Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Torres Clos Ancestral

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Marraskuun kuukauden viinitärppi on Torres Clos Ancestral, Torresin viinitalon erikoinen uutuusviini Espanjasta.

Ensi vuonna tulee 50 vuotta siitä, kun Torresin Sangre de Toro -punaviini ilmestyi ensi kertaa Alkon hyllyille. Härkäviini on jälkeenpäin saanut seurakseen lukuisia muita Torresin viinejä – samalla kun legendaarinen viinitalo on profiloitunut ympäristöystävällisen viininviljelyn edelläkävijänä.torres clos ancestral

Kaikki alkoi 1980-luvun alussa, kun ympäristöherätyksen saanut, Bodegas Torresin tilan johdosta sittemmin eläköitynyt Miguel August Torres alkoi tehdä työtä ympäristöystävällisen viljelyn puolesta. Kaukonäköinen Miguel Torres kiinnostui pian alueensa historiallisista, kuumuutta ja kuivuutta hyvin kestävistä rypälelajikkeista, jotka olivat miltei kadonneet kartalta viinikirvan iskettyä Barcelonan kupeessa sijaitsevan Penedèsin tarhoille vuonna 1900. Ajatuksena oli, että ilmaston lämmetessä näitä lajikkeita voitaisiin alkaa viljellä uudelleen, historiaa samalla vaalien. Yhteensä historiallisia kotoperäisiä lajikkeita identifioitiin 60.

Vuodet ovat kuluneet ja näistä lajikkeista Familia Torresille tärkeimmäksi on muodostunut parikymmentä vuotta sitten identifioitu Moneu, joka on hyväksytty Penedèsin alueella sallittujen rypälelajikkeiden joukkoon.

Moneu näyttelee merkittävää roolia myös kuukauden viinissämme. Alkon tilausvalikoimaan vastikään saapuneessa Clos Ancestral 2019 -luomupunaviinissä sitä on jo 20 prosenttia. Torresin keskustilan lähellä sijaitsevan Castell de la Bleda -maatilan ikivanhoille tiluksille istutetuista rypäleistä valmistetun Clos Ancestral -viinin päälajike on kuitenkin vielä Tempranillo (50%). Sen ja Moneun ohella viinissä on 30 prosenttia myös Garnachaa. Perinteitä kunnioittaen osa Moneu-rypälemehusta kypsyy amforaruukuissa eli samanlaisissa astioissa, joissa viiniä 2 500 vuotta sitten alueella tehtiiin.

Ja ai että, kuinka hieno viini näillä keinoin onkaan saatu aikaan.

Clos Ancestralin tuoksu on kypsän marjainen ja hennon mausteinen. Maku on intensiivisen marjainen ja vivahteikas, mutta silti raikas. Kokonaisuutena Clos Ancestral edustaa nykymakuun sopivaa notkean hedelmäistä, tyylikästä ja harmonista, konsentraatioltaan maltillista punaviiniä. Elegantista viinistä löytyy myös herkän kukkeita aromeja.

Tämä viini on todella monikäyttöinen ruokapöydässä. Se toimii mainiosti liha- ja kasviruokien kumppanina, sekä kevyempien juustojen kanssa. Mutta sitä kannattaa hetkeksi pysähtyä maistelemaan myös ihan sinällään – ja vaikka pohtia miltäköhän samasta rypäleestä tehty viini maistui 2000 vuotta sitten.

Maistuvaa marraskuuta loistavien viinien parissa,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Torres Clos Ancestral

  • Maa: DO Penedes, Espanja
  • Täyteläisyys: Täyteläinen, keskitanniininen
  • Rypäleet: Tempranillo, Garnacha, Moneu
  • Hinta: 16,99€
KURKKAA MYÖS EDELLISET KUUKAUDEN VIINIT!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.