Kotipuutarhojen kestosuosikki ei kavahda koleatakaan kevättä vaan puskee sinnikkäästi uutta lehtiruotia mullasta heti auringon alkaessa lämmittää kasvimaata. Punertavista varsista keitellään kirpeänmakea raparperichutney, joka sopii sievästi kaikenlaisen grilliruoan kylkeen. Kesäisen herkkuhetken viimeistelee Argentiinan maineikkaimmalta viinialueelta pöytään kannettu paahteinen punaviini.
Raparperichutney on melkoinen moniottelija! Makea hapokkuus tekee raparperista grillaajan parhaan kaverin tänäkin kesänä. Chutney toimii niin grillatun kalan, paahdettujen kasvisten, ruokaisan salaatin kuin pihvinkin kanssa. Siksi sitä kannattaakin keitellä samalla vaivalla muutama purkillinen tulevia grillaushetkiä varten!
Chutneyn valmistamiseen käytetään loraus argentiinalaista punaviiniä, mutta jos kesäisellä aterialla on tarjolla kalaa, voit korvata reseptin punaviinin valkoisella. Jos maustekaapistasi ei löydy kardemummaa tai korianterinsiemeniä, voit vaihtaa mausteet toisiin omien mieltymysten mukaan. Jotain mausteita raparperin seuraksi kannattaa kuitenkin lisätä, jotta chutneyn maku tukee paremmin sen kanssa tarjottavan Norton Barrel Select Cabernet Sauvignonin mausteisuutta.
Jos kaipaat raparperichutneyn rinnalle lihaa, rasvainen naudan entrecôte on aina maistuva valinta. Nosta pihvi hyvissä ajoin huoneenlämpöön, mausta suolalla ja pippurilla ja paista pannulla tai grillissä mediumiksi. Muista antaa pihvin vetäytyä ennen kuin nostat sen tarjolle.
Raparperichutney grilliherkkujen kaveriksi
4–6 henkilölle
- 5 raparperin vartta (n. 5 dl kuutioituna)
- 1 dl sokeria
- ½ dl Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon -punaviiniä
- ½ dl punaviinietikkaa
- ½ rkl korianterinsiemeniä
- peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
- ½ tl jauhettua kardemummaa
- ¼ tl kokonaisia valkopippureita
- 1 dl keltaisia sultanarusinoita
- ½ punasipuli kuutioituna
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- ½ punainen chili hienonnettuna
- 1 tl suolaa
Kuutioi raparperi. Jos raparperi on nuorta ja ohutvartista, sitä ei tarvitse kuoria. Laita sokeri, punaviini, punaviinietikka, korianterinsiemenet, inkivääri, kardemumma ja valkopippuri kattilaan. Keitä seosta kevyesti, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Lisää muut ainekset ja keitä vielä n. 5 minuuttia, kunnes raparperichutney on hieman paksuuntunut.
Tarjoile raparperichutney kesäisten grillikasvisten, juustoisen salaatin, savustetun lohen tai pihvin seurana. Extralisukkeeksi suosittelemme sesongin varsiparsakaalia, joka sopii kaikkien edellämainittujen vaihtoehtojen kaveriksi paremmin kuin hyvin.
Viinisuositus: Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon
Muhkea grilliviini Argentiinan Mendozasta | 12,98€
Argentiinalaiset jos ketkä osaavat ottaa ilon irti elämästä kokoontumalla grillailemaan. Tärkeää roolia argentiinalaisissa asado-grillibileissä näyttelevät tietysti maan omat punaviinit. Maan tunnetuimmalta viinialueelta Mendozasta tuleva Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon on oiva viini lihalle: siitä löytyy intensiivisyyttä, muhkeaa maanläheisyyttä ja pehmeä tanniinirakenne.
Tämä aromeiltaan herukkainen, paahteinen ja tyylikkään mausteinen punaviini on täydellinen valinta grillissä sihisevälle naudanfileelle tai hampurilaisille, joiden pihvit voit tehdä jauhelihasta tai vaikkapa bataatista. Jos pidät enemmän lampaasta, grillaa lammaslihapullia vartaassa – ja nauti!