Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Dreissigacker Vintages Riesling

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Toukokuun kuukauden viinitärppi on saksalainen, Rheinhessenin alueelta tuleva Dreissigacker Vintages Riesling.

Kuukauden viinimme, Dreissigacker Vintages Riesling, tulee huimaa laadullista renessanssia elävältä Rheinhessenin viinialueelta. Rheinhessenin nykytuottajien parhaimmistoon lukeutuva, viileässä Bechtheimin kylässä viljelevä Jochen Dreissigacker tunnetaan Saksassa ja maailmalla tinkimättömästä terroir-ajattelustaan ja korkealaatuisista viineistään. Meillä Suomessakin moni on jo ehtinyt ihastua hänen puhdaspiirteisiin kuukauden viini dreissigacker vintages riesling
luomurieslingeihinsä: niin valkoviineihin kuin Pink Riesling -rieslingroseehen.

Viinintekijänä Jochenille viinin puhtaus, hienostuneisuus, kasvupaikan heijastaminen sekä pitkä elinkaari ovat tärkeimpiä asioita. Vaikka Dreissigackerin suvussa viiniä on viljelty jo 1700-luvun alkupuolelta lähtien, vasta Jochenin vanhemmat ja hän ovat tehneet sitä systemaattisesti, parhaimpaan mahdolliseen laatuun tähdäten. Vuodesta 2006 lähtien sukutilaa luotsannut Jochen on myös tehnyt Dreissigackerista nimenomaan kuivista valkoviineistä tunnetun huipputilan, jolla viljellään luonnonmukaisesti. Satomääriä rajoitetaan kovalla kädellä ja luonnon omilla hiivoilla fermentoitaviin viineihin kajotaan kellarissa mahdollisimman vähän.

Näin kevään kunniaksi Alkoon uutuutena saapunut Dreissigacker Vintages Riesling on rutikuiva, raikkaan hedelmäinen ja hersyvän hapokas terroir-viini, josta löytyy vivahteita vaikka muille jakaa. Alueelle epätyypilliseen tapaan Vintages Riesling on sekoitus peräti neljän eri satovuoden Riesling-rypäleitä. Vuoden 2020 rypälemehuista vinifioitu viini tuo sekoitteeseen mineraalista raikkautta, 2019 eleganssia ja 2018 hienostunutta harmoniaa. Herkullisen kypsät aromit tässä valkoviinissä ovat peräisin vuoden 2017 Riesling-sadosta. Valmistustapa muistuttaa non-vintage-samppanjoita. Runsautta suutuntumaan tuo myös se, että viidennes viineistä on kypsytetty tammitynnyreissä.

Dreissigacker Vintages Rieslingin tuoksusta erottuvat persikan, limetin, vihreän omenan ja keltaisen luumun fiilikset jatkuvat moniulotteisessa ja tasapainoisessa maussa, jossa on tyylikkään suolainen loppu. Vaikka tämä saksalaisriesling on herkullista sellaisenaankin, ruokapöydässä se syttyy todelliseen eloon. Esimerkiksi sitrusmarinoitu nieriä, ruokaisa äyriäis- tai savulohisalaatti, jokirapurisotto sekä antipastot ja tapakset rakastavat tätä valkoviiniä. Dreissigacker Vintages Riesling viihtyy myös monien pehmeiden tai puolikovien juustojen, leikkeleiden ja kevään juhlapöytiin sopivien, selkeämakuisten pikkusuolaisten rinnalla.

Dreissigacker Vintages Riesling sopii myös vegaaneille, sillä sen valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinkunnasta peräisin olevia raaka-aineita. Tätä jo nyt nautittavaa mutta pitkäikäistä valkoviiniä voi myös huoleti hankkia kellariin kypsymään.

Maistuvaa kevättä ihanien viinien parissa,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Dreissigacker Vintages Riesling

  • Maa & alue: Rheinhessen, Saksa
  • Makeus: Kuiva
  • Rypäle: Riesling
  • Hinta: 24,99 € (0,75 l)
KATSO EDELLISET KUUKAUDEN VIINIT!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.