Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir

10.3.2023 - Tuomaksen vinkit|

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Maaliskuun kuukauden viinitärppi, Viinilehden Vuoden punaviini Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir tulee Chilestä, Tyynen valtameren viilentämältä San Antonion viinialueelta. 

Cono Surin viinitaloa voidaan pitää melko nuorena yrityksenä, sillä se on perustettu vasta 1993. Haastaakseen perinteistä viinialaa ja aavistuksen myös viinialaan liittyvää historiallisuuden ihannointia perustajatiimi päätti valita provosoivasti iskulauseekseen “No cono-sur-20-barrels-pinot-noir-2018Family Trees, No Dusty Bottles, Just Quality Wine” (Ei sukupuita, Ei pölyisiä pulloja, vain laatuviinejä). Tämä iskulause myös määritteli vahvasti sen, mitä Cono Sur ryhtyi tekemään, ja joka raivasi uutta tietä koko Chilen viinialalle – tietä, jota nyt myös muut Chileläiset viinintuottajat kulkevat menestyksekkäästi.

Cono Surin toiminnan alkuaikoina Chilessä laatuviinien tuotanto oli vahvasti keskittynyt perinteisiin rypälelajikkeisiin joita olivat mm. Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay ja Sauvignon Blanc, ja joita viljeltiin pääasiassa Chilen lämpimässä ja runsassatoisessa keskuslaaksossa. Cono Surilla kuitenkin nähtiin, että Euroopassa menestyvät ja viininystäviä kiinnostavat viinityylit tulivat viileistä ilmastoista, kuten Saksasta ja Pohjois-Ranskasta. Suosittuja rypälelajikkeita olivat mm. Riesling ja Pinot Noir, joita Chilessä ei tuohon aikaan viljelty mm. siksi, että keskuslaakso, johon viinintuotanto oli vahvasti keskittynyt, oli näille lajikkeille liian lämmin.

Cono Sur päätti kuitenkin rohkeasti lähteä kokeilemaan viininviljelyä Chilen tuolloin vähemmän suosituissa, ja viljelypaikkoina erittäin vaikeaksi koetuilla viileämmillä alueilla. Rypälelajikkeiksi kokeiluihin valikoitui nimenomaan Euroopassa suositut ja viileämmissä kasvuympäristöissä viihtyvät Riesling ja Pinot Noir -lajikkeet.

Ensimmäinen pinot noir, kuukauden viinimme 20 Barrels Pinot Noir, lanseerattiin vuosikerrasta 1996 ja viinin välittömän menestyksen innoittamana kaasu painettiin toden teolla pohjaan. Vuoteen 2016 mennessä Cono Surin valikoimassa oli kaiken kaikkiaan kahdeksan eri Pinot Noir -rypäleestä valmistettua viiniä eri hintaluokista, ja kaikkien yllätykseksi Cono Sur julistautui samalla myös maailman suurimmaksi Pinot Noir -viinien valmistajaksi.

Rypäleen alkukodin, eli Ranskan Bourgognen oppien mukaan tehty 20 Barrels Pinot Noir on huippuesimerkki laadukkaasta chileläisestä pinot noirista. Sen monivivahteinen tuoksu on täynnä kypsää marjaisuutta ja paahteisuutta. Muhkea ja mokkainen maku on pinot noiriksi täyteläisehkö ja tuoksun tavoin täynnä kypsää marjaisuutta. Makua ryhdittää tyylikäs hapokkuus, joka tekee tästä loistavan ruokaystävällisen viinin.

Kokkaa tämän viinin kylkeen pieteetillä pienriistaa, kuten riekkoa tai kyyhkyä, tai turvaudu pitkään haudutettuun liharuokaan, esimerkiksi burgundinpataan tai karjalanpaistiin. Poronkäristyskään ei varmasti pistä pahaksi tämän kanssa kaveeraamista.

Maistuvaa maaliskuuta,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Cono Sur 20 Barrels

  • Maa & alue: San Antonio, Chile
  • Täyteläisyys: Keskitäyteläinen
  • Rypäle: Pinot Noir
  • Hinta: 19,99 € (0,75 l)
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.