Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Sangre de Toro Original Organic

11.11.2022 - Tuomaksen vinkit|

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Marraskuun Kuukauden viini on rakastettu ikiklassikko Sangre de Toro, yksi Espanjan tunnetuimmista punaviineistä.

Katalonian legendaarisen viinintuottajan, Miguel Torresin, valmistama Sangre de Toro Original Organic on klassinen sekoitus Penedèsin viinialueella viihtyviä Garnacha- ja Carineña-rypäleitä. Tästä tummasta parivaljakosta sekoitettu, amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä puolen vuoden ajan kypsytetty ”härkäviini” on notkean sangre-de-toro-original-organic-2021marjainen, mukavasti kulauteltava punaviini, joka sopii pimeän vuodenajan illanistujaisten lämmikkeeksi kuin nenä päähän.

Jo vuodesta 1870 Vilafranca del Penedèsin kaupungissa viiniä tuottanut Bodegas Torres tunnetaan Katalonian viinintuotannon edelläkävijänä. Esimerkiksi neljännen polven johtaja, suomalaistenkin hyvin tuntema Miguel A. Torres oli ensimmäisten joukossa 1970-luvulla tuomassa ranskalaiset rypälelajikkeet – Cabernet Sauvignonin ja Chardonnayn – Kataloniaan, mutta alkoi yhtä lailla elvyttää Katalonian historiallisia kotoperäisiä lajikkeita heti seuraavalla vuosikymmenellä.

Espanjan tunnetuimpiin punaviineihin lukeutuva, vuonna 1954 lanseerattu Sangre de Toro saapui Suomenkin markkinoille yli 50 vuotta sitten, ja mikä parasta, klassikkojen klassikko on nykyään luomuksi sertifioitu. Torresin omistamista Katalonian tarhoista jo yli 500 hehtaaria viljellään luonnonmukaisesti. Lisäksi Bodegas Torresilla on jo pitkään tehty ennaltaehkäisevää työtä tilalla tuotettavien viinien hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Sangre de Toro Original Organic on myös vegaaninen punaviini, sillä sitä ei ole kirkastettu kananmunalla tai liivatteella, joilla viinit tyypillisesti kirkastetaan. Pehmeän ja mehevän suunmyötäisen viinin maku tarjoilee maukasta tummaa marjaa, juuri sopivasti mausteita sekä villejä yrttejä. Kun hapot ja tanniinit ovat sangen maltilliset, tässä on oiva punaviini rentoon seurusteluun sekä lompakkoystävällinen yleisviini napostelupöydän antimille kuten manchego-juustolle, oliiveille, pikanteille makkaroille ja itäisen Välimeren herkkutahnoille.

Jos tekee mieli kokata kunnolla ja koota perhe tai ystävät pöydän ääreen, tämä karhunvatukan ja kypsien karpaloiden aromeilla hurmaava notkea katalonialainen viihtyy esimerkiksi kermaisen suppispastan, pieteetillä haudutetun riistapadan, possunkyljysten ja kasvishöystön rinnalla. Omia suosikkeja Sangre de Toro Original Organic -viinin kanssa herkuteltavaksi on mehevä uunikana paahdettujen paprikoiden kera. Kannattaa kokeilla!

Maukasta marraskuuta iki-ihanien espanjalaispunkkujen parissa,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Sangre de Toro Original Organic

  • Maa & alue: Espanja, Katalonia
  • Täyteläisyysaste: Keskitäyteläinen
  • Rypäleet: Garnacha, Cariñena
  • Hinta: 10,99 € (0,75 l)
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.