Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

4.4.2023 - Tuomaksen vinkit|

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Huhtikuun kuukauden viinitärppi, Three Finger Jack Old Vine Zinfandel tulee Lodin alueelta Kaliforniasta.

Kun kevät koittaa, on aika kaivaa grillit esiin ja kaataa lasiin mehevää zinfandelia. Kyseinen rypäle taipuu moneen, mutta se on tullut tunnetuksi erityisesti tuhdeista ja muhkean hedelmäisistä viineistä, joita siitä valmistetaan Yhdysvaltain Kaliforniassa. Kalifornialaiset three finger jack zinfandelpitkään itse asiassa luulivat kyseessä olevan heidän oma kotoperäinen lajikkeensa, kunnes muuan yliopistoprofessori toi esille kyseessä olevan italialainen Primitivo-lajike, joka puolestaan voidaan jäljittää kroatialaiseen Crljenak Kaštelanski -lajikkeeseen.

Tämä ei kuitenkaan ole estänyt yhdysvaltalaisia ylpeilemästä zinfandel-viineillään – ja syystä. Lajike on sittemmin löytänyt kotinsa erityisesti Kalifornian Lodin viinialueelta, missä sen vanhojen köynnösten sadosta valmistetaan kypsemmän hedelmäisiä ja mehukkaampia viinejä kuin muualla. Siis täydellisiä grilliviinejä.

Lodin alueen erittäin vanhojen Zinfandel-köynnösten rypälesadosta on valmistettu myös kuukauden viinimme, Three Finger Jack Old Vine Zinfandel. Tuhti mutta tanniineiltaan lempeä punaviini on saanut nimensä Kaliforniassa 1800-luvulla tunnetulta pankki- ja junarosvolta, Three Finger Jackilta. Upean konsentroitunut ja mukavan mausteinen Three Finger Jack Old Vine Zinfandel hurmaa grilliviinien ystävät mehevällä marjaisuudellaan sekä vaniljan ja kaakaon aromeillaan.

Kaiva siis grilli esiin ja tyrkätä sinne kunnon häränkyljyksiä tai tulisia makkaroita! Myös nyhtöpossuburgerit ja mintulla maustetut lampaanlihapullat viihtyvät Kolmisormi-Jaakon seurassa. Jos seurueessanne on kasvisten ystäviä, Three Finger Jack Old Vine Zinfandel -punaviini maistuu esimerkiksi myös aasialaisittain marinoitujen munakoisojen ja halloumihampurilaisten rinnalla.

Maistuvaa kevättä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Three Finger Jack Old Vine Zinfandel

  • Maa & alue: Lodi, Yhdysvallat
  • Täyteläisyys: Keskitäyteläinen
  • Rypäle: Zinfandel
  • Hinta: 18,99 € (0,75 l)
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.