Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Torres Secret del Priorat

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Maaliskuun kuukauden viinitärppi on Torres Secret del Priorat, intensiivisen marjainen ja luonteikas punaviini Prioratin laatuviinialueelta Kataloniasta.

Katalonia on monikasvoinen ja mielenkiintoinen Espanjan viinialue, jonka maineikkaimpiin ”punaisiin” viinialueisiin lukeutuvat Costers del Segre ja Conca de Barberà. Myös cavan kehto, Penedès, tuottaa herkullisen täyteläisiä punaviinejä. Katalonian takamailta, kukkuloiden keskeltä löytyy kuitenkin todellinen helmi, Riojan ohella Espanjan toinen korkeimmin luokiteltu viinialue – jyhkeiden punaviinien, maisemien ja serpentiiniteiden Priorat.kuukauden viini torres secret del priorat

Noin kahden tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta sijaitseva Priorat on tunnettu nimenomaan punaviineistään. Alueesta tekee otollisen viininviljelylle sen uniikki mutta raadollinen ilmasto ja poikkeuksellinen maaperä. Intensiivisen makuisia rypäleitä synnyttävien, vanhojen viiniköynnösten kelpaa paistatella Llicorella-kivien vuoraamilla rinteillä, kun aurinko lämmittää alueen keskipäivällä jopa sietämättömän kuumaksi. Ja kun aurinko laskee, pitää päivällä lämmennyt kivikkoinen maa köynnökset lämpiminä läpi yön.

Prioratin viinialueella viiniä on viljelty jo kahdeksan vuosisataa, mutta alueen voidaan todeta puhjenneen kukkaan vasta viime vuosikymmenellä, kun valmistuksessa alettiin soveltaa uusia tekniikoita ja viljelyssä käyttää kansainvälisiä rypäleitä. Siitä lähtien alueella on tuotettu niin sanottuja uusia prioratoja, jotka tätä nykyä kuuluvat Espanjan tunnetuimpiin viineihin.

Kuukauden viinimme, Secret del Priorat, on Torresin viinitalon tribuutti Prioratille. Se on valmistettu alueen viidestä yleisimmin viljellystä rypäleestä, Cabernet Sauvignonista, Carginanista, Garnachasta, Syrahista ja Merlot’sta ja päässyt kypsymään ranskalaisissa tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan. Lopputuloksena on syntynyt intensiivisen marjainen viini, jossa mukana on pippurisia ja alueelle tyypillisiä mineraalisia vivahteita. Runsasta makua kehystävät samettiset, mehevät tanniinit ja ryhdikäs hapokkuus, joka saa viinin maistumaan suussa pitkään.

Viinin syvyyden ja intensiteetin takia se on omimmillaan liharuokien kanssa. Sen mausteinen maku pelailee todella mukavasti myös pippuristen ja yrttisten kastikkeiden kanssa. Mikäli meinaat nauttia juustoja tämän viinin kanssa, ovat keskikypsät juustot paras pari.

Maistuvaa maaliskuuta,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

 

Torres Secret del Priorat

Maa & alue: Priorat, Espanja

Täyteläisyys: Täyteläinen ja keskitanniininen

Alkon makutunnus: Mehevä & hilloinen

Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Carignan, Garnacha, Syrah, Merlot

Hinta: 20,98 €

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.