Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Mud House Riesling

29.7.2022 - Tuomaksen vinkit|

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Elokuun Kuukauden viini on uusiseelantilainen Mud House Riesling, loppukesän rapukesteihin ja herkutteluun sopiva valkoviini.

Viinimaailmassa on 1980-luvun puolivälistä lähtien tiedetty, että viileän ilmanalan Uusi-Seelanti tarjoaa loistopuitteet raikkaan aromaattisten ja hapokkaiden valko- ja kuohuviinien tuotantoon. Alun perin Marlborough’n alueen Sauvignon Blanc -viineillä maailman valokeilaan singahtanut saarivaltio tunnetaan nykyään yhtä lailla huippulaatuisista mud house rieslingrieslingeistään. Oiva esimerkki hurjan herkullisesta ja monikäyttöisestä uusiseelantilaisrieslingistä on Viinilehden Vuoden Valkoviiniksikin valittu Mud House Riesling.

Eteläsaaren itärannikolla, laaturieslingeistä tunnetun Waiparan alueen soraisilla hiekkamailla kasvaneista rypäleistä valmistettu Mud House Riesling on upean ryhdikäs ja maukas valkoviini, jonka tuoksu herauttaa jo veden kielelle. Lasista tulvii appelsiininkukkaa ja hedelmäisiä aromeja kuten greippiä, mandariinia, aprikoosia, vihreää omenaa ja hunajamelonia sekä rieslingille tyypillistä hunajaisuutta. Tyylikkään sitruksinen ja vahamainen maku jatkaa samalla linjalla.

Puhtaan hedelmäinen ja harmoninen, alkoholipitoisuudeltaan maltillinen Mud House Riesling sopiikin erinomaisesti ruokahalua nostattavaksi aperitiiviksi – tai ihan sellaisenaan siemailtavaksi.

Meillä tätä reippaan hapokasta ja suussa ihanan pitkään maistuvaa valkoviiniä tulee tähän aikaan vuodesta tarjottua rapupöydässä sekä saksiniekkoja saattelevien mätileipästen ja skagenin kanssa. Mud House Riesling saattelee toki muutkin merenherkut. Puolikuivana valkoviininä se viihtyy myös mausteisempien kala- ja äyriäisruokien rinnalla. Hyviä valintoja ovat hetkessä valmistuva lohiceviche, valkosipuli-chiliöljyssä tirisevät jättikatkaravut, simppeli rapu-nuudelisalaatti sekä friteeratut, tulisen majoneesin kera tarjottavat mustakalarenkaat. Myös soijan, seesamiöljyn ja inkiväärin seoksessa marinoitu lohi maistuu tämän Waiparan laakson rieslingin rinnalla.

Loppukesän valkoviininautintoa lisää tietoisuus siitä, että tähän viiniin käytetyt rypäleet on viljelty kestävästi. Waipara Valleyn ohella Mud House viljelee sauvignon blanceistaan maailmankuulun Marlborough’n ja Pinot Noir -punaviineistään tunnetun Central Otagon alueilla.

Nautinnollista loppukesää rakastettujen rieslingien parissa,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Mud House Riesling

  • Maa & alue: Waipara Valley, Uusi-Seelanti
  • Makeus: Puolikuiva
  • Rypäle: Riesling
  • Hinta: 14,98 € (0,75 l)
KATSO MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.