Sauvignon Blanc – rapukauden ykkösviini

30.7.2021 - Artikkelit|

Kuumin hellekausi on jo takana, mutta kesäisiksi mielletyillä Sauvignon Blanc -valkoviineillä on meneillään kesäkauden huipentuma. Suositusta – ja mielipiteitä jakavasta – rypäleestä syntyvät rapsakan raikkaat ja aromaattiset valkoviinit istuvat täydellisesti loppukesän ja alkusyksyn rapupöytään.  

Missä Sauvignon Blancia viljellään?

Useassa viileässä maailmankolkassa viihtyvän Sauvignon Blanc -rypäleen alkukoti paikannetaan yleisesti Ranskaan ja Loire-joen laaksoon. Loire onkin Ranskan tunnetuin ja arvostetuin Sauvignon Blanc -alue. Joen yläjuoksulta, Sancerren ja Pouilly-Fumén klassikkokylistä tulevia rutikuivia, ruudilta häivähtäviä ja hienostuneen piikivisiä sauvignoneja pidetään maailman parhaimpina.

Euroopan viinimaista Sauvignon-fanin kannattaa suunnata katseensa myös Italian Friuliin ja Alto-Adigeen, Itävallan Steiermarkiin, Espanjan Ruedaan sekä Sloveniaan.

Toinen maailmanmaineeseen noussut, Sancerren ja Pouilly-Fumén ohella parhaiten profiloitunut Sauvignon-alue on Uuden-Seelannin eteläsaaren pohjoiskärjessä levittäytyvä Marlborough. 1980-luvulla alkanut Marlborough’n maailmanvalloitus on siivittänyt myös Martinborough’n, Hawke’s Bayn ja Gisbornen viinialueiden tasokkaiden sauvignonien nousua kansainväliseen valokeilaan.

Euroopan ulkopuolisista maista mukavan hinta-laatusuhteen sauvignoneja tulee etenkin Etelä-Afrikasta. Myös Australian Adelaide Hillsin ja Margaret Riverin alueilla sekä Tasmaniassa, samoin kuin Chilen viileillä viinialueilla tehdään tänä päivänä korkealaatuista sauvignon blancia. Hyvä esimerkki modernista chileläisestä sauvignonista on Cono Sur Organic Sauvignon Blanc, harmoniaa ja hehkeää herukkaisuutta tulviva, puhtaan hedelmäinen ja raikas valkoviini, jossa on pitkä ja raikas jälkimaku.

Millaisia viinejä Sauvignon Blancista tehdään?

Tunnetuista valkeista lajikkeista Sauvignon Blanc on hapokkaimpia ja aromaattisimpia – ja yksi helpoimmin tunnistettavia. Rypäle on luonnostaan erittäin hapokas, joten laiskahappoisiin sauvignoneihin harvemmin törmää.

Vaikka Sauvignon Blanc -viinien olemus vaihtelee aika lailla kasvualueen, -paikan ja tuotantotavan mukaan, ovat kuivat sauvignonit yleensä kepeitä tai korkeintaan keskitäyteläisiä, rapsakan raikkaita, jopa teräviäkin viinejä, joista moni on nautittavimmillaan nuorena. Etelä-Ranskan Languedocista tuleva Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc on juuri tällainen viini: eloisa hyvän tuulen valkoviini, jossa tuoksuvat ja maistuvat passion- ja sitrushedelmät, Välimeren aurinko ja yrtit.

Väriltään kuivat sauvignon blancit ovat tyypillisesti vaaleita, vihertävään taittavia tai liki värittömiä. Poikkeuksiakin on: esimerkiksi Loiren laakson nimekkäimpien alkuviinituottajien tammikypsytetyt sauvignonit ovat liki meripihkan värisiä. Myös Bordeaux’ssa, Graves’n ja Pessag-Léognanin viinialueilla Sémillon-rypäleeseen tyypillisesti yhdistettävä Sauvignon Blanc monesti tammitetaan.

Tunnetuimpia tammitynnyrissä kypsytetyn sauvignonin tuottaja-alueita maailmalla on Kalifornia, jossa tämäntyyppisiä sauvignon blanceja kutsutaan fumé blanc -nimellä. Näiden vahvasti tammitettujen ja runsaiden viinien olemus on täysin vastakohta Sancerren ja Pouilly-Fumén aristokraattisen kepeille valkoviineille. Kaikki fumé blanc ei kuitenkaan ole tammitettua.

Suurin osa maailman Sauvignon Blanc -valkoviineistä tehdään terästankeissa viinien raikkauden, hapokkuuden ja omaleimaisen aromaattisuuden säilyttämiseksi. Tyypillisiä sauvignon-aromeja ovat mm. mustaherukanlehti, karviainen, nokkonen, vastaleikattu ruoho, tomaatinlehti, vihreät yrtit, vihreä paprika, herneet ja parsa.

Alueen merkitys on toki suuri. Siinä missä Sancerre ja Pouilly-Fumé profiloituvat luunkuivilla, hillityn tyylikkäillä ja pikemminkin suolaisilla kuin avoimen hedelmäisillä valkoviineillään, Uuden-Seelannin sauvignoneista löytyy mustaherukan, sitruunaruohon ja jalapeñon ohella trooppisia hedelmiä kuten kiwiä, limettiä, passionhedelmää, greippiä, ja jopa mangoa ja hunajamelonia.

