Viinimaana Italia: 5 syytä rakastaa italialaista ruokaa ja viinejä

9.2.2023 - Artikkelit|

Italia on todellinen viinin ja ruoan äitimaa. Italialaisen ruokakulttuurin suuri suosio johtuu laadukkaista raaka-aineista, simppeleistä resepteistä sekä tottumuksesta yhdistää viini ja ruoka upeiksi makupareiksi. Tässä tärpit italialaiseen ruokaan, viineihin sekä viinialueisiin – joiden avulla pääset makumatkalle kotikeittiössä.

1) Italiassa ruoka on elämäntapa

Italian ruokakulttuuria kuvastaa hyvin sanonta: italialaiset eivät syö elääkseen, vaan he elävät syödäkseen. Myös ruokailutavat ovat italialaisille sydämen asia.

Perinteiset reseptit ja kikat täydellisiin pitsapohjiin ovat niin sanottua hiljaista tietoa, jotka siirtyvät suvussa nonnalta eli isoäidiltä nuoremmille perheenjäsenille. Perheen tärkeys heijastuu vahvasti muutenkin ruokakulttuuriin. Italialaiset jos jotkut osaavat yhdessä syömisen jalon taidon. Saman pöydän ääreen mahtuvat perheen lisäksi naapurit ja ystävät.

2) Italialainen ruoka syntyy vähistä, mutta laadukkaista raaka-aineista  

Italialaisen ruoan klassisia raaka-aineita ovat muun muassa oliiviöljy, balsamico, tomaatit, pasta ja ilmakuivattu kinkku. Lisäksi ruoissa käytetään juustoja, kuten mozzarellaa, parmesaania, gorgonzolaa ja ricottaa. Mausteiksi sopivat yrtit ja valkosipuli. Raaka-aineet valitaan aina laadun ja sesongin mukaan.

Yksi syy italialaisen ruoan suureen suosioon on se, että perusraaka-aineita kuten tomaattia, on hyvin saatavilla ympäri maailmaa. Lisäksi italialaiset reseptit ovat lyhyitä ja simppeleitä valmistaa.

3) Italiassa ruoan ja viinin liitto on pyhä

Italiassa viini ja ruoka ovat kietoutuneet yhteen jo tuhansia vuosia. Tämä johtuu pitkälti siitä, että viini on ollut Italiassa kautta historian yksi perinteinen maataloustuote, aivan kuten Suomessa esimerkiksi maito. Kotimaisuus tarkoittaa viinille myös edullista hintaa.

Suhtautuminen viiniin on Italiassa mutkatonta ja viinilasillisen yhdistäminen aterialle arkenakin on luontevaa. Italiassa, kuten Ranskassakin, viinit ovat linjassa paikallisten ruokien kanssa. Esimerkiksi toscanalaiset viinit toimivat etenkin tomaattisen pastan kumppanina ja Piemonten viinit yrttisten ruokien ja risottojen kera.

4) Piemonte, Toscana, Marche ja Veneto – Italian viinialueiden helmet

Vaikka pitsat, pastat ja risotot ovatkin monille tuttuja italialaisia ruokia, ei saapasmaassa todellisuudessa ole yhtenäistä ruoka- ja viinikulttuuria vaan se vaihtelee alueittain.

Italiassa viinialueet ja rypälelajikkeet ovat naimisissa keskenään. Käytössä on paljon autenttisia paikallisia lajikkeita, jotka ovat vahvasti leimautuneet alueisiinsa. Tämä seikka lisää monien ihmisten intoa ymmärtää alueita ja viinejä paremmin.

Viini- ja ruokamatkailijalle etenkin Italian pohjois- ja keskiosien viinialueet ovat tutustumisen arvoisia:

Piemonte

Piemontea kutsutaan Pohjois-Italian kulinarismin keskukseksi. Alue on tryffeleiden valtakuntaa, keittiössä käytetään monipuolisesti yrttejä ja pastataikina on väriltään kultaista, sillä taikinassa on runsaasti keltuaista. Piemonten erikoisuus on vitello tonnato eli kylmä alkuruoka, jossa on vasikan paistia ja tonnikalasta tehtyä majoneesikastiketta.

Jälkiruokapuolella Piemonte on kuuluisa siitä, että pannacotta on alueelta kotoisin ja siellä kasvatetaan hasselpähkinöitä muun muassa Nutellan raaka-aineeksi.

Piemonten alueen viinitärpit:

 • Alueen omat viinirypälelajikkeet ovat Nebbiolo ja Barbera. Nebbioloa pidetään viinirypäleiden kuninkaana ja siitä tehdään kuuluisaa Barolo-viiniä. Lajikkeet sopivat yhteen alueen yrttisten ruokien kanssa, sillä viineistä löytyy rosmariinin ja timjamin aromeja.
 • Alueelle ominaista punaviineissä on hyvä hapokkuus ja rakenne. Etenkin Nebbiolon osalta viinit ovat tyyliltään enemmänkin vivahteikkaita ja kehittyneitä kuin meheviä ja hilloisia.

