Tuomas Meriluoto: Kuukauden viini – Anselmann Weißburgunder

31.8.2022 - Tuomaksen vinkit|

Valitsen joka kuukausi yhden kiinnostavan ja ajankohtaisen viinin, jota mun mielestä sun kannattaisi maistaa juuri nyt! Syyskuun kuukauden viinitärppi, Anselmann Weissburgunder Trocken tulee Saksasta, upealta Pfalzin viinialueelta. Vaikka syksy on jo täällä, valkoviinikausi saa jatkua! 

Mainion hinta-laatusuhteen viineistä tunnettu, yhä saman suvun omistama ja kolmen sukupolven yhdessä luotsaama Weingut Anselmann on viljellyt viiniä Edesheimin kylässä Pfalzissa jo yli neljän vuosisadan ajan. Perinteiden vaalimisen ohella Anselmann tunnetaan kokeilunhalustaan: tilalla valmistetaan valkoviiniä tummistakin rypäleistä.kuukauden-viini-syyskuu-2022

Tämän kuukauden viini, kuiva Anselmann Weissburgunder Trocken, on kuitenkin tehty valkoisesta Weißburgunder-rypäleestä, joka Ranskan puolella tottelee monelle tutumpaa Pinot Blanc -nimeä. Pfalzin lämpimässä ja aurinkoisessa ilmanalassa viihtyvästä rypälelajikkeesta valmistettu Anselmann Weissburgunder Trocken on taattua Anselmann-laatua: runsaan hedelmäinen ja silti raikas valkoviini.

Kypsät sitrushedelmät ja keltaiset omenat mieleen tuova, mineraalinen ja miellyttävähappoinen Anselmann Weissburgunder Trocken taipuu pöydässä moneen. Kanacaesarin ja kalkkunarullan kaltaiset klassikot sekä kapristen kanssa tarjottava sitrusmarinoitu kuha maistuvat ihanilta tämän täyteläisehkön, hitusen mausteisen saksalaisviinin kanssa. Myös sesongin ykkösherkut eli jokiravut rakastavat tätä maukasta, hapoiltaan pinot blanciksi sangen ryhdikästä valkoviiniä.

Kasvispuolelle mentäessä Anselmann Weissburgunder Trocken viihtyy niin kantarellirisoton, spulipiirakan kuin simppelin vesimeloni-mozzarellasalaatin kyljessä. Tälle valkoviinille kannattaa myös kokeilla vietnamilaista kaalisalaattia – nyt kun kotimaiset kaalit ovat parhaimmillaan!

Talon omilta tarhoilta kerätyistä rypäleistä valmistettu Anselmann Weissburgunder Trocken on nappivalinta myös alkusyksyn rentojen illanistujaisten buffet-pöydän yleisviiniksi. Ja ainakin mulle tämä mutkattoman rento, jo nuorena nautittava valkoviini maistuu ihan sellaisenaankin. Pitkän jälkimaun ohella makunautintoa lisää tietoisuus siitä, että tavanomaista keveämpään lasipulloon pakatulla Anselmann Weissburgunder Trocken -viinillä on normipulloa pienempi hiilijalanjälki.

Kiehtovan syksyisiä tutkimusmatkoja valkoviinien parissa,
Tuomas Meriluoto, Master of Wine

Anselmann Weissburgunder Trocken

  • Maa & alue: Pfalz, Saksa
  • Makeus: Kuiva
  • Rypäle: Weissburgunder
  • Hinta: 11,99 € (0,75 l)

KATSO MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.