Täysin uusi viinityyli: rieslingrosee!

6.5.2020 - 5 x paras|Artikkelit|

Hoi kaikki Riesling-rypäleen fanit: nyt tulee rieslingrosee! Mitä voikaan syntyä, kun kaksi viinitrendiä yhdistyy vahingossa. Tutustu kevään kuumimpaan uutuuteen Master of Wine Tuomas Meriluodon suosituksista ja kipaise ostamaan omasi!

Näin lämpenevien kelien kunniaksi suomalaisten suosima riesling saa heleän vaaleanpunaisen puvun – ensi kertaa näillä leveysasteilla. Rieslingrosee on täysin uudenlainen tuote Suomessa, ja maailmaltakin tunnetaan vain muutama esimerkki. Kevään kunniaksi Alkoon on saapunut kaksi rieslingroseeta: yksi eurooppalaiselta klassikkoalueelta ja toinen pallon toiselta puolen.

Ajatus rieslingroseen kehittämisestä syntyi kuten monet timanttiset ideat, vahingossa. Istuimme Etelä-Saksassa Pfalzin viinialueella kotiaan ja vinitilaansa pitävän viinintekijän Axel Neiss’in puutarhassa. Lasissani oli vielä maistelun jäljiltä tilkka pinot noir -punaviiniä, kun isäntämme kaatoi sinne lounasviiniksi valittua kuivaa rieslingiä. Kyselin mitä mieltä muu seurue oli mielestäni erittäin maukkaasta roseeviinistä. Kummastukseksi kenelläkään muulla ei ollut roseeviiniä ja vasta siinä kohtaa tajusimme mitä oli tapahtunut, kertoo Master of Wine Tuomas Meriluoto

Molempien juomien hurmaava väri on peräisin pienestä määrästä Riesling-valkoviiniin sekoitettua punaista rypälettä. Nämä herkulliset ja monikäyttöiset kesän uutuustuotteet sopivat mainiosti sesongin kepeille herkuille ja rentoon yhdessäoloon. Kokeile vaikka molemmat ja löydä oma suosikkisi.

1) That’s Neiss Pink Riesling

Lohenpunaista kesämeininkiä Pfalzista | 13,89€

Saksan Pfalz tunnetaan upeista rieslingeistään ja Axel Neiss yhtenä alueen innostavimmista viinintekijöistä. Nyt ennakkoluulottoman ja kokeilunhaluisen Axelin käsissä on syntynyt That’s Neiss Pink Riesling, jonka heleän lohenpunainen väri on saatu sekoittamalla rieslingiin muutama prosentti Spätburgunder-rypälettä (eli Pinot Noiria). Tuoksusta löytyy kesäistä kukkaa, vadelmaa sekä herkullista mantelia.

Näin puhdaspiirteisen hedelmäistä ja ryhdikkään hapokasta hurmuria kulauttelee sellaisenaankin, mutta That’s Neiss Pink Riesling kyydittää myös kepeät kala- ja äyriäisherkut, pikkupiiraat sekä salaatit. Jäännössokerinsa ansiosta se ei kavahda mausteisempiakaan mereneläviä. Pakkaa piknikille mukaan vaikkapa katkarapucevicheä, sushia tai mansikka-vuohenjuustosalaattia.

2) Digno Riesling Rosé

Eettistä roseerisukkaa Chilestä | 12,98€

Punkuista monen tuntema Chile on tänä päivänä mainio maa muunkin väristen juomien taitajana. Torres Chilen viinitalon kuuma kesäuutuus Digno Riesling Rosé on taattua Torres-laatua: hehkeän aromaattinen ja makoisa roseeriesling, jonka sipulinkuorta muistuttava väri on peräisin pienestä määrästä Cinsault-rypälettä.

Digno Riesling Rosé on nappivalinta tähän vuodenaikaan. Jäntevät hapot raikastavat makunystyrät ja kutittelevat suussa pitkään. Himppu jäännössokeria tekee tästä hapanmansikkaisesta roseerieslingistä hyvän kaverin tuhdimminkin maustetulle ruoalle, kuten teriyakilohelle tai itämaiselle kanalle. Torresin pinkkiin uutuuteen tykästyvät myös luomun ystävät. Lisäksi Digno Riesling Rosé on vegaaninen eli sen valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinkunnan tuotetta.

 

Olen todella innoissani, kun pääsen jakamaan pitkään päässä muhineen projektimme vihdoin teidän kanssa – toivottavasti nautitte!

Tuomas Meriluoto, Master of Wine 

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.