Tämän valkosipulileivän maun salaisuutena on ruskistettu voi sekä uunissa pehmeiksi paahdetut valkosipulinkynnet. Viinivieraaksi herkkuhetkeet kutsutaan kehuja arvostelussa osakseen saanut Paloma!
Tiesitkö, että valkosipulinkynsistä tulee uunissa ajan kanssa upean pehmeitä palluroita? Ne yhdessä ruskistetun voin kanssa ovatkin tämän viritetyn valkosipulileivän herkullisen maun salaisuuden takana!
Kun vielä juustokuorrutteeseen sekoitetaan sekä mozzarellaa että parmesaania, alkaa tämäkin syksy maistua entistä paremmalta! Lasiin jotain punaista – tottakai!
VIINISUOSITUS: Paloma Garnacha 2024 (11,99 €)
Viinivieraaksi herkkuhetkeen kannattaa kutsua espanjalainen Paloma Garnacha 2024, joka syttyy suorastaan loistoonsa tapas-tyylisissä illanistujaisissa. Syksyn uutuusviini on mehevä ja hilloinen – sen aromeista voi löytää vadelmaa, herukkahilloa ja kevyttä pippurisuutta. Pidä puoli tuntia jääkaapissa ja avot!
Helsingin Sanomien viinikriitikko Jouko Mykkänen kuvaili Palomaa arviossaan seuraavasti: “Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä edullinen punaviini on loisto-ostos.” (hs.fi 10.10.2025)
VALKOSIPULILEIPÄ 2.0
- patonki/ranskanleipä
- 1 kokonainen valkosipulikimppu
- oliiviöljyä
- n. 100 g pehmennyttä voita
- chilihiutaleita
- suolaa ja mustapippuria
- juustoraastetta (mozzarellaa ja parmesaania)
- ruohosipulia tai persiljaa
- hunajaa
Leikkaa valkosipulikimpusta lakki pois, asettele se folion päälle, pirskottele pintaan oliiviöljyä ja rutista pieneksi nyytiksi. Paista valkosipulinyyttiä 180-asteisessa uunissa tunti tai vähän reilu, jotta kynnet pehmenevät kunnolla.
Laita puolet voista kattilaan ja ruskista se. Anna hieman jäähtyä ja lisää ruskistettu voi huoneenlämpöisten, kuutioitujen voipalojen joukkoon. Sekoita vatkaimen kanssa vaahdoksi.
Purista pehmenneet valkosipulinkynnet voivaahdon joukkoon. Mausta chilihiutaleilla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon silputtu ruohosipuli tai persilja. Voitele halkaistu leipä ja kuorruta se runsaalla määrällä juustoraasteella.
Paista lopuksi leipää 180-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Pirskottele valmiin leivän päälle hunajaa ja chilihiutaleita. Salud!🍷



