Paras suolainen tarjottava ison porukan illanistujaisiin on tässä! Korvaa tuttu juustotarjotin vaihteeksi samoista aineksista valmistetulla suolaisen makealla piirakalla. Syksyn paras suolainen piirakka saa makunsa punaviinistä, sesongin hedelmistä sekä juustoista. Tämä tarjottava hurmaa vieraat, mutta on helppo valmistaa.
Punaviini-juustotarjotinpiirakka
8-10 palaa
tekoaika n. 1 tunti
Pohja
1 pkt (400 g) valmista piirakkataikinaa (pakaste)
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
Päälle
3 omenaa
2 päärynää
6 kuivattua viikunaa
4 dl Sangre de Toro -punaviiniä
2 dl ruokosokeria
3 tähtianista
3 luumua
100 g viinirypäleitä
100 g sinihomejuustoa
100 g vuohenjuustoa
Näin teet punaviini-juustotarjotinpiirakan
- Nosta piirakkataikina sulamaan huoneenlämpöön.
- Kuori ja lohko omenat ja päärynät reiluiksi paloiksi. Siirrä lohkot ja viisi viikunaa kattilaan. Kaada päälle punaviini ja sekoita joukkoon myös sokeri ja tähtianikset.
- Keitä hedelmiä punaviiniliemessä noin 5 minuuttia. Anna hedelmien maustua liemessä vielä 10 minuuttia.
- Vaivaa rouhitut pähkinät sulaneeseen piirakkataikinaan. Kauli taikinasta iso, soikiomainen levy.
- Siivilöi hedelmät liemestä ja ota liemi talteen. Asettele keitetyt hedelmät sekä lohkotut luumut, viinirypäleet ja viikuna taikinalle. Viipaloi juustot ja asettele hedelmien päälle.
- Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.
- Siirrä liemi (n. 4 dl) takaisin kattilaan. Keitä 20-30 minuuttia ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä 1 ½ dl ja se on siirappimaista. Anna jäähtyä.
- Valuta hedelmä-punaviinisiirappia piirakan päälle juuri ennen tarjoilua.
Vinkki! Suolaisen ja makean yhdistävä piiras on paitsi maistuva myös supertrendikäs. Kun ruoassa on sekä suolaista että makeaa, kannattaa viinin valinnassa miettiä kokonaisuutta. Esimerkiksi piirakan tai pitsan päällä olevat hedelmät ovat makeisiin juureksiin verrattava elementti, jolloin viiniltä vaaditaan pyöreää hedelmäisyyttä tai pientä makeutta. Lue lisää sopivan viinin valinnasta.