainakin jokin seuraavista ominaisuuksista: tamminen, tuhdin hedelmäinen tai jo muutaman vuoden kellarissa kypsynyt vanhempi vuosikerta.

 

Punaviinit sopivat myös sieniruoille. Kiinnitä niiden valinnassa huomiota hedelmäisyyteen ja siihen, mikä on annoksen proteiininlähde, esimerkiksi liha tai kala.

Sopiva viini hedelmille ja hedelmäisille jälkiruoille

Syksyllä satokaudessa ovat parhaimmillaan omenat, päärynät ja luumut. Pimeneviin ja viileneviin iltoihin sopiva syysjälkkäri syntyy karamellisoimalla hedelmät. Paista pannulla voissa ja sokerissa kauden omenoita, päärynöitä ja luumuja ja tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Kokeile myös lisätä omenoita tai päärynöitä suolaisiin piirakoihin tai pitsan päälle erilaisten juustojen kanssa. Suolaisen ja makean yhdistelmä on supertrendikäs.

Näin valitset sopivan viinin hedelmille ja jälkiruoille:

 • Paras viini jälkiruoalle on makea jälkiruokaviini tai kuiva kuohuviini.
 • Muista, että jälkiruokaviinin on oltava jälkiruokaa makeampi, jotta se maistuu miellyttävältä. Jälkiruokalusikallisen jälkeen viinin pitäisi maistua suussa makealta, ei kuivalta tai teräksiseltä.
 • Jos ruoassa on sekä suolaista että makeaa, mieti kokonaisuutta. Esimerkiksi pitsan päällä olevat hedelmät ovat makeisiin juureksiin verrattava elementti, jolloin viiniltä vaaditaan pyöreää hedelmäisyyttä tai pientä makeutta.

Sopiva viini riistalle

Riistalihoissa riittää syksyllä valikoimaa: on lintuja, hirveä, jänistä ja poroa. Metsästysaikoina kannattaa olla valppaana ja kärkkyä, milloin riistaa olisi kaupoissa saatavilla. Myös erikoiskaupat ja kauppahallit kannattaa pitää kiikarissa.

Usein parhaiten ja eri muodoissa on saatavilla hirvenlihaa, josta voi laittaa muun muassa rennot mutta fiinit burgerit.

Näin valitset sopivan viinin riistalle:

 • Linnut = makumaailma on herkempi, joten rinnalle sopii pehmeän marjaisa ja matalatanniininen punaviini.
 • Pienriista, kuten jänis = aromikkaalle lihalle sopivat keskitäyteläiset aromikkaat viinit.
 • Peura = on suurriistasta miedointa ja sille sopivat elegantit keskitäyteläiset klassiset punaviinit.
 • Poro = aromikkaampaa lihaa, jonka pariksi sopii hedelmäinen ja melko täyteläinen viini.
 • Hirvi = voimakkaat ja paksun hedelmäiset punaviinit.

Sopiva viini marjoille ja marjaleivonnaisille

Muista syksyisessä ruoanlaitossa suomalaiset supermarjat, kuten puolukka, karpalo ja tyrni. Marjat sopivat happamuutensa vuoksi hyvin niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin.

Vitamiinipitoinen ja terveysvaikutteinen tyrni on nyt marjoista trendikkäin. Kokeile tuunata tyrnillä esimerkiksi tutut jälkiruoat, kuten posset, pannacotta ja jäätelö.

Näin valitset sopivan viinin marjaisille ruoille:

 • Jos ruoissa on marjojen happamuutta, on viinin hapokkuudenkin oltava tarpeeksi korkea, jotta se toimii ruoan rinnalla. Tällaisia viinejä ovat hapokkaat rypälelajikkeet, kuten Pinot Noir ja Sauvignon Blanc.
 • Toinen vaihtoehto on valita erityisesti viileillä alueilla kasvaneita viinejä, joille hapokkuus on luonteenomaista. Viileitä alueita ovat esimerkiksi Uusi-Seelanti, Saksa ja Itävalta.

 

Viinivinkit antoi Winestaten toimitusjohtaja ja Master of Wine Tuomas Meriluoto, satokauden raaka-ainevinkit ruokatoimittaja Riikka Kaila.

Lue myös

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.