Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Mud House Sauvignon Blanc

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Elokuun kuukauden viinitärppi on Mud House Sauvignon Blanc, maailmankuululta Sauvignon Blanc -alueelta tuleva aromaattinen ja herkullisen hedelmäinen valkoviini.

Vaikka kuumin kesä alkaa olla jo takana päin, kesäisiksi mielletyillä Sauvignon Blanc –valkoviineillä voisi todeta olla vasta kesäkauden huipentuma käsillä. Suositusta rypäleestä syntyvät rapsakan raikkaat ja aromaattiset valkoviinit istuvat nimittäin täydellisesti rapupöytään. Tunnetuista valkeista lajikkeista Sauvignon Blanc on hapokkaimpia ja aromaattisimpia – ja yksi helpoimmin tunnistettavia.

Ranskaa itä-länsisuunnassa halkovan Loire-joen yläjuoksun kylät Sancerre ja Pouilly-Fumé ovat Sauvignon Blanc -maailman klassikkoja. Ne tarjoavat kasvualuettaan peilaavalle Sauvignon Blancille otollisen ilmaston. Se toinen klassinen rypäleen tuotantoalue löytyy kuitenkin aivan toiselta puolen palloa: Uuden-Seelannin sauvignon blancit nousivat maailmanmaineeseen 1980-luvun puolivälissä, ja kuukauden viinimme edustaa niitä komeimmillaan.

Kuukauden viini, Mud House Sauvignon Blanc, tulee Uuden-Seelannin Eteläsaarelta, Marlborough’n maailmankuululta Sauvignon Blanc -alueelta. Mud House Sauvignon Blanc on oiva esimerkki herkullisen hedelmäisestä uusiseelantilaisesta sauvignonista: raparperin, herukan, passionhedelmän ja sitrusten aromeilla leikittelevä jäntevä ja rapsakka valkoviini, jossa on hieno hapokkuus ja viipyilevä jälkimaku.

Aromaattisesta rypäleestä valmistetut rapsakan hapokkaat ja puhtaan hedelmäiset valkoviinit istuvat loistavasti niin pohjoismaiseen pöytään kuin maailman keittiöiden antimiin. Rapupöydässä Sauvignon Blanc on kuitenkinkotonaan: se saattelee niin illan suurimmat tähdet kuin niiden kanssa tarjottavat gazpachot ja kukkakaalikeitot, skagen-leivät tai jokirapu-tillitoastit, salaatit sekä yrttiset piiraat. Ryhdikkäät ja harmoniset, ”ei liian isot” sauvignonit sopivat mainiosti myös rapuiltamien aperitiiviksi, ja siksi tätä viiniä kulauttelee mielellään myös sinällään.

Maistuvaa elokuuta ja hauskoja rapujuhlia!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Mud House Sauvignon Blanc

  • Maa: Marlborough, Uusi-Seelanti
  • Makeus: Kuiva
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc
  • Hinta: 14,98€
LUE MYÖS MUISTA KUUKAUDEN VIINEISTÄ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.