Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Huhtikuun kuukauden viinitärppi on upean moniulotteinen, elegantti ja ihanan paahteinen samppanja, Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut.

Moneen otteeseen maailmalla ja meillä palkittu Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut kiteyttää hienosti Heidsieckin samppanjatalon runsaan mutta elegantin, taitavaan reserviviinien käyttöön perustuvan tyylin. Talon arvostettu kellarimestari Cyril Brun oncharles-heidsieck-reserve-champagne-brut sekoittanut tämän vuosikerrattoman samppanjan 60 erilaisesta kuohumattomasta perusviinistä. Peräti 40 prosenttia sekoituksesta on parhaiden aiempien satovuosien reserviviinejä.

Historiallisen Reimsin kaupungin alla mutkittelevissa Charles Heidsieckin kellareissa kypsyneet reserviviinit tuovat tähän non-vintage-samppanjaan runsautta, syvyyttä ja moniulotteisuutta. Vanhimmat näistä reserviviineistä ovat 15-vuotiaita.

Toinen tekijä Heidsieckin runsaan ja kypsän hedelmäisen tyylin taustalla on poikkeuksellisen pitkä pullokypsytys kellarissa. Siinä missä vuosikerrattomien samppanjoiden minimikypsytysaika hiivasakan päällä on Champagnen alueen säädösten mukaan 15 kuukautta, väriltään kullanhohtoinen Charles Heidsieck Réserve Brut on saanut kypsyä pullossa 3–4 vuotta.

Tuoksussa runsas reserviviinien käyttö ja pitkä pullokypsytys Heidsieckin kellareissa tuntuvat kypsänä hedelmäisyytenä – nenään leijailee trooppista hedelmää, aprikoosia ja persikkaa – sekä upean leivosmaisina, kermaisina, paahteisina ja pähkinäisinä aromeina. Tässä maultaan vivahteikkaassa, tyylikkään hedelmäisessä ja samalla hienostuneen mineraalisessa samppanjassa on upea happorakenne ja harmoniaa vaikka muille jakaa, sekä erittäin pitkä jälkimaku.

Kun Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut kannetaan pöytään, ruokavaihtoehdot ovat liki rajattomat. Klassikkojen, kuten kampasimpukoiden ja osterien ohella Kuukauden viinimme viihtyy kakkien selkeämakuisten, etenkin kermaisissa kastikkeissa tarjottujen merenherkkujen rinnalla. Lihan ystävienkään ei tarvitse huolestua, sillä Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut säestää hienosti vaaleasta lihasta ja metsiemme riistalinnuista valmistettuja ruokia, sekä hanhenmaksaa. Myös loistava aperitiivi tulevalle keväälle – sitten kun se toden teolla joskus taas tänne saadaan…

Charles Heidsieckin samppanjatalon perusti vuonna 1851 samppanjaperheestään omille teilleen lähtenyt Charles-Camille Heidsieck. Vaiherikkaiden käänteiden ja nuoren visionäärin kokemien vastoinkäymisten jälkeen Charles Heidsieck on vakiinnuttanut asemansa yhtenä Champagnen arvostetuimmista taloista. Tästä upeasta non-vintagesamppanjasta sekä maailmankuuluista vuosikertasamppanjoistaan tunnetun talon tyyli viehättää niin samppanjaan vihkiytyneitä kuin ensi askeleita sen parissa ottavia kuplien ystäviä. Ota Kuukauden viini nyt maistoon – ja ihastu!

Kuplivaa kevättä upeiden samppanjoiden ja kuohuviinien parissa,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

  • Maa & alue: Champagne, Ranska
  • Makeus: Erittäin kuiva (sokerilisäys eli dosage: 7 g/l)
  • Rypäle: Chardonnay, Pinot Noir, Meunier
  • Hinta: 58,90 € (0,75 l)

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.