Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Freeclimber Riesling

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Kesäkuun kuukauden viinitärppi on Freeclimber Riesling, puolikuiva herkkuriesling Saksan Moselista.

Kepeistä ja puolikuivista rieslingeistään tunnettu ja palvottu Moselin jokilaakso on monen Saksa-fanin ykkösalue. Viiniköynnökset peittävät jyrkkiä liuskekivirinteitä, jotka kehystävät Reiniä ja Koblenzin kaupunkia kohti kiemurtelevaa jo­kea. Rinteillä rypäleet pääsevät
paistattelemaan auringonpaisteessa ja kypsymään hiljalleen, joka takaa viineihin vivahteikkuutta ja herkullista hapokkuuden ja makeuden tasapainoa.

Viinintekijän on kuitenkin oltava intohimoinen, seikkailunhaluinen ja ehkä jopa hieman hullu tuottaakseen viiniä Moselin seinämillä. Joesta kohoavilla viinitarhoilla on lähes mahdotonta tehdä mitään koneellista työtä, joka tarkoittaa pitkiä päiviä.

Näistä rinteistä saa inspiraationsa myös kuukauden viini. Freeclimberiksi nimetty viini on Axel Paulyn ja kolmen viinintekijäystävän luoma riesling, jossa hapot, hedelmäisyys ja jäännössokeri ovat todella kohdillaan. Hieman vihreään vivahtavan valkoviinin suuntuntuma on kypsän persikkainen, herkullisen sitruksinen, ja jopa hivenen hunajainen. Vaikka jäännössokeria on 18 grammaa litrassa, tekee korkea hapokkuus mausta lähes kuivan.

Pöydässä tämä pirteä riesling tykkää klassisesta kesämeiningistä: perunoita, tillivoita, saaristolaisleipää ja lämminsavulohta – kesäruokaa parhaimmillaan. Jos mielit mausteisempaa pöytään, puolikuiva Freeclimber Riesling taipuu loistavasti siihenkin! Kokeile esimerkiksi inkivääri-hunajabroileria, chili-korianterikalaa tai karibialaisittain maustettua grillattua kalaa.

Tätä kyllä kelpaa nautiskella kesäkuisen auringon alla. Toivottavasti maistuu!

Nautinnollisia makuhetkiä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Freeclimber Riesling

  • Maa: Saksa, Mosel
  • Makeus: Puolikuiva (18 g/l)
  • Rypäleet: Riesling
  • Hinta: 13,90€
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.