Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – That’s Neiss Tinto Réserve

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Helmikuun kuukauden viinitärppi on That´s Neiss Tinto Réserve, roteva ja luonteikas punaviini Pfalzin laatuviinialueelta Saksasta.

Kuten Viinitrendit 2022 -katsauksessani totesin, viininystävät näyttävät entistä useammin hakevan selkeitä makuja ääripäistä: Aikaisemmin ns. varmat keskitien viinit ovat olleet valtaosan valinta, mutta makutottumusten kehittyessä tehdään valintoja omien preferenssien tai sopivan ruoan mukaan enemmän ääripäistä.thats-neiss-tinto-reserve-2022

Punaviineissä tämä trendi näkyy selkeästi: kevyet punaviinit kuten pinot noirit kasvattavat suosiotaan, samoin kuin muhkeat, voimakasaromiset ja täyteläiset punaviinit. Helmikuun kuukauden viinimme edustaa ylpeästi jälkimmäistä makutyyppiä. Pfalzin laatuviinialueelta tuleva roteva ja luonteikas That’s Neiss Tinto Reserve on viini täynnä voimaa.

Neissin tilalla viinejä on valmistettu jo 1500-luvun puolivälistä asti. Perhetilan viininvalmistuksesta vastaa tänä päivänä viinintekijävelho Axel Neiss, joka otti ohjat käsiinsä vanhemmiltaan vuonna 1997. Axelin reilu parikymmentävuotisen taipaleen tilan johdossa voi todeta menneen harvinaisen putkeen: siitä kertovat muun muassa palkinnot kansainvälisessä Riesling du Monde -kilpailussa, sekä lukuisten Michelin-tähdellä palkittujen ravintoloiden viinikaapeissa komeilevat That’s Neiss -viinit. Erityisen ylpeä Axel on kuitenkin siitä, että hänen punaviinejään tarjottiin Saksan isännöimässä G8 huippukokouksessa vuonna 2007.

Jos allekirjoittaneelta kysytään, niin That’s Neiss Tinto Reserve on mielestäni loistava punaviini tähän vuodenaikaan. Tuoksultaan herukkainen ja yrttinen, maultaan sympaattisen roteva ja paahteisen hedelmäinen viini lämmittää mukavasti keskellä talvea, ja sopii mainiosti sesongin ruokiin. Bordeaux’ssa ja Loiren jokilaaksossa viihtyvästä Cabernet Franc -lajikkeesta ja Blauer Portugieser -rypäleestä sekoitetussa punaviinissä on mukana muuten myös harvinaista Cabernet Dorsa -rypälettä, joka viihtyy Saksassa mainiosti.

Vastuullisia valintoja suosiva viininystävä ilahtuu siitä, että tämä Axelin taidonnäyte on Fair’n Green -sertifioitu, eli viinin valmistamisesta ja kuljetuksista syntynyt hiilijalanjälki on siis kompensoitu nollille.

Kun katat pöytään juurespataa tai muhkeita liharuokia, tässä on oiva kaveri siihen kylkeen.

Herkullista helmikuuta,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

That´s Neiss Tinto Réserve

  • Maa & alue: Pfalz, Saksa
  • Täyteläisyys: Täyteläinen ja tanniininen
  • Alkon makutunnus: Roteva & voimakas
  • Rypäleet: Cabernet Franc, Portugieser, Cabernet Dorsa
  • Hinta: 14,89 €
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.