Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Anselmo Mendes Contacto Alvarinho

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Heinäkuun kuukauden viinitärppi on Anselmo Mendes Contacto Alvarinho, upean moniulotteinen ja gastronominen viini Portugalista.

Portugali on viimevuosina nostanut suosiotaan viinimaana. Portugalin viinintuotannosta hieman yli puolet on punaista, mutta nyt myös valkoviinit saavat yhä enemmän jalansijaa – ja kiinnostavat yhä useampaa viininystävää. Se tuskin hämmästyttää ketään, sillä portugalilaiset valkoviinit ovat nyt tasalaatuisempia kuin koskaan, ja miltei kaikilta viinialueilta tulee moderneja, mielenkiintoisia valkoviinejä.

Minhon viinialueelta tuleva Vinho Verde lienee Portugalin viineistä tutuin suurimmalle osalle meistä. Vaikka alue onkin nimenomaan eniten tunnettu edullisista, keveistä, pirskahtelevista ja mutkattomista Vinho Verde  -valkoviineistä, Anselmo Mendesin kaltaiset huipputuottajat ovat kuitenkin näyttäneet, miten nimensä mukaisesti vihertävä vinho verde voi olla paljon muutakin kuin mutkaton lipittelyviini.

Vinho Verden alueen – ja koko Portugalin – ykkösnimiin lukeutuvan Andelmo Mendesin Contacto Alvarinho onkin tällä kertaa myös kuukauden viinimme. Maan parhaiden ravintoloiden viinilistoilta tuttu viini on upean hapokas, moniulotteinen ja gastronominen, ja sen mineraalinen jälkimaku maistuu pitkään.

Viini on valmistettu Moncãon ja Melgaçon ala-alueiden vehreässä ilmastossa kypsyneistä, trendikkäistä Alvarinho–rypäleistä (Espanjan puolella Albariño), jotka poimitaan käsin joen penkereellä sijaitsevilta tarhoilta ja kiidätetään kiireen vilkkaan viinimöön. Nimi Contacto kertoo vähintään kolme kuukautta kestäneestä sakkakypsytyksestä, josta tämä viini ammentaa moniulotteisen, vivahteikkaan ja niin herkullisen makuprofiilinsa.

Anselmo Mendes Contacto Alvarinho tuoksuu sitruksiselta ja herkullisen hedelmäiseltä. Lähes pirskahteleva suutuntuma on kuiva, runsaan hedelmäinen, monivivahteinen, mineraalinen ja raikkaan hedelmäinen. Varsin pitkän ja luonteikkaan jälkimaun soisi jatkuvat iäti.

Tämä viini tykkää rapusalaatista, paellasta, pestopastasta sekä paistetusta kuhasta ja siiasta. Pelittää myös maustetumpien kalaruokien, kuten kalatacojen tai bouillabaisse-keiton, sekä kana- ja kalkkunaherkkujen kaverina.

Herkullista heinäkuuta!
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Anselmo Mendes Contacto Alvarinho

  • Maa: Vinho Verde, Portugali
  • Makeus: Kuiva
  • Rypäleet: Alvarinho
  • Hinta: 17,98€
KURKKAA MUITA KUUKAUDEN VIINEJÄ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.