Trendikäs Portugali: 4 hyvää syytä valita portugalilainen viini

4.2.2021 - Artikkelit|

Portugalin viinien rynnistystä on uumoiltu jo pidempään, ja nyt ennustukset ovat käymässä toteen. Monikasvoinen viinimaa kiinnostaa niin kotoperäisistä lajikkeista valmistettujen kiehtovien puna- ja valkoviinien kuin rakastettujen väkevöityjen klassikoiden ystäviä.

1) Portugali on punaisten rypäleiden aarreaitta

Portugalilaiset viinit ovat suositumpia kuin koskaan – ainakin Alkon viimevuotisten myyntilukujen valossa. Maan viinien vetovoimaa selittänee oiva hinta-laatusuhde ja se, että Portugali on aina ollut oman tiensä kulkija: vaikka punaviineissä vilahtelee Syrah’ta, Tinta Rorizia (eli Tempranilloa) ja muita kansainvälisiä rypäleitä, omia punaisia lajikkeita arvostetaan ja vaalitaan.

Maan viinikulttuuri sai kehittyä sen verran eristyksissä, että tarhoilta löytyy monia lajikkeita, joita ei kasva missään muualla. Joillain alueilla rypäleiden tunnistamistyö on yhä osittain kesken. Esimerkiksi Douron laaksossa viljelijä saattaa esitellä köynnösrivistöään, jonka jokaisesta kasvista hänellä ”ei ole sen tarkempaa hajua”.

Hyväksyttyjä omia lajikkeita on peräti 236, joista punaisia rypäleitä on 146. Tunnetuimpia portugalilaisia punaviinirypäleitä ovat maan ”kansallislajike” Touriga Nacional, hieman kepeämpiä ja tuoksuvampia viinejä tuottava Touriga Franca sekä kuumassa ilmanalassa loistavasti viihtyvä Trincadeira. Tätä trioa näkee usein portviineissä Tinta Barrocan, Tinta Cãon ja Tinta Rorizin kanssa.

Punaviineissä näitä rypäleitä sekoitetaan myös ranskalaisiin lajikkeisiin. Esimerkiksi Alkon uutuuksista löytyvä Esporão Monte Velho -luomuviini on tehty peräti kahdeksasta rypäleestä: yllä mainitun kolmikon ohella sekoituksessa on Syrah’ta, Petite Sirah’ta, Tempranilloa, Petit Verdot’ta ja Alicante Bouschet’ta.

Vuonna 2012 Viinilehden Vuoden Viini -palkinnon pokanneessa, ihanan täyteläisessä Esporão Reserva -viinissä Trincadeiraa säestävät Tempranillo, Alicante ja Cabernet Sauvignon. Tammi on integroitunut kokonaisuuteen niin kivasti, että tätä pehmoa siemailee sellaisenaankin.

2) Portugalin valkoviinit tulevat!

Portugalin viinintuotannosta hieman yli puolet on punaista, mutta valkoviinit saavat yhä enemmän jalansijaa – ja kiinnostavat yhä useampaa viininystävää. Se tuskin hämmästyttää ketään, sillä portugalilaiset valkoviinit ovat nyt tasalaatuisempia kuin koskaan, ja miltei kaikilta viinialueilta tulee moderneja, mielenkiintoisia valkoviinejä. Monet näistä viineistä tuntuvat myös helpommin lähestyttäviltä kuin esimerkiksi kaikkein hapokkaimmat saksalaiset rieslingit tai tuhdeimmin tammitetut jenkkichardonnayt.

Minhon viinialue Portugalin luoteiskulmassa on perinteisesti tunnettu keveistä, pirskahtelevista ja mutkattomista Vinho Verde -valkoviineistä. Anselmo Mendesin kaltaiset huipputuottajat ovat kuitenkin näyttäneet, miten nimensä mukaisesti vihertävä vinho verde voi olla paljon muutakin kuin mutkaton lipittelyviini. Hiivasakan päällä rauhassa kypsynyt Contacto Alvarinho on upean hapokas, moniulotteinen ja gastronominen viini, jonka mineraalinen jälkimaku maistuu pitkään.

Lajikkeenahan Alvarinho on sama kuin Albariñona Espanjan Galiciassa tunnettu valkoinen rypäle. Se tosin on vain yksi Vinho Verde -rypäleistä: alueen viineihin kun hyväksytään 45 eri lajiketta! Sekoitteita tai ei, vinho verdeistään tunnettu viileä ja sateinen Minho on varmasti tulevaisuuden viinialue, kun viljelyolot monella perinteisellä tuotantoalueella alkavat käydä haastavan kuumiksi.

3) Portviini ja madeira – Portugalin väkevöidyt helmet

Portugalin rakastetuimmista viineistä puhuttaessa ei tietenkään voi sivuuttaa väkevöityä kaksikkoa eli portviiniä ja madeiraa. Vaikka trendi maailmalla on jo pitkään ollut kohti kepeämpiä ja vähäalkoholisempia viinejä, näiden klassikkojen – etenkin madeiran – soisi nousevan uuteen kukoistukseen. Pieniä viitteitä tästä on jo näkyvissä.

Portviini taas liitetään meillä Suomessa etenkin joulunaikaan. Mutta joulu oli ja meni jo, ja nyt kun eletään vuoden kylmintä aikaa, mikäpä olisi osuvampi valinta lasiin kuin ihanasti lämmittävä, samettinen ja mausteinen Dow’s LBV Port – ja kylkeen pala suklaata tai stilton-sinihomejuustoa? Tämä viini myös säilyy avaamisen jälkeen hyvänä useita viikkoja.

