Tässä on vuoden 2019 kiinnostavimmat viinitrendit!

1.3.2019 - Artikkelit|

Master of Wine Tuomas Meriluoto poimi vuoden kiinnostavimmat viini-ilmiöt. Näihin viini- ja ruokaelämyksiin jokaisen viinistä tykkäävän kannattaa satsata tänä vuonna!

Viiniä nautitaan nyt rennosti – ja myös arkiruoan seurana

Rentous on trendi, joka on korostunut ruokakulttuurissa viimeisten vuosien aikana. Huippuravintoloidenkaan ei enää tarvitse olla vakavia: laadukkaat ruoka-annokset voivat olla yksinkertaisia ja reilun ruokaisia sekä luksusraaka-aineita voi käyttää myös arkisemmissa annoksissa.

Sama rentous nähdään nyt myös viineissä. On esimerkiksi aivan sallittua juoda punaviiniä kalaruoan kanssa, jos pidät yhdistelmästä. Viinin juomiseen ei aina tarvitse varata oikeita viinilaseja. Päinvastoin, erilaisilla lasivalinnoilla voi jopa korostaa tilanteen rentoutta. Esimerkiksi street food -illanistujaisissa teemaan sopii, kun tarjoat viinin tavallisesta juomalasista.

Vastuulliset ja ympäristöystävälliset viinit ovat yhä useamman valinta  

Yksi vuoden 2019 suurimmista puheenaiheista on ilmastonmuutos ja sen ehkäisy. Kuluttajien kiinnostus ympäristöstä huolehtimiseen ja ihmisten hyvinvointiin on kannustanut myös viinintuottajia kehittämään tuotteitaan.

Viininjuojan onkin helppo tehdä valintoja eettisyys ja ympäristöystävällisyys edellä, sillä tarjonta vastuullisista viineistä kasvaa jatkuvasti.

Roseeviinit edelleen huippusuosittuja – nyt myös drinkeissä!

Roseeviinien maailmanlaajuinen suosio jatkuu. Esimerkiksi Ranskassa roseeviiniä juodaan jo enemmän kuin valkoviiniä, ja Suomi seuraa kehitystä perässä.

Yksi syy roseeviinien suosioon on se, että se koetaan usein viinilajeista rennoksi ja helpoksi valinnaksi: moni esimerkiksi valitsee roseen piknik-juomaksi tai drinkiksi terassilla hellepäivänä, kun taas valko- ja punaviinejä nautitaan enemmän perinteisinä ruokajuomina.

Roseeviinit sopivat erinomaisesti myös ruokajuomaksi. Valinnanvaraa on nykyään paljon, ja Alkosta löytyy roseita niin kepeistä ja kuivista aina runsaan hedelmäisiin makuihin.

Viinimaista nosteessa nyt Portugali 

Portugalin kasvanut suosio matkailukohteena on tuonut esiin myös maan erittäin laajan ja kirjavan viinitarjonnan. Portugali on melko pieni maa, joten sen viinikulttuuriin on helppo lähteä tutustumaan. Saatat yllättyä, kuinka helposti lähestyttäviä ja omaperäisiä maan viinit ovat. Vieraamman kuuloisista rypälelajikkeista ei tarvitse stressata, vaan nauttia rennosti portugalilaisten viinien hyvästä hinta-laatusuhteesta.

Viinipullon design on nyt persoonallinen – kiinnitä huomiota myös korkkiin

Visuaalisuus on merkittävä osa myös viinimaailmaa. Pakkauksilla halutaan viestiä tuotteen tyylistä, alkuperästä ja käyttötarkoituksesta. Viinipullojen etiketeistä onkin tullut viime vuosina entistä informatiivisempia, joka helpottaa itselleen sopivan viinin valinnassa. Samalla myös viinipullojen design on saanut uutta muotoilua perinteisen pullon rinnalle.

Viinipullojen uudentyyppiset sulkimet, kuten lasikorkit, patenttikorkit tai Zork-sulkimella varustetut kuohuviinit, ovat usein uusiokäytettäviä. Sulkimella voidaan myös viestiä viinin imagosta: esimerkiksi kruunukorkki tekee tuotteesta rennomman ja rouheamman oloisen.