Toscana

Toscana on turismistaan ja Toscanan auringon alla -elokuvasta tunnettu kuvankaunis alue Keski-Italiassa.Toscanan keittiön filosofia on yksinkertainen: liha lihana ja kasvikset kasviksina. Alueen tunnettuja herkkuja ovat bruschetat sekä ilmakuivatun kinkun ja melonin yhdistelmä.

Toscanassa käytetään paljon leipää, yrttejä ja oliiviöljyä. Jälkiruokapuolen klassikkoja ovat tiramisu ja cantuccini-mantelikeksit.

Toscanan alueen viinitärpit:

 • Tämän hetken ”juo vähemmän, mutta parempaa” -trendi tukee Toscanan tyylisten alueiden upeita viinejä. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, kuinka paljon laatu kasvaa, kun omaan ostokseen satsaa vaikka vitosen tai kympin lisää.
 • Jokaisen viinistä pitävän tulisi kokeilla pastan kanssa Chianti Classicoa. Toscanan pastaruokien tyypilliset raaka-aineet, kuten oliiviöljy, tuoreet tomaatit ja yrtit vaativat täyteläisen viinikumppanin, jossa silti riittää raikkautta ja rapeita tanniineja. Siihen Chianti Classico on loistava pari.

Marche

Marche on leikkisästi nimitettynä ”uusi Toscana”. Alue on täynnä autenttista Italiaa, mutta monille turisteille vielä tuntematon. Marchen ruokakulttuuri on sekoitus pohjoista ja etelää. Alueella on paljon Michelin-ravintoloita, ja moni huippukokki on nimennyt Marchen Italian-suosikkikohteekseen.

Marchen alueen viinitärpit:

 • Alueen tunnetuin rypälelajike on Verdicchio.
 • Tutustumisen arvoinen rypälelajike on myös Pecorino. Ja ei, Pecorino ei ole tässä tapauksessa juusto, vaikka sitäkin alueella syödään. Pecorino on jo melkein kadonnut rypälelajike, jota Cocci Grifonin perhe on vahvasti mukana elvyttämässä ja palauttamassa takaisin maailman kartalle.
 • Meren läheisyys tuo alueen viineihin suolaisuutta, joka sopii erinomaisesti yhteen merenelävien kanssa.

Veneto

Veneto on monelle tuttu pääkaupungistaan Venetsiasta. Alueen ruoissa käytetään paljon mereneläviä, kuten kaloja ja simpukoita, sekä riisiä.Alueen erikoisuuson fegato alla veneziana eli ”maksaa Venetsian tapaan”. Kuohuviinin ja persikkamehun sekoitus Bellini on myös lähtöisin Venetsiasta.

Veneton alueen viinitärpit:

 • Veneton viineissä maistuu appassimenton eli rypäleiden kuivatusprosessin tuoma internsiivinen, jopa makeuden tuntuinen runsaus. Se sopii suomalaisten kuluttajien suuhun.
 • Viinit ovat monipuolisia: samoista rypälelajikkeista saadaan eri valmistusmenetelmillä kevyempiä Valpolicella-viinejä ja toisaalta erittäin täyteläisiä Amaroneja.
 • Amarone on maailman viinityyleistä intensiivisin ja täyteläisin, ja sitä jokaisen viininystävän on syytä kokeilla.

5) Omintakeinen ateriajärjestys viehättää – kokeile italialaista iltaa kotona

Italialaisten ateriajärjestys poikkeaa pitkälti siitä, mihin suomalaiset ovat tottuneet.

Italialaisessa ateriassa on viisi eri osaa:

 • alkupala = antipasti
 • väliruoka = primo
 • pääruoka = secondi
 • lisukkeet = contorni
 • jälkiruoka = dolce.

Ateria aloitetaan usein aperitiivijuomalla. Alkupalaksi voi olla esimerkiksi hyvää kinkkua ja juustoa. Jos aterialla on leipää, se syödään alussa, ei koskaan pääruoan kanssa.

Väliruoka on Italiassa se, millä täytetään vatsa. Se voi olla esimerkiksi pastaa, risottoa tai polentaa. Pääruoka on puolestaan proteiinia, kuten lihaa tai kalaa, joka voidaan tarjota lisukkeiden kuten kasvisten kanssa. Jälkiruoaksi on usein tiramisua, pannacottaa tai gelatoaeli italialaista jäätelöä.

Ruokailu sinetöidään lopuksi espressolla ja digestiivilla, kuten limoncellolla tai amaretolla, jonka on tarkoitus auttaa ruoansulatusta.

Master of Winen vinkki italialaisiin iltoihin:

”Jokaisen pitäisi testata ainakin Italian viinien ABC eli Amarone, Barolo ja Chianti Classico!”

 

Viinivinkit antoi Winestaten toimitusjohtaja ja Master of Wine Tuomas Meriluoto, ruokavinkit ruokatoimittaja Riikka Kaila.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.