On aika kippistää varhaisperunoiden sesongin alkamiselle! Nauti kesäillan grillijuhlista Deep Roots Riesling Trocken -valkoviinin ja veikeästi maustettujen varhaisperunoiden kera. Koko illallinen valmistuu alle tunnissa!
Nyt loihditaan kotimaisista varhaisperunoista ras el hanout -maustettuja perunavartaita. Ras el hanout -mausteseos on kotoisin Pohjois-Afrikasta, mutta voit käyttää sen sijaan myös intialaista garam masalaa. Kaksi muuta kokeilemisen arvoista, mutta kenties hieman tuntemattomampaa mausteseosta ovat za’atar ja dukkah.
Perunavartaiden kylkeen pyöräytimme yrttisen jogurttikastikkeen ja grillasimme vielä kaveriksi lohifileitä. Kaada kylmää viiniä lasiin ja ihastu näihin kesämakuihin!
VIINISUOSITUS: Deep Roots Riesling Trocken 39,98 €
Deep Roots Rieslingin raikas hapokkuus ja sitruksinen vivahde täydentävät maustettujen perunoiden makumaailmaa täydellisesti.
Saksalainen riesling on lyömätön kesäisen kalapöydän kaveri. Pirteän hapokas, kuiva ja voimakkaan aromaattinen Deep Roots Riesling sopii monipuolisesti kesäisille kala- ja äyriäisruuille, etenkin rasvaisemman lohen kylkeen. Viinilehti kuvailee vuoden 2023 valkoista hanaviiniä laadultaan erinomaiseksi ja hinnaltaan todelliseksi löydöksi. Voittajaviini löytyy hanapakkauksen lisäksi myös pullosta.
Mausteiset perunavartaat
- 16 varhaisperunaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 lime
- 2 rkl ras el hanout -mausteseosta
- 3 rkl öljyä
- 1 tl suolaa
- lisää suolaa perunoiden keittämiseen
jogurttikastike
- 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
- 1 valkosipulinkynsi raastettuna
- ½ tl suolaa
- ⅓ tl rouhittua mustapippuria
- 1 limen kuori raastettuna ja mehu puristettuna
- 1 pnt tilliä tai korianteria hienonnettuna
lisäksi
- lohta fileepaloina
- harissaa
- 8 grillitikkua
Jos käytät puisia grillitikkuja, laita ne likoamaan veteen.
Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kun perunat ovat kypsät, kaada vesi pois ja anna perunoiden kuivua ja jäähtyä hetken aikaa.
Kuori valkosipulinkynnet ja raasta ne perunoiden joukkoon. Raasta limen kuori sekä purista mehu ja lisää ne perunakattilaan. Lisää ras el hanout, suola sekä öljy ja sekoita kaikki sekaisin. Pujota marinoidut perunat grillitikkuihin ja säästä perunoiden marinadi grillaamista varten.
Grillaa perunavartaat grillissä kauniin kullanruskeiksi. Penslaa vartaita grillauksen aikana niiden marinadilla.
Tarjoa vartaiden kanssa yrttistä jogurttikastiketta ja Harissa-maustettua grillilohta. Jogurttikastike valmistuu sekoittamalla kaikki kastikkeen raaka-aineet keskenään. Voit valmistaa kastikkeen maustumaan sillä aikaa kun perunat kiehuvat.
Grillaa lohipalat nahkapuoli alaspäin. Lohia ei tarvitse kääntää grillaamisen aikana. Mausta lohet grillauksen aikana harissalla (n. 1 tl harissaa / fileepala).
Pari lisävinkkiä lohen valmistukseen! Fileetä ei tarvitse kääntää grillauksen aikana, asettele kalat nahkapuoli alaspäin ja odottele rauhassa. Suosittelemme sujauttamaan lohifileiden alle folion, jotta grilliin ei tipu lohta eivätkä mahdolliset rasvaroiskeet polta fileepaloja. Käytimme maustamiseen harissa-maustetahnaa, joka on hieman tulisempi maustetahna. Voit harissan sijaan hyödyntää perunoiden maustemarinadia lohen maustamiseen.