Matala-alkoholiset ja alkoholittomat viinit – nauti viinin mausta ilman alkoholia

Moni on tänä päivänä tiedostava alkoholin kulutuksensa suhteen. Siksi viinintuottajat ovat kehittäneet myös entistä kiinnostavampia matala-alkoholisia tuotteita. Alkoholittomassa viinissä alkoholipitoisuus on nimensä mukaisesti 0 prosenttia. Matala-alkoholisessa viinissä on alkoholia alle 10 prosenttia.

Matala-alkoholisten viinien laatu on kehittynyt valmistusmenetelmien ja viinintuottajien kokemuksen myötä suurin harppauksin. Parhaimmillaan matala-alkoholiset viinit pystyvät tarjoamaan normaaliviinien tasoisia makuelämyksiä – pääset siis nauttimaan viinin mausta silloinkin, kun et kaipaa alkoholia.

Matala-alkoholisia viinejä ei kannata verrata suoraan tuhdimpiin, ”täysalkoholisiin” viineihin, vaan lähestyä niitä omana kevyempänä viinivalintana. Varsinkin ruokakaupasta saatavat enintään 5,5-prosenttiset juomat ovat oiva mahdollisuus viininautintoihin myös silloin, kun Alko ei ole auki tai lähettyvillä.

Vegaaniset viinit – ruokavalion suosio näkyy myös viinihyllyllä

Veganismi ja vegaaninen ruokavalio ovat yksi valintakriteeri myös viinihyllyllä.

Perinteisesti viinejä valmistettaessa niiden kirkastusvaiheen proteiininlähteenä on käytetty liivatetta, kalaliimaa, kananmunaa tai kaseiinia. Nämä ovat kaikki eläinperäisiä aineita, ja siten kyseiset viinit eivät ole sopineet vegaania elämäntapaa noudattaville ihmisille. Eläinperäiset proteiinin lähteet ovat korvattavissa viineissä muun muassa bentoniitilla tai aktiivihiilellä.

Viinimaahantuojat ovat tarttuneet trendiin ja tuoneet markkinoille lukuisia vegaanisia vaihtoehtoja, joiden maut ja muut ominaisuudet eivät eroa perinteisistä viineistä. Vegaaniset viinit tunnistaa Alkossa vegaanisesta symbolista ja lisäksi tuottajat käyttävät usein viinipullon etiketissä saamiaan sertifikaatteja.

Kätevät puolikkaat viinipullot – sopiva kahdelle ja yllätysvieraille

Laatu ennen määrää on mainio lähestymistapa etenkin arjen viininautintoihin. Usein varsinkin arkena aterialla on viininjuojia enintään kaksi ja kokonaisen viinipullon avaaminen voi tuntua liialta.

Tällöin on kätevää avata puolikas pullo samppanjaa tai sovittaa ruokaan lasilliset hyvää valko- tai punaviiniä. Kahdelle henkilölle puolikas 37,5 cl:n viinipullo riittää täydellisesti. Pari hyvää puolikasta pulloa kotona on myös hyvä vara vaikkapa yllätysvieraalle.

Viilennettyä punaviiniä

Punaviini on parhaimmillaan aavistuksen huoneenlämpöä alhaisemmassa, noin 17-19 asteen läpötilassa. Kepeämpien ja keskitäyteläisten raikkaiden punaviinien suosion kasvaessa on myös niiden jäähdytys ennen tarjoilua nousemassa viininjuojien tietoisuuteen.

Olet ehkä joskus ravintolassa saattanut nauttia punaviiniä ruoan kera ja todennut sen sopivan ruoan kanssa erinomaisesti kiinnittämättä huomiota siihen, että viiniä oli viilennetty. Pieni jäähdytys ”tiivistää” punaviinin rakennetta, tehden siitä aavistuksen raikkaamman ja herkullisemman oloisen samalla kun alkoholisuus ja makeus jäävät enemmän taka-alalle. Tämä edelleen yleensä tekee viinistä tasapainoisemman ja entistä paremman kumppanin ruoan kanssa. 15-30 min jääkaapissa ennen tarjoilua on sopiva aika jäähdytellä viiniä.

Vuoden viinitrendit listasi Tuomas Meriluoto, joka on yksi Suomen kolmesta Master of Winesta sekä Winestaten toimitusjohtaja. Tuomas on myös aloittanut tänä vuonna YouTube Vlogin nimellä Tuomas MW, jota pääset katselemaan tästä.

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.