Sipulikeittoa ja portugalilaista punaviiniä – Satokausi Douro Red on syksyisten kasvisruokien kumppani

24.10.2022 - Reseptit|

Lokakuu tuo tullessaan iloisia perheuutisia! Satokausi Rosé saa rinnalleen uutuusviinin, joka on kehitetty varta vasten säestämään syksyisiä kasvisruokia. Tuorein tulokas Satokausi Douro Red on täyteläisen tumma ja miellyttävän mehevä punaviini, jota maistellaan tänään pitkään haudutetun sipulikeiton kera.

sipulikeitto resepti

Syksyn odotetuin punaviiniuutuus on yhteistuumin Satokausikalenterin, Winestaten ja portugalilaisen Quinta do Portalin kanssa kehitetty Satokausi Douro Red. Muhevan mausteinen ja sopivan täyteläinen punaviini on suunniteltu erityisesti kasvisruokien makumaailmaa mielessä pitäen. Tinkimättömän laadukas punaviini saapuu valittujen Alkon hyllyille lokakuun aikana.

Sesongin kasviksia komppaavan viinin valmistukseen käytetyt rypäleet Tinta Roriz, Touriga Nacional ja Touriga Franca lukeutuvat Douro-joen viinialueen alkuperäislajikkeisiin. Port- ja Moscatel-viinien tuottajanakin tunnetun Quinta do Portalin viinitarhat sijaitsevat jokilaakson korkeimmilla alueilla. Sijainti on talon viineille eduksi, sillä se tuo jokaiseen pulloon raikkautta ja tasapainoa. Perheomisteisen viinintuottajan kaikkia tarhoja viljellään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti luontoa ja ympäristöä kunnioittaen.

Vegaaninen Satokausi Douro Red syventää syyssesongin kasvisten maanläheisiä makuja. Sen syvänpunainen väri, mehukas mesimarjan tuoksu ja tumman täyteläinen maku sekä raikas hapokkuus korostavat kaikkien kasvisruokien parhaita puolia. Uutuusviini maistuu pitkään kypsytettyjen pataruokien kumppanina ja on oivallinen valinta myös kotimaiselle riistalle. Satokausi-keittiössä ensimmäiset lasilliset siemaillaan simppelin sipulikeiton seurassa!

VINKKI! Reseptissä käytetään kasvis- tai lihaliemen lisäksi Demi-Glace -liemipohjaa, joka on valmiiksi kokoon keitettyä, maukasta lientä. Jos käytät kasvislientä, suosittelemme valitsemaan paahdetun juuresliemen, jota voi vielä keittää kasaan hetken aikaa ennen keittoon lisäämistä.

Ruokakaupoista Demi-Glace-tetrapakkaukset löytyvät yleensä tuorelihahyllyjen lähettyviltä. Valmiin Demi-Glacen voi korvata itse kokoon keitetyllä liemellä. Varaa tällöin erikseen aikaa liemen kasaan keittelylle ja makujen tiivistymiselle.

Sipulikeitto

2–3 henkilölle

keitto:

  • 5 keskikokoista keltasipulia
  • 3 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl voita
  • 1 1/2 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 dl kuivaa, valkoista portviiniä, kuivaa sherryä tai Satokausi Rosé -viiniä
  • 2 1/2 dl Demi-Glace-liemipohjaa (liha tai kasvis)
  • 1 l liha- tai kasvislientä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 6 timjaminoksaa
  • 1 laakerinlehti

lisäksi:

  • 3–4 paksua viipaletta mallasleipää
  • rypsiöljyä
  • 6–9 viipaletta maukasta, kypsynyttä juustoa (esim. Cheddar, Monterey Jack tai Gruyère)

Kuori ja viipaloi keltasipulit. Lämmitä laakealla, isolla pannulla rypsiöljy ja voi. Lisää viipaloidut sipulit pannulle ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää vesi ja peitä pannu kannella. Anna kypsyä kannen alla 10 minuutin ajan.

Lisää sokeri ja sekoita. Anna sipuleiden ruskistua ilman kantta silloin tällöin sekoittaen noin 30 minuuttia. Sipulit saavat karamellisoitua kauniin tummanruskeiksi. Muista sekoitella tasaisin väliajoin, etteivät sipulit pääse palamaan.

Kun sipulit ovat karamellisoituneet ruskeiksi, lisää portviini, sherry tai roseviini pannulle. Irrota puulusikalla kaikki pannun pohjalle tarttunut makuaines viinin ja sipuleiden sekaan.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Lisää Demi-Glace-liemipohja, liha- tai kasvisliemi, valkosipuli, timjaminoksat ja laakerinlehti keiton sekaan. Kypsennä raollaan olevan kannen alla 20 minuuttia.

Sillä aikaa kun keitto valmistuu, leikkaa paksut mallasleipäviipaleet kuutioiksi. Levitä leipäkuutiot uunipellille ja pirskottele niiden päälle hieman öljyä. Paahda 180-asteissa uunissa kevyen rapeiksi, noin 12 minuuttia.

Kun keitto on valmista, poista laakerinlehti ja timjaminoksat sen joukosta. Annostele keitto uuninkestäviin keittokulhoihin. Lisää jokaisen annoksen päälle muutama paahtunut mallasleipäkrutonki. Peitä keittokulhot muutamalla juustoviipaleella. Gratinoi keittoa uunissa 250 asteen ylälämmössä pari minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

Viinisuositus: Satokausi Douro Red

Uutuusviini Portuglista | 16,89€ satokausi douro red

Douron alueen kotoperäisistä tummista rypälelajikkeista Touriga Nacionalista ja Touriga Francasta sekä Espanjan puolella Tempranillona tunnetusta Tinta Roriz -rypäleestä sekoitettu Satokausi Douro Red on nappivalinta juuri tähän vuodenaikaan.

Jos haet riistalle tai syksyisen muheville kasvisruoille sopivaa punaviiniä, nappaa kokeiluun tämä viini! Runsaan hedelmäinen ja hapoiltaan ilahduttavan raikas Satokausi Douro Red sopii täydellisesti tietysti myös sipulikeitolle. Tummanpuhuvasta, kypsiltä marjoilta tuoksuvasta ja tyylikkään tammisesta punaviinistä löytyy myös kivaa mausteisuutta ja kukkeutta.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.