Joulu syntyy perinteistä, mutta vuosittain on makuhermoja kutkuttavaa kokeilla myös uusia juttuja etenkin juuri ruokapöydässä. Tänä vuonna pöytään katetaan terästetty lanttulaatikko.
Terästetty lanttulaatikko saa uudenlaisia makuvivahteita lanttujen keitinveteen lorautetusta Blandy’s Santa Luzia -madeirasta sekä soseen joukkoon raastetusta inkivääristä.
Blandy’s Santa Luzia Madeira
Blandyn tuoteperheen tunnetuin klassikko Suomessa | 12,98 €
Noin puolet pienen pullon madeirasta jää lanttulaatikon valmistuksen jälkeen yli, joten siitä pääsee nauttimaan myös sellaisenaan. Blandy’s Santa Luzia -madeira onkin omiaan joulun herkuille: se sopii nautittavaksi makeiden leivosten, kypsien juustojen ja suklaaherkkujen kanssa. Santa Luziaa käytetään usein myös kastikkeen maustajana.
Viinin tuoksussa on tyypillisiä madeiran aromeja: kuivattuja hedelmiä, toffeeta, paahteista karamellia sekä hieman hapettuneisuutta ja kypsyyttä. Maku on tuoksun mukainen; makea, rikas ja pehmeä. Jälkimaussa miellyttävää hapokkuutta, tammea sekä suklaata.
Terästetty lanttulaatikko
- 1,2 kg lanttua
- 1 dl kuohukermaa
- 2 kananmunaa
- ison peukalon kokoinen pala inkivääriä
- 0,5 dl siirappia
- 2–3 dl Blandy’s Santa Luzia -madeiraa
- voita
- korppujauhoja
- suolaa
- sitruuna
- kanafondi
Kuori ja pilko lantut. Keitä lanttulohkoja madeiralla, kanafondilla ja suolalla maustetussa vedessä, kunnes lantut ovat kypsiä ja pehmeitä. Ota noin 3–4 dl keitinlientä talteen.
Soseuta kypsät lantut. Lisää soseen joukkoon keitinlientä noin 3–4 dl, jotta massa hieman notkistuu. Mausta sose raastetulla inkiväärillä, siirapilla ja lisää makusi mukaan suolaa sekä puristettua sitruunamehua. Lisää soseeseen kerma. Se pehmentää soseen makua, joten ennen kermaa maussa saa olla selkeästi hapokkuutta, makeutta, suolaa ja inkiväärin tuomaa potkua. Lanttulaatikon maustamisessa maistaminen on tärkeää ja överit on parempi kuin vajarit. Maku tasoittuu vielä uunissa.
Sekoita soseen joukkoon myös kananmunat ja kaada sose voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia.