Talven juhlat: 5 trendikästä ideaa juhlatarjoiluihin

12.11.2019 - Artikkelit|

Joulu tulee taas – ja niin myös muut ihanat talven juhlat! Kaipaatko uusia ideoita pikkujouluihin, itsenäisyyspäivän juhlintaan, glögikutsuihin tai uudenvuoden bileisiin? Nämä ovat talven juhlien trendit ruoissa, juomissa ja koristeluissa.

1) Suolaiset tarjottavat: Laadukkaat lihat ja kasvikset suosiossa

Joulun ykköstrendi? Jokaisen joulu saa olla nyt vapaasti omannäköinen aina ruokavalinnoista lähtien. Juhla-aterioilla on yhä enemmän ympäristöystävällisiä kasvisvaihtoehtoja sekä vegaanisia jouluherkkuja. Moni valitsee pääruoaksi kinkun tilalle muita laadukkaita lihoja tai kalaa.

Testaa suolaisia trendiruokia:

 • Kokeile jouluruokien vegaanisia versioita kuten seitankinkkua ja graavilohen tilalle porkkalaa. Uusilla lihankorvikkeilla ja kasvipohjaisilla kermoilla jouluruokien versiointi kasvissyöjille on helpompaa kuin koskaan.
 • Kalan suosio lisääntyy koko ajan. Kalapöydässä trendinä ovat raakakypsytetyt kalat, kuten cevichet ja graavit. Graavauksessa saa olla luova: värjää esimerkiksi vaaleaan graavisiikaan mustikalla kauniin sininen reunus – se sopii hyvin esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlintaan.
 • Lihassa laatu korvaa määrän. Kasvispainotteisessa joulupöydässä lihan määrä voi olla pienempi, mutta laatu sitäkin parempi. Kokeile joulupöydän makuina naudanpaistia punaviinikastikkeessa, lammasta yrttimaustettuna tai riistoista esimerkiksi hirveä.
 • Lihan valmistustavoissa uudessa nosteessa on esimerkiksi tartar, joka valmistetaan laadukkaasta kotimaisesta naudanlihasta. Lue tästä joulupöytään parhaat vinkit, kuinka yhdistät viinin ja lihan kypsyyden mukaan.

Viinisuositus: Sangre de Toro

Härkäviini hurmaa talvellakin | 10,50€

Kun jengi kokoontuu koolle työkaverien tai kaverien kesken, mikäpä olisi oivempi valinta kuin herkullinen, pehmeän suunmyötäinen punkku? Suomalaisten jo vuosikymmeniä rakastaman Torresin viinitalon Sangre de Toro on klassikko, jonka kanssa ei voi mennä pieleen.

Garnacha- ja Cariñena -rypäleistä sekoitettu Sangre de Toro Original on napakymppi vaikka juustolautasen kanssa. Tai jos tarjoat frendeille pitkään muhinutta lihapataa, lasagnea tai mehevää kasvispaistosta, parempaa matchia on vaikea löytää. Metsämarjoilta tuoksahtavan Sangre de Toron äärellä sopii myös haikailla kimpassa menneen kesän perään.

2) Makeat tarjottavat: Jälkiruoat ovat nyt rentoja ja kekseliäitä

Jälkiruoat ovat nyt rentoja. Pavlovat, Pappilan hätävarat ja muut jälkiruoat, jotka rakennetaan ”mitä kaapista löytyi” -mentaliteetilla ovat tämän joulun juttu. Varaa siis kaappiin ainakin kermapurkki, marjoja, hedelmiä ja pipareita.

Tortut ja piparit kuuluvat monien suomalaisten joulurepertuaariin. Trendiksi on muotoutunut se, että joka joulu perinteiset jouluherkut tuunataan uusilla mauilla tai muodoilla.

Parhaat tuunausvinkit tortuille ja pipareille:

 • Taittele tortusta tähden sijaan lumihiutale tai tee torttutaikinalevyistä iso näyttävä kuusi, josta moni ruokailija voi murtaa paloja.
 • Tortun täytteellä saa leikitellä: laita keskelle konvehti, vihreä kuula tai vaikka sinihomejuustoa ja viikunahilloa.
 • Piparitaikinasta puolestaan syntyy esimerkiksi iso levymäinen keksikakku, jonka täytteeksi sopivat erilaiset tuorejuustot tai rahkat.

3) Joulun parhaat juhlajuomat: Glögidrinkit ja monipuolinen viinivalikoima

Glögi on ruokatutkimusten mukaan suomalaisten ykkösjoulujuoma. Joulun ruokajuomaksi siitä ei ehkä ole, mutta alkumaljoihin ja nautiskeluun kyllä.

Nyt trendinä onkin tuunata tuttuja juomia glögillä:

 • Kokeile esimerkiksi glögi-kuohuviinidrinkkiä, jonka valmistat helposti glögitiivisteestä sekä hyvästä kuohuviinistä.
 • Jos kaipaat juotavaa isomman porukan juhliin, hyvä ja trendikäs valinta on punaviinillä, glögillä ja jouluisilla hedelmillä höystetty talvisangria.

Viinit ovat ruokajuhlien ikiklassikko. Näin trendit muovaavat viinien valintaan joulupöytään:

 • Joulupöydässä on yhä enemmän tarjolla erilaisia makuja ja myös uudenlaisten mausteiden käyttö on lisääntynyt jouluruoissa. Siksi juhlabuffettiin on hyvä varata runsas valikoima sekä puna- että valkoviinejä erilaisten ruokien pariksi.
 • Heräilevänä trendinä on myös se, että kaikkia jouluruokia ei syödä kerralla vaan osissa eri pyhäpäivinä. Näin esimerkiksi yhdellä aterialla voidaan syödä pelkästään kalat, jolloin viininkin voi valita kalan mukaan. Tämä mahdollistaa sen, että voidaan maistella useita erilaisia viinejä ja viinin sekä ruoan yhdistelemiseen panostetaan entistä enemmän.
 • Nousussa ovat myös matala-alkoholiset ja alkoholittomat viinit. Ne sopivatkin jouluun kuin kulkunen tonttulakkiin, sillä kevyemmät viinit voivat hieman ehkäistä jouluähkyä.

4) Koristelu ja kattaus: Kultaa, kuivakukkia ja kestäviä valintoja

Tänä jouluna trenditietoiset koristelevat joulupöydän modernin minimalistisesti. Joulun trendivärit saavat näkyä yksityiskohdissa: kultaa, messinkiä ja hopeaa sekä tummia värisävyjä.

Joulun ja talven juhlien koristelutrendit:

 • Isona trendinä ovat kuivakukat. Niiden lisäksi joulupöytää koristellaan havuilla sekä tuijan oksilla.
 • Vintage- ja ysäritrendi näkyy pukeutumisen lisäksi myös kodin sisustuksessa. Kaiva siis esiin perinteiset kimalle-joulupallot ja paksut puuhkamaiset joulukuusen kultanauhat.
 • Vastuullisuus-ajattelu näkyy myös koristeluissa. Esimerkiksi pakettien joulupapereista ja jouluaterialta kertyy paljon roskaa. Valitse tänä jouluna pöytään kestoservetit ja paketoi lahjat sanomalehtiin tai kangaspaloihin, jotka voi käyttää uudelleen.
 • Juotava tai syötävä lahja on edelleen hyvä valinta turhan tavaran sijaan.

 

5) Joulunvietto: Suosi rentoa asennetta ja nyyttärityyliä

Joulu on perinteisesti se aika vuodesta, kun on vihdoin aikaa nähdä rauhassa ystäviä, sukulaisia ja perheenjäseniä.

Jotta yhdessäoloon ja joulurauhasta nauttimiseen jää enemmän aikaa, voi ruoka- ja juomavastuun jakaa nyyttärityyliin. Kun yksi tuo jälkkärin, toinen viinit ja kolmas leipoo piirakat, ei kenenkään tarvitse huhkia yksin keittiössä koko joulua.

Yhteinen puheensorina, nauru, hyvät ruoat ja juomat sekä lämmin joulun tunnelma ovat tänäkin vuonna trendejä, jotka eivät vanhene koskaan.

LUE MYÖS!

Mahtavaa kun eksyit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.