Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Lokakuun kuukauden viinitärppi on Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling, loistavan hinta-laatusuhteen riesling Chilestä.

Jokainen minut tunteva tietää, että olen armoton Chile-fani: pitkänhuiskean maan, sen ihmisten, kulttuurin ja tietysti viinien. Etenkin Cono Surin viinitalo on lähellä sydäntäni, koska ajatuksemme viinistä osuvat niin kivasti yksiin: viini on tehty nautittavaksi meille kaikille, eikä sen tarvitse olla mystistä, mahtipontista tai vakavaa. Kun huomasin että Alkossa aiotaan lokakuussa nostaa esillepanoihin chileläisiä viinejä, ajattelin että myös kuukauden viinin on ehdottomasti tultava Chilestä – ja tietysti Cono Surilta.

Cono Surin viinitaloa voidaan pitää melko nuorena, sillä se on perustettu vasta 1993. Cono Surin toiminnan alkuaikoina Chilessä laatuviinien tuotanto oli vahvasti keskittynyt perinteisiin rypälelajikkeisiin, joita olivat mm. Merlot, Cabernet Sauvignon ja Chardonnay, ja joita viljeltiin pääasiassa Chilen lämpimässä ja runsassatoisessa keskuslaaksossa. Cono Sur päätti kuitenkin rohkeasti lähteä kokeilemaan viininviljelyä Chilen tuolloin vähemmän suosituissa, ja viljelypaikkoina erittäin vaikeaksi koetuilla viileämmillä alueilla. Rypälelajikkeiksi kokeiluihin valikoitui viileämmässä kasvuympäristössä viihtyvät Riesling ja Pinot Noir -lajikkeet.

Kuukauden viinimme on mielestäni loistava esimerkki juuri viilleämmällä alueella tehdystä rieslingistä. Bío-Bíon laaksosta tuleva, yhdellä tarhalla kasvaneista huippurypäleistä valmistettu Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling on upean limettinen, hennon hedelmäinen ja monivivahteinen valkoviini. Viinilehti on antanut sille viisi tähteä ja löytö-maininnan loistavasta hinta-laatusuhteesta, ja palkintoja eri kilpailuissa se on voittanut niin monta, että niiden listaamisessa menisi varmaan koko päivä – ihan pieleen eivät siis ennakkoluulottomien viinintekijöiden kokeilut aikoinaan menneet!

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling rakastaa sushia ja lohisashimia – ja maltilla maustettua itämaista muutenkin. Herkullisen hapokkuuden johdosta se tuo mukavasti veden kielelle myös aperitiivina, mutta jotain pikkusuolaista sen kylkeen kannattaa kuitenkin varata.

Cono Surilla on ollut erityinen paikka sydämessäni aina vuonna 2004 heidän luonaan suorittamastani Master of Wine opintojeni harjoittelusta asti. Jos innostuit aiheesta, voit käydä lukemassa muistelmani Chilen työkomennukselta, tai lukea kuinka pieni nuorten innokkaiden osaajien joukko päätti haastaa koko perinteisen viinialan.

Nautinnollisia hetkiä erityisen rieslingin parissa!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling

  • Maa: DO Valle del Bio-Bio, Chile
  • Makeusaste: Kuiva, hapokas
  • Rypäleet: Riesling
  • Hinta: 13,99€
KATSO EDELLISET KUUKAUDEN VIINIT!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.