Rapujen syönti – näin se tehdään!

21.7.2020 - Tee se itse|

Saitko kutsun elämäsi ensimmäisiin rapujuhliin? Kaipaatko vinkkejä siitä, kuinka syödä rapuja oikeaoppisesti? Katso helpot ohjeet ja video, joiden avulla nautiskelet ravuista jokaisen herkullisen palan.

Rapujuhlat ovat täydellinen tapa juhlistaa loppukesän ja syksyn hämärtyviä iltoja. Varsinainen ravustuskausi alkaa 21.7. ja kestää lokakuun loppuun asti.

Rapujen syönti vaatii pari niksiä ja hieman sorminäppäryyttä, mutta stressiä puuhasta ei kannata ottaa. Näiden vinkkien ja videon avulla pääset hyvin alkuun – sitä paitsi rapujuhlissa pöydästä löytyy aina joku konkari, joka mielellään opastaa noviisia.

Rapujen syönti ei ole vaikeaa! Näin syöt ravun oikein:

 1. Ota rapu lautaselle. Irrota sakset nivelkohdista napsauttamalla. Imeskele nivelistä keitinliemi.
 2. Irrota kummastakin saksesta pienempi haara, katkaise sen kärki rapuveitsen reiän avulla ja imaise saksen sisältä liemi.
 3. Katkaise isommista saksen osista kärki rapuveitsen avulla. Leikkaa saksen kuori halki veitsellä ja kaiva saksiliha esiin. Syö saksiliha saman tien tai kerää paahtoleivän päälle.
 4. Väännä pyrstö irti keskiruumista.
 5. Irrota ravun keskiruumiista selkäpanssari vetämällä se irti. Kaavi halutessasi kuoren sisäpinnalta talteen rapuvoi.
 6. Irrota lopuksi pyrstöliha: Suorista pyrstö ja leikkaa se auki toisesta sivusta. Vedä pyrstöliha irti. Viillä pyrstölihan päältä lihasuikale ja poista suoli varovasti vetämällä. Syö pyrstöliha saman tien tai kerää paahtoleivän päälle.

Vinkit rapujuhlien järjestämiseen

 • Tuoreet ravut voi keittää itse mausteliemessä. Kätevä tapa on oikaista käyttämällä kaupan esikeitettyjä rapuja, jotka ovat sellaisenaan valmiita herkuteltaviksi. Pakasterapuja on puolestaan hyvin saatavilla sesongin ulkopuolellakin. Ne tulee sulattaa pakkauksen ohjeen mukaan ja elvyttää ja maustaa itsetehdyllä tilliliemellä.
 • Rapujen kanssa tarjoillaan usein paahtoleipää, hienonnettua tilliä ja voita. Ravut voi tarjota joko alku- tai pääruokana. Jos ne tarjotaan pääruokana, kannattaa lisäksi varata tuhti alkuruoka, kuten sienikeitto. Pääruoaksi rapuja varataan noin 10 rapua ruokailijaa kohden, alkuruoaksi riittää 6–8 saksiniekkaa per ruokailija.
 • Varaa ruokailijoille rapuveitset rapujen avaamista varten. Käsien puhdistamista varten tarvitaan vesikulhoja ja lautasliinoja, sillä rapujen syönti on väistämättä hieman sotkuista puuhaa.
 • Perinteinen rapujuhlakattaus viimeistellään punaisin, raputeemaisin lautasliinoin ja vaatteita suojaavin rapukaulurein. Pimeneviin iltoihin sopivat myös tunnelmavalot, kuten lyhdyt, valosarjat ja kynttilät.
 • Juomaksi ravuille sopii kuiva, hapokas, aromikas ja puhdaspiirteinen valkoviini. Rapujen syöntiin yhdistetään usein myös juomalaulut ja snapsit. Vesikannukin kannattaa muistaa kattaa juhlapöytään.

Viinisuositus: Mud House Sauvignon Blanc

Rapsakkuutta rapupöytään Uudesta-Seelannista | 15,48€

Rapuja ja sauvignon blancia kovempaa comboa saa hakea ihan tosissaan. Jos etsit vedet kielelle herauttavaa ja moneen makuun istuvaa valkoviiniä rapuvieraillesi, se on tässä.

Mud House Sauvignon Blancin aromeissa tuntuu pian taakse jäävä kesämme herukkoineen ja raparperinvarsineen. Viini sopii loistavasti myös rapusessiota edeltävään hyvän mielen kilistelyyn. Ja vieraasi ilahtuvat siitäkin, että tämä sauvignon blanc on tuotettu ympäristöllisesti kestävästi.

INSPIROIDU MYÖS NÄISTÄ!

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.