Portviinilaakson” eli Douro-joen keski- ja yläjuoksulla sijaitseva Dow’s on Symingtonin maailmankuulun port-perheen omistama talo, jonka portviinit tunnetaan tyylikkään kuivakasta vivahteestaan, vaikka ne ovatkin makeita. Late bottled vintage on vain hyvinä satovuosina valmistettava, pitkään tammitynnyreissä ennen pullottamista kypsynyt vuosikertaportviini.

Upeiden portviinien ja jyhkeiden sekoitepunaviinien ohella Douron laakso tunnetaan huikaisevista maisemistaan, jollaisia ei löydy mistään muualta viinimaailmasta. Jyrkille rinteille pengerretyt viinitarhat jatkuvat joen alajuoksulta Espanjan rajalle, jonka jälkeen yhteensä 895 kilometriä pitkän joen nimi vaihtuu Dueroksi.

Joen Atlantin päässä sijaitsee Porto – eläväinen ja rento, arkkitehtuuriltaan kiehtova ja kompaktin kokoinen kaupunki, joka sopii täydellisesti portviinimatkan tukikohdaksi tai pitkän viikonlopun viettoon, jahka matkailu tästä tokenee. Vastarannalla on sitten se varsinainen portviinitalojen keskittymä, Vila Nova de Gaia. Jos aika ei riitä joen tutkimiseen, Gaian rantakadun kellareissa matkailija pääsee maistelemaan portviinejä yllin kyllin.

Douron viininviljelyn suurimpia haasteita on alati kuumeneva ilmasto. Jos ilmastonmuutosta ei saada hidastettua, etenkin Douro Superior -alueesta joen yläjuoksulla uhkaa tulla liian kuuma viininviljelyyn.

Manner-Portugalia viileämmästä ja sateisemmasta Madeiran saaresta taas tulevat ensimmäisenä mieleen upeat levadat – sekä kaikkien aikojen maaliennätyksen juuri latonut Cristiano Ronaldo. Myös saaren väkevöity nimikkoviini on uniikki tapaus maailmassa. Madeira-viinihän syntyi vahingossa, kun Amerikan- ja Kaukoidän-laivojen tynnyreissä 1600-luvulla matkanneet viinit pääsivät lämpimissä oloissa reagoimaan hapen kanssa.

Madeirojen makeus vaihtelee kuivasta hyvin makeaan. Hurmaavan makea Blandy’s Santa Luzia on todellinen klassikko, joka jää mieleen hillottujen hedelmien ja karamellin aromeista sekä pehmeän suklaisesta mausta. Nauti pienin siemauksin pähkinäisten leivonnaisten, suklaan tai voimakkaiden kypsien juustojen kanssa.

4) Loistavaa hinta-laatusuhdetta, nousevia viinialueita, enemmän luomua

Siinä missä useiden Euroopan klassikkoalueiden viinien hinnat nousevat nousemistaan, monissa portugalilaisissa viineissä ilahduttaa mainio hinta-laatusuhde. Positiivista on myös se, että viinien ylenpalttisesta tammettamisesta ollaan hiljalleen pääsemässä eroon. Kuluttajamaku kevenee, eikä tammen haluta muutenkaan enää peittävän liiaksi Portugalin omaleimaisten lajikkeiden piirteitä.

Hyviä punaviinejä tehdään myös ilman tammea. Esimerkiksi Esporãon edellä mainitussa Monte Velho Biológico -viinissä hurmaa raikas tumma marjaisuus ja eloisan tanniininen, notkea olemus. Viini on myös luomusertifioitu. Toistaiseksi ihmeen vähälle Portugalissa jäänyt luomuviljely nostaa nyt hiljalleen päätään. Alentejon viinialueen tunnetuimpiin taloihin lukeutuuva Esporão on käypä esimerkki tästä trendistä.

Alentejosta luoteeseen sijaitseva, aiemmin Ribatejo-nimellä tunnettu Tejo on monipuolinen viinialue, josta tulee hintaansa nähden erittäin laadukkaita puna-, valko- ja kuohuviinejä. Tejon eteläpuolella avautuva Setúbalin niemimaa taas tunnetaan makeiden Moscatel-jälkiruokaviinien tyyssijana. Pääkaupunki Lissabonin kupeessa puolestaan tehdään yhtä Portugalin erikoisuuksista: yhä harvinaisemmaksi käyvää ja hintavaa Colares-viiniä rannikon dyynien hiekassa kasvavien vanhojen Ramisco- ja Malvasia de Colares -köynnösten rypäleistä.

Pohjoista kohti kuljettaessa Lissabonin jälkeen alkaa Beira Atlânticon viinialue, jonka moni tuntee paremmin Bairrada-nimellä. Alueella viihtyvät runsaita ja tummanpuhuvia punaviinejä tuottavat Baga- ja Castelão-rypäleet. Sisämaan vuoristoinen, vasta vuonna 2005 DOC-laatuluokiteltu Beira Interior taas on persoonallisten puna- ja valkoviinien takamaata, josta kuultanee lisää tulevina vuosina. Beiras-alueiden väliin jää osittain Dão, jonka punaviinit ovat jo monelle meistä tuttuja.

Portugalin alueisiin ja rypäleisiin tutustuminen on nyt entistä mutkattomampaa, sillä Alkon valikoima kattaa jo yli 300 maan viiniä. Portugalin punaviinit kasvattivat viime vuonna myyntiään Suomessa liki 80 prosenttia, eli pitkään odotettu trendaaminen viinimaana tapahtuu nyt meilläkin.

PIDÄT VARMASTI MYÖS NÄISTÄ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.