Mud House Sauvignon Blanc on oiva esimerkki herkullisen hedelmäisestä uusiseelantilaisesta sauvignonista: raparperin, herukan, passionhedelmän ja sitrusten aromeilla leikittelevä jäntevä ja rapsakka valkoviini, jossa on hieno hapokkuus ja viipyilevä jälkimaku. Jos olet Sauvignon Blanc -rypäleen ystäviä, mutta myös rosee kiinnostavat, samalta viinitalolta tulee Mud House Sauvignon Blanc Rosé eli pienellä määrällä punaista Pinot Noir -rypälettä ”maustettu” sauvignon blanc, joka on siis roseeviini.

Kokonaan oma lukunsa ovat jalohomeen (botrytis cinerea) aateloimat Sauvignon Blanc -viinit, jotka voivat olla syvän meripihkan värisiä – ja hyvinkin makeita. Tällaisia sauvignoneja tulee tiettyinä vuosina sellaisilta alueilta, joiden lämmin ja sumuinen ilmasto on otollinen ”kiltin” jalohomeen muodostumiselle. Jalohome siis rusinoittaa kypsät rypäleet ja luo niihin hienostuneen hunajaisen aromin. Bordeaux’n botrytis-valkoviineissä tosin iso osa on Sauvignonia matalahappoisempaa ja suutuntumaltaan öljymäistä Sémillon-rypälettä.

Vaikka jalohomeen muodostumiseen tarvitaan lämpöä, tyypillisesti Sauvignon Blanc viihtyy suhteellisen viileässä ilmanalassa, kunhan se saa riittävästi aurinkoa. Liian lämpimässä rypäleen luontainen, pirteän raikas aromaattisuus ja hapokkuus kärsivät. Ilmaston lämpenemisen vuoksi Sauvignonin korjuuta onkin jouduttu monin paikoin aikaistamaan. Toinen vaihtoehto on istuttaa entistä korkeammalle: esimerkiksi Etelä-Amerikan mantereella Sauvignon-köynnöksiä löytyy Pohjois-Argentiinan vuoristoisesta Saltasta ja Bolivian huikean korkealla sijaitsevilta tarhoilta.

Sauvignon Blanc rakastaa ruokaa

Mikä sitten tekee sauvignon blancista niin haastavan viinin toisille?
Joillekin sen aromaattinen ylenpalttisuus ja ärhäkkä hapokkuus voi tuntua hurjalta ilman ruokaa. Myös Sauvignon Blanc -viinien kissanpissaa etäisesti muistuttavalla pistävällä aromilla saattaa olla näppinsä pelissä siinä, että rypäle jakaa mielipiteet voimakkaasti. Keskustelua on käyty siitäkin, ovatko ”tyypilliset” Sauvignon-aromit loppujen lopuksi peräisin itse rypäleestä ja kasvumaasta – vai aromatisoiduista hiivoista, joita yleisesti käytetään Sauvignon-mehun alkoholiksi käyttämiseen.

Joka tapauksessa tästä aromaattisesta rypäleestä valmistetut rapsakan hapokkaat ja puhtaan hedelmäiset valkoviinit istuvat loistavasti niin pohjoismaiseen pöytään kuin maailman keittiöiden antimiin. Rapupöydässä Sauvignon Blanc on kotonaan: se saattelee niin illan suurimmat tähdet kuin niiden kanssa tarjottavat gazpachot ja kukkakaalikeitot, skagen-leivät tai jokirapu-tillitoastit, salaatit sekä yrttiset piiraat. Ryhdikkäät ja harmoniset, ”ei liian isot” sauvignonit, kuten Mud House Sauvignon Blanc, sopivat mainiosti myös rapuiltamien aperitiiviksi.

Jos rapujuhlia ei vielä ole näköpiirissä, kokeile ”äsbeetä” esimerkiksi graavisiian, vienosti chilisen lohicevichen tai sitruunaisen mustekalan kyljessä. Myös sitruunamajoneesin kera tarjotut friteeratut mustekalarenkaat tai klassinen, hernepyreen saattelema fish’n’chips toimivat hienosti Cono Sur Organic Sauvignon Blancin rinnalla – puhumattakaan meksikolaisen keittiön herkuista!

Lisäksi monenlaiset salaatit vuohenjuustosalaatista fetasalaattiin maistuvat vielä herkullisemmilta, kun lasilla kimaltelee kesäisen freesi sauvignon blanc. Etenkin chèvre & sauvignon on klassikkojen klassikko! Jos nautit chèvresi kylmänä, sancerre on loistava. Uunista tulleen, punajuuren kanssa tarjottavan lämpimän vuohenjuuston kylkeen puolestaan sopii Mud House Sauvignon Blanc Rosé.

Kesän vegeherkuista sauvignon blancien ystäviä ovat myös kesäkurpitsa- ja hernerisotot ja itse tehdyn vihreän peston maustama pasta. Niitä saattelemaan sopii vaikkapa Les Fumées Blanches Organic Sauvignon Blanc.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.