Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Villa Wolf Riesling

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Tammikuun kuukauden viinitärppi on Villa Wolf Riesling, upealta Pfalzin viinialueelta tuleva aromaattinen ja pirteän hedelmäinen valkoviini.

Vaikka kesä vaihtui syksyyn ja syksy talveen, ei suomalaisten Riesling-rakkaus viilene. Etenkin saksalaisten rieslingien suosio meillä on viime vuosina ollut valtaisaa, eikä ihme: villa-wolf-riesling-2020korkealaatuisia viinejä saa monesti pikkurahalla verrattuna Ranskan ja Italian klassisten alueiden viineihin.

Riesling-viineistään maailmankuulujen Moselin, Rheingaun ja Rheinhessenin alueiden ohella moni tähyää nyt Pfalzin suuntaan. Kuukauden viinimme, Villa Wolf Riesling, tulee Pfalzin viinialueelta, joka tunnetaan jäntevistä, hienostuneen runsaista ja mausteiseen päin taittavista rieslingeistään.

Pfalzin sydämessä sijaitsevalla Villa Wolfin tilalla on valmistettu viinejä kohta nelisen vuosisataa. Tilan omistaa nykyään yksi Saksan maineikkaimmista viinintekijöistä, Dr. Ernst Loosen, jonka viinit ovat löytäneet paikkansa meidän suomalaisten sydämissä. Puolikkaaseen pulloon pakattu Villa Wolfin sataprosenttinen riesling on hedelmältään herkullinen valkoviini, josta löytyy rypäleelle tyypillisiä aprikoosin, omenan ja sitrushedelmien aromeja sekä nättiä kukkeutta.

Viinin maku jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä. Tässä pfalzilaisrieslingissä viehättää myös ryhdikäs hapokkuus ja maltillinen alkoholipitoisuus. Kätevä pullokoko sopii joulukuun juhlakauden jälkeiseen elämään ja etenkin alkuvuoden ykkösherkuille, blineille. Kun laseissa on Villa Wolfia, blinien täytteenä – smetanan, sipulin ja suolakurkun ohella – maistuvat niin mäti, lämminsavulohi, kylmäsavuporo kuin pikkelöidyt sienetkin.

Pieni jäännössokeri rapsakan kuivassa maussa tekee tästä rieslingistä monikäyttöisen ruokaviinin. Tuhtien, ihanan rasvaisten blinien lisäksi Villa Wolf Riesling viihtyy kepeämpien herkkujen rinnalla. Savulohta salaattiin tai pastaan – tai kermaista äyriäisrisottoa pöytään! Villa Wolf maistuu myös vitello tonnaton, sushin, sitruunaisen hernerisoton sekä brien ja camembert’n kaltaisten pehmeiden kermaisten juustojen kumppanina. Puolikkaan pullon jälkeen saatat intoutua tutkimusmatkalle Pfalzin viinien kiehtovaan maailmaan.

Maistuvaa alkuvuotta ihanien viinien parissa,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Villa Wolf Riesling

  • Maa & alue: Pfalz, Saksa
  • Makeus: Kuiva
  • Rypäle: Riesling
  • Hinta: 6,98 € (0,375 l)
KATSO MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.