Viinin valinta: sopiva viini kasvisruoalle

31.1.2020 - Artikkelit|

Millainen viini kasviksille ja kasvisruoan kanssa? Kasvisruoan ja viinin yhdistämisessä kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa kasvisten kypsyysasteeseen ja mausteisiin sekä viinin raikkauteen ja kepeyteen. Näin valitset valkoviinin, punaviinin tai roseen kasvisruoalle.

Suosi kasvisruokien kanssa pirteitä ja kepeitä viinejä – vältä tanniineja

Kevyet ja raikkaat kasvikset kaipaavat viiniltä samoja piirteitä. Valitse siis kasvisruoan kanssa kepeitä, pirteitä ja hedelmäisiä viinejä. Näin kasvisten maut pääsevät oikeuksiinsa.

Kasvisten kanssa sopivat selkä valko-, puna- ja roseeviinit. Kasvis- ja liharuokien ero viinien valinnan kannalta on viinin tanniinisuus. Lihassa on proteiineja, jotka sitovat ja pehmentävät tanniineja, mutta kasvisruoissa tällaisia proteiineja on vähemmän.

Huomioi viinin valinnassa kasvisten kypsyysaste

Kun haluat valita viinin tarkkaan, vaikuttaa kasvisten kypsyys ja kypsytystapa valintaan jonkin verran. Kasvikunnan tuotteista, kuten sienistä, löytyy liharuoista tuttua umamin makua, joka korostuu, kun raaka-ainetta esimerkiksi keittää tai kypsyttää.

  • Raa’at ja tuoreet kasvikset vaativat viiniltä korostunutta hapokkuutta ja jopa tietynlaista terävyyttä. Sopivia valintoja ovat esimerkiksi kuivat Riesling- ja Sauvignon Blanc -lajikkeista valmistetut valkoviinit tai Pinot Noir- ja Barbera-lajikkeista valmistetut kepeät punaviinit. Myös Pinot Noir -rypäleestä valmistettu kuiva roseeviini on oiva vaihtoehto tällaisille ruoille.
  • Keitetyt kasvikset vaativat kypsempää makua myös viiniltä. Tällöin valkoviini voi olla esimerkiksi peräisin lämpimämmästä ilmastosta ja tyyliltään runsaan hedelmäinen tai aromaattisempi rypälelajike, kuten esimerkiksi Pinot Grigio. Punaviinissäkin voi olla vähän enemmän runsautta ja makua, mutta tanniinisia viinejä kannattaa edelleen välttää. Kokeile esimerkiksi kevyemmän tyylisiä Valpolicella- ja Tempranillo-punaviinejä.
  • Uunissa kypsennetyt kasvikset ovat maultaan hieman makeampia, jolloin viinit voivat olla entistä täyteläisempiä. Kokeile vaikkapa puolimakeaa mutta raikkaan hapokasta valkoviiniä tai täyteläistä ja yrttisen vivahteikasta punaviiniä.

Mausteilla on oma roolinsa kasvisruoan ja viinin yhdistämisessä

Maukkaan kasvisruoan salaisuus on usein maustaminen reilulla kädellä. Esimerkiksi useat etniset mausteet, kuten kurkuma ja juustokumina, ovat monen kasvissyöjän maustehyllyn vakiokalustoa.

Yhdistele mausteisia kasvisruokia ja viinejä näin:

  • Itämaiset maut ja kasvisruoat.Esimerkiksi hedelmäiset valkoviinit, joissa on hieman jäännössokeria, ovat nappivalintoja itämaisten ja mausteisten ruokien makupariksi.
  • Tuliset kasvisruoat.Mausteista eniten viinin valintaan vaikuttavat chili ja suola. Tulisille ruoille kannattaa valita valkoviini puolikuivana ja punaviini pehmeän täyteläisenä, mutta matalatanniinisena. Tanniinit saattavat nimittäin korostaa tulisen ruoan poltetta entisestään.
  • Suolaiset kasvisruoat.Mitä suolaisempaa ruoka on, sitä runsaampaa hedelmäisyyttä viiniltä vaaditaan vastapainoksi. Suola tasapainottuu myös tanniinisuudella: mikäli punaviini tuntuu olevan liian karvasta tai tanniinista, voi viiniä taltuttaa lisäämällä ruokaan suolaa.
  • Juustoiset kasvisruoat.Kasvisruokiin tuodaan usein makua erilaisilla juustoilla. Viinien ja juustojen yhdistelyyn toimii muistisääntö: kokoa tasavahvat parit. Esimerkiksi mieto juusto + kevyt ja raikas viinisekä voimakas juusto + täyteläinen viini. Näin juusto ei latista viiniä tai toisinpäin. Esimerkiksi intensiiviselle homejuustolle sopii puolikuiva tai puolimakea valkoviini, hapan vuohenjuusto taas kaipaa valkoviiniltä raikasta hapokkuutta.

Kasviproteiinit ja viinin valinta

Uuden ajan proteiininlähteet, kuten tofu ja seitan sekä nyhtökaura-, härkäpapu- ja sieniproteiinivalmisteet, ovat vallanneet monien kasvisruokien pääroolin.

Kasviproteiinit muistuttavat suutuntumaltaan monesti lihaa, mutta maku on eri. Miten on siis viinin valinnan laita?

Kasviproteiinien kohdalla viinin valintaa ohjaavat pitkälti valmistustapa, maustaminen ja lisukkeet. Kasviproteiineissa proteiinit eivät sido tanniineja samalla tapaa kuin eläinperäiset proteiinit, jonka takia runsasta tanniinisuutta ei viiniltä kaivata, vaan huomiota kannattaa kiinnittää pitkälti kasviproteiinin maun intensiivisyyteen. Tasavahvojen parien etsinnällä ei voi mennä tässäkään pieleen: voimakkaat maut + täyteläinen viini, miedot maut + kevyempi ja raikkaampi viini.

 

Viinivinkit antoi Winestaten toimitusjohtaja ja Master of Wine Tuomas Meriluoto, kasvisvinkit ruokatoimittaja Riikka Kaila.

INSPIROIDU MYÖS NÄISTÄ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.