Joulu ja muut talven juhlat tulevat taas! Vaikka tänä vuonna saatetaan juhlia pienemmällä porukalla, ei se tarkoita, etteikö tarjottaviin ja kattaukseen olisi aina yhtä hauska panostaa. Nappaa tästä raikkaat ideat talven juhlien ruokiin, juomiin ja koristeluihin.
1) Suolaiset tarjottavat: vegeruoka ja kotimaisuus suosiossa
Poikkeusaika näkyy talven juhlapöydissä kahdella tavalla. Osa nauttii siitä, että on enemmän aikaa olla kotona ja valmistaa talven juhlien herkut alusta asti itse.
Toiset ovat saaneet kotikokkailusta tarpeekseen tälle vuotta, ja heille juhlan tuntu tulee siitä, että joulumenu tilataan valmiina ravintolasta. Samalla tuetaan paikallisia yrittäjiä.
Kun joulua vietetään pienemmällä porukalla, on hyvä aika kokeilla järjestää jouluruokailu trendikkäästi i à la carte -malliin buffet-pöydän sijasta. Näin jouluruokaa tulee valmistettua maltillisemmin, ja välipäivinä voidaankin jo herkutella muilla mauilla.
Juhla-aterioilla on yhä enemmän ympäristöystävällisiä kasvisvaihtoehtoja sekä vegaanisia jouluherkkuja. Moni valitsee jouluaterialla kinkun tilalle muita laadukkaita lihoja tai kalaa. Ruoanlaitossa suositaan laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita, sillä lähiruoka on nyt in.
Testaa suolaisia trendiruokia:
- Kokeile jouluruokien vegaanisia versioita kuten seitankinkkua ja graavilohen tilalle porkkalaa, eli porkkanalohta. Kaurajuomalla tai kookosmaidolla tuunaat vaikkapa riisipuurosta ja porkkanalaatikosta vegaanisia.
- Kala ja erityisesti kotimaiset ekologiset kalalajit ovat nyt trendikkäitä. Tarjoa kylmässä kalapöydässä vaihtelun vuoksi esimerkiksi punajuurigraavilohta.
- Lihassa laatu korvaa määrän kasvispainotteisessa joulupöydässä. Tarjoa vaikkapa poronfileetä karpalokastikkeella tai tee kotimaisista makkaroista espanjalaistyylinen tapaslautanen.
- Joulu Keski-Euroopassa tai Thaimaassa ei tänä vuonna onnistu, mutta onneksi reissukuumetta voi lievittää makumatkailemalla. Kokkaa höyryävää saksalaista glühweinia, paista kalkkuna englantilaiseen tapaa tai vietä uusivuosi balilaisen, filippiiniläisen tai vietnamilaisen ruoan äärellä.
Viinisuositus: Erlenbacher Kayberg Riesling
Württembergin eleganssia talven juhliin | 12,90€
Ovatko Württembergin viinit jo tuttuja? Jos eivät, aloita tästä hienon kukkeasta ja pirteän hapokkaasta rieslingistä, joka on Heilbronnin osuuskunnan käsialaa. Tunnettu osuuskunta valmistaa viiniä Lounais-Saksan tärkeimpiin viinikyliin lukeutuvassa Erlenbachissa.
Kuivahkossa, tyylikkään mineraalisessa maussa on reippaasti aprikoosia, omenaa ja persikkaa. Jäännössokerinsa ansiosta Erlenbacher Kayberg Riesling kestää haastavemmatkin maut ruokapöydässä. Se passaa mainiosti niin pikkujoulujen sormisyötävien kuin joulupöydän kalojen ja etikkaisten makujenkin parissa.
2) Makeat tarjottavat: perinteisiä herkkuja uudella twistillä
Tänä vuonna joulunalusmenoja on vähemmän, joten jouluherkkujen leipominen on tavallistakin tärkeämpi tapa virittäytyä joulutunnelmaan.
Laita siis joululaulut soimaan ja näperrä sydämesi kyllyydestä: rakenna elämäsi hienoin piparkakkutalo tai kokeile tehdä raakasuklaata alusta asti itse. Tee samalla isompi satsi ja anna lahjaksi – ruokalahjat ovat hyvä vaihtoehto turhille tavaralahjoille.
Kokeile myös ulkomaisia jouluherkkuja omassa keittiössä. Leivo perinteinen ranskalainen jouluhalko tai tee joulumyyjäisistä tuttua englantilaista fudgea.
Perinteiset piparit ja tortutkin tuunataan uusilla mauilla ja muodoilla.
Parhaat vinkit:
- Yhdistä suolainen ja makea: leivo piparkakkutaikinasta suolaisia pretzeleitä.
- Piparitaikinasta syntyy helposti iso levymäinen keksikakku, jonka täytteeksi sopivat erilaiset tuorejuustot tai rahkat.
- Taittele tortusta tähden sijaan lumihiutale tai tee torttutaikinalevyistä iso näyttävä kuusi, josta moni ruokailija voi murtaa paloja. Testaa kuuseen suolaista pinaattitäytettä.
- Piristä tähtitorttua yllättävällä täytteellä: laita keskelle konvehti, vihreä kuula tai vaikka sinihomejuustoa ja viikunahilloa.
- Kokeile pyöräyttää näyttävä säihkekakku, joka toimii uudenvuoden lisäksi myös jouluna.
