Salvia tekee ihmeitä suppilovahveropastalle – kaada kylkeen lasi laatupunaviiniä Piemontesta

25.9.2023 - Artikkelit|Reseptit|

Aurinkoiset syyskelit lupaavat onnenpäiviä sienifaneille, etenkin kun kuluva sienivuosi on ollut niin huikean hyvä. Yhdistä metsäretken sienisaaliiseen aromikkaita yrttejä, jotka korostavat sienten omaa makua. Salvialla maustetun suppilovahveropastan paras kaveri on runsaan mehevä laatupunaviini Pohjois-Italian Piemontesta.

Syksyn saapuessa moni viininystävä alkaa miltei vaistomaisesti kaivata lasiinsa punaviiniä. Todellinen punaviinikauden tärppi on Fontanafredda Briccotondo Barbera Organic 2020. Tämä punaviini tulee Pohjois-Italian Piemontesta, joka tunnetaan viininystävien pyhiinvaelluskohteena.

Laadukas ja kohtuuhintainen Fontanafredda Briccotondo Barbera Organic 2020 on valmistettu Barbera-rypäleestä, joka on Piemonten maakunnan päärypäle. Barberoille ominaista on raikas hapokkuus ja mehevä marjaisuus, joita tästäkin punaviinistä löytyy, vaikka se onkin ennen kaikkea runsas ja mehukkaan hedelmäinen viini moneen makuun.

Samasta syystä Fontanafredda Briccotondo Barbera Organic 2020 on loistovalinta monien syksyn makujen seuraan – kokeile viinin kanssa ainakin artikkelin lopusta löytyvää suppilovahveropastaa tai yksinkertaista juusto- ja leikkeletarjotinta.

briccotondo suppilovahveropasta punaviini resepti

Punaviinisesongin lisäksi syksyn saapumisen tunnistaa alati kiihtyvästä sieni-ilottelusta. Kuluva vuosi on suorastaan hemmotellut sienifaneja ympäri Suomen, ja esimerkiksi suppilovahverokausi on vasta alkutekijöissään. Helposti tunnistettava suppilovahvero on mainio sieni aloittelevallekin sienestäjälle, sillä sen käsittely on helppoa ja se sopii makunsa puolesta monenlaisiin ruokiin, kuten keittoihin, pastoihin ja patoihin.

Suppilovahvero, kuten muutkin sienet, rakastaa erilaisia yrttejä, joita kannattaakin yhdistellä sieniruokiin ennakkoluulottomasti, sillä aromikkailla yrteillä on tapana korostaa sienten omaa makua.

Aivan erityisen hyvin juuri suppilovahveron makua korostaa voimakas salvia, jonka tuhti aromikkuus on oiva pari umamisille sienille. Muita takuuvarmasti toimivia yrttejä suppilovahveron seuraan ovat rosmariini ja timjami, jotka tuovat esille sienien metsäisiä sävyjä. Jos taas haluat yllättää, kokeile suppilovahveroruoissa hieman lakritsiin vivahtavia kirveliä ja rakuunaa. Eikä kannata unohtaa persiljaa ja ruohosipulia, joiden helpot ja tutut aromit sopivat kaikkiin sieniruokiin ja antavat niille kepeää raikkautta.

Suppilovahveropasta

(kahdelle)

 • 150 g (reilu ½ litraa) suppilovahveroita
 • 75 g voita
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2 lehtikaalin lehteä
 • noin 20 salvian lehteä
 • 2 dl raastettua parmesaania
 • vajaa ½ dl pastan keitinvettä
 • suolaa ja pippuria
 • voita ja öljyä paistamiseen

Lisäksi:

 • noin 250 g tuorepastaa (esimerkiksi tagliatellea)
 • raastettua parmesaania
 • salvian lehtiä koristeluun

Paista suppilovahveroita kuivalla pannulla, kunnes niistä haihtuu neste. Lisää pannulle voita ja öljyä sekä hienonnetut valkosipulinkynnet. Paista muutama minuutti.

Irrota lehtikaalin lehdistä ruodit ja revi lehdet pannulle suupalan kokoisiksi paloiksi. Freesaa muutama minuutti ja ota sieni-lehtikaalipaistos pois pannulta.

Keitä tuorepasta suolalla maustetussa vedessä. Ennen keitinveden kaatamista, ota talteen noin puolen desilitran verran keitinvettä.

Lisää pannulle voi ja anna sen ruskistua rauhassa (noin 5 minuuttia). Varo, ettei voi pala. Lisää sitten tuoreet salvianlehdet ja paista ne rapeiksi.

Lisää pannulle sieni-lehtikaalipaistos, kypsä pasta, 2 dl raastettua parmesaania, suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin ja lisää pieni loraus pastan keitinvettä. Kiehauta nopeasti ja tarjoile.

Viimeistele annokset tuoreella salvialla ja raastetulla parmesaanilla.

Viinisuositus: Fontanafredda Briccotondo Piemonte Barbera 2020 (14,98 €)Fontanafredda briccotondo

Tässä pastassa suppilovahverot, salvia ja parmesaani muodostavat umamisen yrttisen makukombon, joka sopii hyvin Fontanafredda Briccotondo Barbera Organic 2020 runsauteen. Lisäksi viinin raikas hapokkuus ryhdistää makuelämystä juuri sen verran, että kokonaisuus on mainiossa tasapainossa vaikkapa vähän juhlavampaa arki-illallista ajatellen.

Fontanafreddan viinintekijän tavoitteena on ollut valmistaa modernin kuluttajan makua vastaava runsas ja mehukas Barbera-viini menettämättä kuitenkaan tämän Piemonten paikallislajikkeen tyypillisimpiä ominaisuuksia; raikasta hapokkuutta ja mehukasta marjaisuutta.

LUE MYÖS!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.