Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Norton Privada Family Blend

Valitsen tästä eteenpäin joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Ensimmäinen kuukauden viinitärppi on Norton Privada Family Blend.

Miksi Privada? No ensinnäkin se sopii tulevaan pääsiäiseen ja lampaan kumppaniksi erinomaisesti! Toiseksi Privada on tyyliltään tuottajansa lippulaivameininkiä, mutta saatavilla varsin huokeaan hintaan laatuunsa nähden. Ja lisäksi Privada nyt vaan on yksinkertaisesti loistava viini, jos täyteläiset ja voimakkaan makuiset viinit on sun juttu!

Swarovskin suvun omistama Nortonin viinitalo sijaitsee Argentiinan Mendozassa Andien vuoriston juurella. Norton luetaan ehdottomasti Argentiinan viinitalojen parhaimmistoon ja viinitalolla onkin ollut iso rooli Argentiinan laatuviinien noustessa vientimarkkinoiden suosioon. Privadaa on alunalkujaan tehty vain perheen ja suvun omiin tarpeisiin, mutta onneksi tätä nykyä mekin päästään nauttimaan tästä herkusta.

Privada Family Blend on sekoite kolmea mehevää rypälelajiketta: Malbecia, Cabernet Sauvignonia ja Merlot’a. Privadaan käytetyt rypäleet kasvavat Mendozan länsiosissa Andien alarinteille asti ulottuvalla Luyan de Cuyo nimisellä ala-alueella ja ne kerätään Nortonin tarhojen vanhimmilta palstoilta, joissa lajikkeesta riippuen köynnösten ikä on ollut huikeat 50 – 90 vuotta. Vanhat köynnökset tuottavat enään vähän, mutta erittäin intensiivisen makuisia ja paksukuorisia rypäleitä, jotka kerätään käsin varovaisesti ja tarkasti valikoiden. Aromikkaista, tummanpuhuvista ja kypsän tanniinisista rypäleistä valmistettu herkullinen viini kruunataan kypsyttämällä sitä uudesta ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä 16 kuukauden ajan, ja viimeistellään juomakuntoon varastoimalla pulloja tilan omissa maakellareissa pari vuotta ennen niiden lähettämistä myyntiin.

Privadan tuoksu on tummien marjojen, kuten karhunvatukan, herukan ja ylikypsän kirsikan sävyinen ja siinä on havaittavissa tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja kahvia muistuttavia vivahteita. Maku on paksu ja täyteläinen, tuoksun tummia hedelmiä mukaileva, mutta myös kokonaisuutta raikastavan hapokkuuden ja isojen, mutta pehmeiden tanniininen tasapainottama. Yleisilme on pitkä ja harmoninen, luoden miellyttävän tasapainoisen kokonaisvaikutelman.

Kaverikseen tämä täyteläinen viini kaipailee lammasta, nautaa tai suomalaista sarvipäätä – mieluiten paistetussa tai grillatussa muodossa. Ja jos varsinainen ruoan laittaminen ei niin iske, Norton Privada kaveeraa onnistuneesti esimerkiksi kovien ja suolaisten juustojen kanssa, tai ihan vain isosta viinilasista siemaillen vaikka takkaa tai nuotiota tuijottaessa. Privada on ihan valmista juotavaksi heti kun sen ostat, mutta sellaisesta innostuneille vinkiksi, että tätä viiniä voi helposti myös säilytellä vähintään 10 vuotta etikettiin merkitystä vuosikerrasta lukien.

Nautinnollisia makuhetkiä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Norton Privada

  • Maa: Argentiina, Mendoza
  • Täyteläisyys: Täyteläinen, erittäin tanniininen
  • Rypäleet: Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot
  • Hinta: 15,98€
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.