Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Bouchard La Vignée Pinot Noir

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Syyskuun kuukauden viinitärppi on Bouchard La Vignée Pinot Noir, maailmankuululta Bourgognen alueelta tuleva raikkaan hapokas ja herkullisen marjainen punaviini.

Näin syksyn kynnyksellä moni meistä siirtyy valkoviineistä ja kuohuvista punaviineihin. En kuitenkaan ainakaan itse kaada lasiini heti sitä tuhdeinta punaviiniä. Mielestäni tähänbouchard-la-vignee-pinot-noir vuodenaikaan sopivat parhaiten tyylikkään kepeät, raikkaan marjaiset ja ruokaa rakastavat Pinot Noir -punaviinit, jotka maistuvat erityisesti syksyn sienisadon kanssa.

Syyskuun suositukseni onkin kotoisin kiistämättä maailman arvostetuimmalta Pinot Noir -alueelta, rypäleen alkukodista, Ranskan Bourgognesta. Sinappikaupunki Dijonin eteläpuolelta alkavan Côte de Nuitsin tunnetuimpien Grand Cru -kylien – kuten Gevrey-Chambertinin ja Vosne-Romanéen – pinot’t ovat parhaimmillaan maailman hienoimpia punaviinejä, mutta arvostetuimpien hinnat huitelevat tähdissä ja saatavuus on minimaalinen. Kuukauden viinimme on huokeampi hinnaltaan, mutta silti mainio tapa tutustua rypäleeseen ja alueeseen.

Kuukauden viini, Bouchard La Vignée Pinot Noir, on Bouchard Pere & Filsin viinitalon käsialaa. Vuonna 1731 perustettu talo pitää päämajaansa Beaunen linnassa ja viljelee itse 130 hehtaaria viinitarhoja, joista kaksi kolmasosaaovat Burgundin arvostetuimpia Grand- ja 1er Cru tarhoja. Rypäleet La Vignée Pinot Noiriin kerätään sopimusviljeiljöiden palstoilta, mutta Bouchardin viinintekijät valvovat tarhojen hoitoa ja rypäleiden keräämistä tarkasti.

Hehkeimmillään nämä nuoret pinot noirit tuoksuvat ja maistuvat raikkaan marjaisilta – vadelmilta, karpaloilta, puolukoilta ja metsämansikoilta – sekä hapankirsikoilta. Monesti niistä löytyy myös kukkeutta ja hienostunutta mausteisuutta, kuten tästä viinistä pippurisuutta. Herkkä, hienostunut runko ja raikas hapokkuus ovat kuitenkin niitä seikkoja, jotka tekevät näistä viineistä ehdottomasti ruokaviinejä.

Kokeile tätä viiniäsimppeleiden maalaishenkisten herkkujen, kuten sienipiiraan, pateiden ja pehmoisten juustojen kanssa. Jos tekee mieli kunnon ruokaa, Bouchard Père & Fils La Vignée sopii myös uunilohen sekä pataruokien kylkeen. Pitkään suussa maistuvan viinin makumaailmaa kohentaa entisestään viilentäminen ennen tarjoilua.

Maistuvaa sienisyksyä!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Bouchard La Vignée Pinot Noir

  • Maa: Bourgogne, Ranska
  • Täyteläisyys ja tanniinisuus: Keskitäyteläinen, keskitanniininen
  • Rypäleet: Pinot Noir
  • Hinta: 19,99€
LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.