Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Masi Campofiorin

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa tässä kuussa! Joulukuun kuukauden viinivinkki on Masi Campofiorin, todellinen klassikko Pohjois-Italiasta.

Boscainin perheen 1770-luvulla Valpolicellasta ostama pienen pieni viinitila on kasvanut kansainvälisesti menestyneeksi, Pohjois-Italian Veneton lähettilääksi. Yhä pääosin perheomisteisen Masin viinitalon menestyksen takana eniten lienee vaikuttanut rohkea innovatiivisuus ja kokeilunhalu viininvalmistuksessa. Talo on nimittäin aikanaan kehittänyt kaksi meille suomalaisille niin kovin tuttua valmistusmenetelmää, appassimento- sekä ripasso-menetelmät. Nämä valmistusmenetelmät ovat sittemmin muodostuneet kaikkien viininystävien tuntemiksi järkkymättömiksi osiksi Pohjois-Italialaista viininvalmistusta.

Kuukauden viiniämme voisikin kutsua kaikkien ripasso-viinien esi-isäksi. Masi Campofiorin mullisti Italian punaviinien tuotannon vuonna 1964 olemalla ensimmäinen viini, joka valmistettiin niin sanotulla ripasso-menetelmällä.

Tänä päivänä Masi Campofiorin kuitenkin valmistetaan niin sanotulla kaksoiskäymismenetelmällä, jonka Masi edelleen kehitti 1990-luvulla parantaakseen aiemmin kehittämäänsä ripasso-menetelmää. Kaksoiskäymismenetelmässä perinteinen punaviini käytetään uudestaan noin kuuden viikon ajan amaronea varten kuivattujen rypäleiden kanssa. Tämä toinen käyminen kestää noin 15 päivää, ja prosessi tuo viiniin alkoholia, väriä, uutosta ja pehmentää tanniineja sekä lisää aromikkuutta.

Lopputuloksena syntyy intensiivisen värinen punaviini, jonka tuoksusta aistii kirsikan sekä kypsien hedelmien aromikkuutta ja miellyttävää mausteisuutta. Maussa on kypsää hedelmää, mausteita ja mustaherukkaisuutta. Pehmeät ja silkkiset tanniinit hyötyvät hapokkuudesta, joka kantaa viinin pitkään jälkimakuun. Varsin vivahteikkaasta punaviinistä on siis kyse!

Keskitäyteläinen Masi Campofiorin rakastaa kotimaista riistaa ja mutkattomia italoherkkuja, kuten sienirisottoa ja munakoisoruokia. Kasvisruoasta tykkäävän kannattaa kokeilla vaikkapa pasta alla normaa tai melanzane alla parmigianaa. Näin joulukuussa sitä tietysti kelpaa nostaa myös pari pulloa joulupöytään.

Mukavaa joulun odotusta!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Masi Campofiorin

  • Maa: Veneto, Italia
  • Täyteläisyys: Keskitäyteläinen, keskitanniininen
  • Rypäleet: Corvina, Rondinella, Molinara
  • Hinta: 14,98€
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.