Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Masi Costasera Amarone Classico

1.12.2022 - Tuomaksen vinkit|

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Joulukuun Kuukauden viini, Masi Costasera Amarone Classico, tulee Valpolicellan alueelta Venetosta – ja sopii tähän vuodenaikaan ja loppuvuoden juhliin täydellisesti.

Veronan kaupungin pohjoispuolelta alkava kuvankaunis Valpolicellan DOCG-alue sopii ilmastoltaan viininviljelylle loistavasti, sillä läheisen Gardajärven lämpimään ilmaan sekoittuu pohjoisempaa Trentinosta alueelle virtaavaa viileää vuoristoilmaa. Valpolicellan alueen viinien tyyli vaihtelee keveistä ja notkean hapokkaista punaviineistä majesteettisen täyteläisiin amaroneihin.masi costasera classico

Italialaisten punaviinien aateliin lukeutuva Amarone della Valpolicella on uniikki viinityyppi, joka tehdään kuivahtaneista rypäleistä. Masilla amaronen valmistus alkaa siitä, että sadonkorjuun jälkeen alueen perinteiset rypälelajikkeet Corvina, Molinara ja Rondinella laitetaan kuivumaan bambumatoille 3–4 kuukaudeksi ennen murskaamista ja alkoholiksi käyttämistä. Talvikuukausina rypäleistä haihtuu vettä yli kolmannes, jolloin niiden aromit ja luontaiset sokerit konsentroituvat.

Kuivahtaneet rypäleet murskataan ja käytetään alkoholiksi normaaliin tapaan. Käymisen jälkeen neljä viidesosaa Masi Costasera Amarone Classico -punaviinistä saa kypsyä kaksi vuotta tammitynnyreissä ja sen jälkeen vielä pullossa useita kuukausia. Tuloksena on lämmittävä, herkullisen intensiivinen, moniulotteinen ja makeilta mausteilta tuoksuva punaviini. Ei ihme, että suomalaiset – ja pohjoismaalaiset ylipäätään – ovat kylminä kuukausina hulluina amaroneen!

Masin maailmankuulun, yhä perheomisteisen viinitalon Costasera Amarone Classico on oiva esimerkki klassisesta, hartaudella kypsytetystä amaronesta. Kuten klassisissa sekoiteviineissä parhaimmillaan, tässä laadukkaassa amaronessa kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Hapankirsikalta tuoksahtava ja kalvakkaa mehua tuottava, tanniineiltaan maltillinen ja ryhdikkään hapokas päärypäle Corvina sopii loistavasti kuivaamiseen ja sekoittamiseen. Tässä viinissä sitä täydentävät aromaattinen ja tanniininen Rondinella sekä raikasta hapokkuutta ja pippurisuutta sekoitteeseen tuova Molinara.

Tummilta kirsikoilta, luumukiisseliltä, kaakaojauheelta, nahalta sekä kanelin, vaniljan ja pippurin kaltaisilta mausteilta tuoksuva Masi Costasera Amarone Classico on ryhdikäs ja kypsän tanniininen, harmoniaa hehkuva punaviini, jonka jälkimaku jatkuu suussa pitkään. Tästä vivahteikkaasta ja tyylikkään tammisesta amaronestalöytyy myös herkullista viikunaa, karhunvatukkaa ja herukkaa.

Pöydässä Masi Costasera Amarone Classico on upea viini metsiemme sarvipäille! Suurriistan ohella tämä amarone maistuu pitkään kypsytettyjen, voimakasmakuisten naudanliharuokien kanssa.

Jos amarone kuuluu teidän jouluunne, kinkun ja muiden juhlapöydän antimien sijaan se kannattaa korkata vasta jouluaterian päätteeksi. Itse tykkään nautiskella amaronea kovien ja suolaisten juustojen, kuten parmesaanin tai gorgonzolan, tai tumman suklaan kera. Masi Costasera Amarone Classico on täydellinen fiilistelypunaviini myös sellaisenaan. Italialaiset eivät suotta kutsukaan amaronea meditaatioviiniksi (vino da meditazione).

Lahjapaketista paljastuva Masi Costasera Amarone Classico on myös mainio joululahja, joka taatusti ilahduttaa voimakkaiden ja täyteläisten punaviinien ystävää. Tätä nyt jo nautittavaa amaronea voi huoleti kellaroida toistakymmentä vuotta. Masi Costasera Amarone Classico -punaviini löytyy Alkosta myös kätevässä puolikkaassa pullossa.

Levollista joulukuuta ihanasti lämmittävien punaviinien parissa,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Masi Costasera Amarone Classico

  • Maa & alue: Italia, Valpolicella
  • Täyteläisyysaste: Erittäin täyteläinen
  • Rypäleet: Corvina, Rondinella, Molinara.
  • Hinta: 43,98 € (0,75 l) / 22,98 € (0,375 l)
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.