3) Joulun 2021 parhaat juhlajuomat: roseeviini on trendijuoma
Vuosi 2021 on jälleen ollut yllätysten vuosi, ja yllätykset sen kun jatkuvat: joulun ja talven juhlien trendikkäin juoma on roseeviini!
Moni suomalainen yhdistää roseeviinin kesään vaaleanpunaisen värin vuoksi, mutta roseiden tuotantomaissa niitä juodaan ympäri vuoden. Monipuolisuutensa ansiosta ne sopivat mainiosti niin joulupöytään, alkumaljaksi kuin glögipohjaksikin.
Näin onnistut roseeviinin valinnassa talven juhlissa:
- Roseeviiniglögi on trendikäs vaihtoehto perinteiselle punaviiniglögille. Se on helppo valmistaa: Laita vain roseeviini, kanelitangot, neilikat ja muut haluamasi mausteet perään, lämmitä – ja valmista tuli!
- Alkumalja talven juhliin valmistuu kepeästä ja raikkaasta roseeviinistä, kuten huippusuositusta That’s Neiss Pink Rieslingistä. Täytä isot viinilasit jääpaloilla ja kaada täyteen roseeviiniä. Koristele punaisilla marjoilla ja basilikan tai mintun lehdillä.
- Kinkku ja kalkkuna kaipaavat kaverikseen raikasta ja hedelmäistä roseeta. Punainen marjaisuus on loistava makupari lisukkeena tarjottavalle mustaherukka- tai karpalohillokkeelle.
- Seitankinkun kanssa kannattaa tarjota karheampaa ja tuhdimpaa roseeviiniä. Makeat laatikot taas kaipaavat rinnalleen puolimakeaa roseeta tasapainottamaan makeutta.
- Alkupalapöydän graavikalat, sillit ja etikkasienet pääsevät oikeuksiinsa raikkaan ja hapokkaan roseeviinin kanssa tarjottuna.
Ota huomioon nämä viinien valinnassa talven juhlapöytään:
- Matala-alkoholiset ja alkoholittomat viinit ovat nousussa. Ne sopivatkin jouluun kuin kulkunen tonttulakkiin, sillä kevyemmät viinit voivat hieman ehkäistä jouluähkyä.
- Joulupöydässä on yhä enemmän tarjolla erilaisia makuja, ja myös uudenlaisten mausteiden käyttö on lisääntynyt jouluruoissa. Siksi juhlabuffettiin on hyvä varata runsas valikoima sekä puna- että valkoviinejä erilaisten ruokien pariksi.
- Heräilevänä trendinä on myös se, että kaikkia jouluruokia ei syödä kerralla vaan osissa eri pyhäpäivinä. Näin esimerkiksi yhdellä aterialla voidaan syödä pelkästään kalat, jolloin viininkin voi valita kalan mukaan. Tämä mahdollistaa sen, että voidaan maistella useita erilaisia viinejä ja viinin sekä ruoan yhdistelemiseen panostetaan entistä enemmän.
4) Koristelu ja kattaus: Valitse näyttävästä tai luonnonmukaisesta
Talven koristelutrendit jakautuvat tänä vuonna kahteen ääripäähän. Osa haluaa juhlia näyttävästi, ja koristelussa pätee ”mieluummin överit kuin vajarit” -periaate.
Mallia otetaan brittiläisistä ja ranskalaisista maalaiskartanoista: koti verhotaan kullan kimallukseen, ja tehosteväreinä toimivat tummat ja täyteläiset värit, kuten tummanvihreä, violetti, viininpunainen ja royal blue. Leikkisimmät pitävät teemajuhlat, jossa myös tarjottavat ja pukeutuminen ottavat mallia kartanotyylistä.
Toiset taas somistavat kodin seesteiseksi luonnonmukaisilla koristeilla ja väreillä. Joulupöytään katetaan pellavaa ja juuttia, ja ripaus punaista tuo pöytään joulun tuntua. Koristeiksi kerätään luonnonkasveja.
Joulun ja talven juhlien koristelutrendit:
- Pue joulukuusi diivaksi. Kaiva esiin perinteiset kimalle-joulupallot ja paksut puuhkamaiset joulukuusen kultanauhat. Käytä kattauksen pohjana dramaattisen sävyistä pöytäliinaa. Tarjoa juoma kristallilaseista ja kata pöytään kultaiset aterimet.
- Somista koti kuivakasveilla sekä havun ja tuijan oksilla. Askartele havuista perinteinen kranssi ja koristeet lautasliinoihin.
- Trendikkäimmät kynttilät ovat nyt kierteen muotoisia. Kierrekynttilöitä voi askarrella myös itse.
5) Joulunvietto: Joulu on vuoden kohokohta
Tänä vuonna monet juhlat isoista festivaaleista mummon syntymäpäiviin on jouduttu perumaan tai siirtämään, joten joulusta ja muista talven juhlista on syytä ottaa ilo irti, vaikka juhliminen tapahtuisikin tavallista pienemmällä porukalla.
Pukekaa ykköset päälle joulupöytään, pitäkää maljapuheita ja soittakaa lempimusiikkianne. Tänä vuonna jouluna ei katsota kelloa vaan nautitaan läheisten seurasta kiireettömästi yön pikkutunneille asti.
Yhteinen puheensorina, nauru, hyvät ruoat ja juomat sekä lämmin joulun tunnelma ovat trendejä, jotka eivät vanhene koskaan.