Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – That’s Neiss Pinot Noir Rosé

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Kesäkuun Kuukauden viini on tietysti rosee – eli That’s Neiss Pinot Noir Rosé, alkukesän nautiskeluun ja herkutteluun täydellisesti sopiva saksalainen.

Läntisessä Saksassa sijaitseva, Ranskan rajalle Alsaceen päättyvä Pfalzin alue tunnetaan Riesling-valkoviinien mekkana, mutta myös tumma Pinot Noir -rypäle viihtyy tällä klassikkoalueella. Kuukauden viinimme eli Pinot’sta valmistettu, elegantin marjainen ja upean hapokas That’s Neiss Pinot Noir Rosé on arvostetun pfalzilaisviinintekijä Axel Neissin käsialaa.that's neiss pinot noir rose

Jo 1500-luvulla perustettua Weingut Neissin tilaa luotsaava, nyt viisikymppinen Axel tunnetaan kunnianhimoisena ja kokeilunhaluisena viinintekijänä, joka on pokannut palkintoja niin Saksassa kuin maailmallakin. Pohjoispfalzilaisen perhetilan omien tarhojen Pinot Noir -rypäleistä sekoitettu That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken tuoksuu punaherukoilta, vadelmilta ja mausteilta. Sama fiilis jatkuu maussa.

Värinsä tämä roseeviini on saanut maseraatiosta eli Pinot Noir -rypäleiden kuorten uuttamisesta rypälemehussa kuuden tunnin ajan ennen alkoholiksi käyttämistä. Alkoholikäymisen jälkeen That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken on saanut kypsyä ja monimuotoistua hiivasakan päällä pullossa vielä kuukaudet päivät.

Vaikka Pinot Noir -punaviinit ovat yleensä kepeitä tai korkeintaan keskitäyteläisiä, hapokkuutensa vuoksi ne ovat parhaimmillaan ruoan kanssa nautittuina. Sama pätee tähän Pinot-roseehen, joka sopii loistavasti kesäkeittiöissämme suosituille punalihaisille kaloille, kuten pintapaahdetulle lohelle tai lämpimille lohileiville, sekä grillikanalle ja yrteillä ja sitruunalla ryyditetylle kalkkunalle.

Myös lihaisat antipastot, mehevät kasvispiiraat, sienet ja maustetut äyriäiset täydentävät kivasti That’s Neiss Pinot Noir Rosé -viinin punamarjaista, vienon sitruksista makumaailmaa. Jos kesäkelit eivät anna myöten grillailulle, pieteetillä haudutettu klassinen coq au vin tai bouillabaisse sopivat tämän herkullisen roseeviinin rinnalle. Kiireisemmän valinta on helppo uunilohi.

Hienoinen jäännössokeri tekee tästä kuivaksi (trocken) luokitellusta Kuukauden viinistä myös mausteisemmalle ruoalle sopivan roseen. Grillatkaa kalahampurilaisia BBQ-tyyliin tai nauttikaa tätä viiniä kevyen chilisten tacojen tai intialaisen linssipadan kanssa. Oiva rosee myös sushille!

Tämän pullon jälkeen voi tehdä mieli seikkailla enemmänkin modernien pfalzilaisviinien parissa.

Maukasta kesää toivotellen,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

That’s Neiss Pinot Noir Rosé

  • Maa & alue: Pfalz, Saksa
  • Makeus: Kuiva
  • Rypäle: Pinot Noir
  • Hinta: 14,98 € (0,75 l)
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.