Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Fontanafredda Barbera d’Alba

9.2.2023 - Tuomaksen vinkit|

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Helmikuun kuukauden viini, Fontanafredda Barbera d’Alba tulee Italiasta, kuvankauniilta Piemonten vuoristoiselta viinialueelta. 

Fontanafreddan viinitalon historialliseen tarinaan kirjattiin ensimmäinen sivu vuonna 1858, kun Italian ensimmäinen kuningas Vittorio Emanuele II meni rakkauspäissään ostamaan palan maata tuoreelle ihastukselleen, Rosa Vercellanalle lahjaksi. Kauppoja seurasi paitsi rakkaustarina, mutta myös Barolon ensimmäisen viinitarhan perustaminen. Vittorion suhde vaimoonsa Maria Adelaideen taisi ymmärretysti toki hieman kärähtää siinä samalla. Fontanafredda Barbera d'Alba

Vuodet vierähtelivät ja nykyään Piemonten merkittävimpiin tuottajiin lähes kahdeksan miljoonan pullon vuosituotannollaan lukeutuva Fontanafredda on kansainvälisesti tunnettu tuottaja, jonka platinanvärisiin etiketteihin puetut viinit ovat tilan 160-vuotista historiaa ja perinteitä kunnioittavia klassikkoviinejä.

Ja platinan väriä löytyy tietenkin myös kuukauden viinimme, Fontanafredda Barbera d’Alban etiketistä. Kun Piemonten Barolot ja Barbarescot tehdään Nebbiolosta, saavat Barberat makunsa nimensä mukaisesti Barbera-rypäleestä. Ja siinä missä aikaisemmat ovat yleensä tyyliltään tanniinisempia ja täyteläisempiä, ovat Barberat tunnetusti hieman kevyempiä, eivätkä vie tilaa kellarista – tai seteleiden muodossa lompakosta – aivan kuten serkkunsa. Voisinkin väittää, että kyseessä on jopa aliarvostettu lajike.

Tryffeleistä ja viineistään tunnetulta Langhen alueelta tuleva Fontanafredda Barbera d’Alba on täydellinen viini helmikuuhun. Tammitynnyreissä noin vuoden ajan kypsyneessä viinissä on barberoille tyypillistä kukkaisuutta, veden kielelle nostattavaa hapokasta marjaisuutta sekä ihastuttavan silkkiset tanniinit.

Tämä Barbera d’Alba on kuin tehty pieteetillä valmistetuille alkuruoille, kuten tattirisotolle, tartarille tai carpacciolle. On sanomattakin selvää, että myös pitkään haudutetut liharuoat, kuten härän poski tai burgundin pata saavat tämän viinin loistamaan. Jos mielessäsi oli viettää ilta herkullisten juustojen parissa, kannattaa tälle viinille valita aromaattisia pehmeitä juustoja, kuten vaikka brietä. Hifistelijä etsii jostain käsiinsä testun al baroloa.

Vinkki! Barberat ovat muuten pinot noirien tavoin niin sanotusti helposti lämpötilalla säädettäviä viinejä. Eli mitä viileämmäksi viinin jäähdytät, sitä keveämmältä viini maistuu. Jos taas kaipaat viiniltä hieman enemmän potkua, ei sitä kannata turhan viileänä nauttia. Itse törkkäisin tämän viinin jääkaappiin noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Herkullista helmikuuta,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Fontanafredda Barbera d’Alba

  • Maa & alue: Piemonte, Italia
  • Täyteläisyys: Keskitäyteläinen
  • Rypäle: Barbera
  • Hinta: 14,98 € (0,75 l)

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.