Kurpitsakeitto on täydellinen tarjottava syksyisiin illanistujaisiin. Tämä chilillä, inkiväärillä ja currylla höystetty keitto syntyy ikäluokkansa tunnetuimpiin viinintekijöihin kuuluvan Jochen Dreissigackerin äidin Uten luottoreseptillä. Loraus kuivaa valkoviiniä tuo keittoon ryhtiä, ja se on myös oiva makupari makealle kurpitsalle. Maista ja ihastu!
Kurpitsakeitto Ute Dreissigackerin tapaan
4 annosta, 40 min
Kurpitsakeiton ainekset
- 1 keskikokoinen hokkaido- tai myskikurpitsa
- 2 salottisipulia
- pala inkivääriä
- 1–2 chiliä
- 3 rkl kasviöljyä
- 2 dl valkoviiniä
- 5 dl kasvislientä
- 1 tl suolaa
- 1 tl currya
- ½ tl kurkumaa
- ripaus mustapippuria rouhittuna
- 1 prk (400 g) kookosmaitoa
Päälle
- kurpitsansiemeniä
- kurpitsansiemenöljyä
Viinisuositus: Dreissigacker Organic Riesling
Luomuhurmuri Rein-joen kukkuloilta | 16,99 €
Hyvän rieslingin salaisuus? Hedelmän ja happojen yhteispeli, kunnon nyanssit sekä herkullinen aromikirjo, josta löytyy yhtä sun toista sitrushedelmistä ja kypsästä aprikoosista kukkiin ja mausteisiin. Kukoistuskautta elävällä Rheinhessenin alueella Dreissigackerin perhetilaa luotsaavan Jochen Dreissigackerin Organic Riesling on loistava esimerkki tämän päivän makuun istuvasta saksalaisvalkkarista.
Dreissigacker Organic Riesling vie heti ajatukset ruokaan. Sille ei varmasti voi löytää parempaa paria kun Uten kehittelemä kurpitsakeitto, mutta jos ystäviä tai sukulaisia on tulossa isompikin poppoo, kokkaa myös äyriäispaellaa tai kunnon kattilallinen savulohipastaa – tämä riesling toimii varmasti myös niiden kanssa.
Näin syntyy kurpitsakeitto
- Pese ja leikkaa kurpitsa neljään osaan ja poista siemenet. Poista kuori ja leikkaa kurpitsa 2–3 sentin paloiksi. Kuori ja paloittele sipulit. Kuori ja hienonna inkivääri. Paloittele chili.
- Kuullota kurpitsat, sipulit, inkivääri ja chilit öljyssä ison kattilan tai padan pohjalla.
- Kaada valkoviiniä sekaan ja lisää kasvislientä. Mausta suolalla, currylla, kurkumalla ja pippurilla. (Huom. jos käytät myskikurpitsaa, lisää kasvislientä maltillisesti ettei lopputuloksesta tule liian juoksevaa).
- Anna hautua noin 20–30 minuuttia.
- Kun kurpitsat ovat kypsiä, soseuta seos sauvasekoittimella ja lisää kookosmaito. Jos keitto on liian paksua, voit ohentaa sitä kasvisliemellä. Kuumenna keitto vielä höyryäväksi.
- Tarjoa kurpitsakeitto halutessasi kurpitsansiementen ja/tai kurpitsansiemenöljyn kera. Kurpitsakeiton makupariksi sopii loistavasti kuiva ja hapokas valkoviini, kuten Dreissigacker Organic Riesling Trocken.
Vinkki! Kurpitsakeitto on helppoa tarjottavaa isollekin porukalle. Keiton voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ja lämmittää ennen pöytään kantamista.