Totta vai tarua? – 5 myyttiä hyllyjä valloittavista tetraviineistä

12.4.2023 - Artikkelit|

Me Winestatella ennustamme, että vuonna 2023 kartonkitölkit ottavat entistä vankempaa jalansijaa Alkojen hyllyillä. Niihin tulee tarttumaan entistä useampi viininrakastaja, sillä tetroihin pakataan aiempaa laadukkaampia viinejä. Mutta ovatko nämä tetramyytit totta vai tarua?

Tetroihin pakataan vain kakkoslaatua ja halpisviinejä.

TARUA: Tetrojen alkuaikoina näin on ehkä ollutkin, mutta nyt kartonkitölkkeihin pakataan entistä laadukkaampia viinejä. Sama ilmiö oli aikoinaan havaittavissa myös hanapakkausviineissä; niiden laatu oli mitä oli ja pakkaukseen suhtauduttiin ensin hyvin epäilevästi. Nyt hanapakkauksista löytyy monipuolisesti erilaisia herkkuviinejä. Tetra tulee tässä trendissä nyt perässä, ja hyllyiltä löytyy koko ajan herkullisempia ja katu-uskottavampia tetraviinejä.

Tämän kevään tetrauutuus Alkossa on Villa Wolf Riesling (12,99 €). Viinin valmistukseen villa wolf riesling kartonkitölkki tetraon valittu vain jalohomeettomat optimikypsät rypäleet, jotka on puristettu mehuksi välittömästi korjuun jälkeen. Ryhdikkään raikas, hapokas ja kuiva valkoviini on omiaan pastan, runsasaromisten merenherkkujen, vaalean lihan, kasvisruokien ja miedosti maustettujen itämaisten herkkujen seuraksi. Litran kokoisesta tetrasta riittää nautiskeltavaa isommallekin seurueelle!

Viini ei säily tetrassa kovin hyvin.

TOTTA & TARUA: Tetraan pakattua viiniä ei ole tarkoitettu varastoitavaksi useiksi vuosiksi viinikaappiin, mutta eipä ikäännytettäväksi ole tarkoitettu niihin pakattuja viinejäkään. Tetraan pakattu viini kannattaa nauttia vuoden-parin sisällä sen hankkimisesta. Pakkaus ei siis viiniä huononna; tetra suojaa viiniä esimerkiksi lasipulloa paremmin valolta.

Laatutetrojen kavalkadi jatkuu Pfalzin pohjoisesta naapurista Rheinhessenista ponnistavalla uutuudella deep roots river kartonkitölkki tetraDeep Roots Rivanerilla (12,99 €). Rheinhessenissä on lähiaikoina tapahtunut jännittäviä asioita, kun intohimoiset ja laatufokusoituneet nuoret viinintekijät ovat vailla ennakkoluuloja pistäneet hösseliksi historiallisilla tarhoilla. Philipp Wittmann, Jochen Dreissigacker ja Stefan Winter vastaavat omien perhetilojensa viinituotannosta, mutta ovat monivuotisen ystävyytensä pohjalta päätyneet valmistamaan myös yhteisiä viinejä. Tetraan pakattu Deep Roots Rivaner on puolikuiva valkoviini, joka kelpaa kattaa tarjolle etenkin mausteisille aasialaisvivahteisille ruuille – se säestää myös peli-iltaa, jonka lomassa tarjolle katetaan klassinen margarita-pizza.

deep roots rivaner kartonkitölkki tetra

Tetralla ja lasipullolla on lähes samankokoinen hiilijalanjälki.

TARUA: Tetrapakkauksella on Alkon hyllyillä toiseksi pienin hiilijalanjälki (85 g CO2e/l). Edelle kiilaa pienuudessa vain hanapakkaus (70 g CO2e/l). Lasipullon hiilijalanjälki on vastaavasti asteikon toisessa ääripäässä ja 675 g CO2e/l. Vaikka kyse olisi kevyestä lasipullosta eli alle 420 grammaa painavasta lasipullosta, senkin hiilijalanjälki on silti reilusti kolminumeroinen: 525 g CO2e/l.

Tetraviini on hyvä valinta tarkan markan kuluttajalle.

TOTTA: Jos samaa viiniä on tarjolla sekä lasipulloon pakattuna että kartonkitölkissä, jälkimmäisen litrahinta on edullisempi. Kartonkitölkin valmistuskustannukset ovat lasipulloa pienemmät, tetrassa ei ole panttia, eikä erillistä pakkausveroa.

Suomi on tetrapakkausten suhteen edelläkävijä.

TOTTA: Monet tuottajat valmistavat ensimmäiset tetraviininsä nimenomaan Suomen markkinoille. Meillä ei ole pitkää taustaa ja kulttuuria viinimaana, joten olemme kokeilunhaluista ja uutuuksista kiinnostuvaa viinikansaa. Esimerkiksi aikoinaan kierrekorkkiset viinit otettiin meillä mutkattomasti vastaan – kaikilla markkinoilla ne eivät ole iskeneet kuluttajiin vieläkään.Camden Park Shiraz Petit Verdot Cabernet Sauvignon kartonkitölkki

Suomalaiset ihastuttanut Camden Park Shiraz Petit Verdot Cabernet Sauvignon (10,99 €) löytyy kartonkipakkausten hyllystä käytännössä kaikista maamme myymälöistä. Mehevä ja hilloinen aussipunkku soveltuu sellaisenaan seurusteluun ja se on täydellinen kumppani erityisesti pata- ja grilliruokien seuraksi.

Vinkki! Jos tuntuu siltä, ettei kattauksen keskelle halua nostaa kartonkista tetratölkkiä, kaada viini tarjolle karahviin tai kannuun.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.