Cono Sur – chileläisen viininteon sanansaattaja

Master of Wine Tuomas Meriluoto kertoo kuinka pieni nuorten innokkaiden osaajien joukko päätti haastaa koko perinteisen viinialan viljelemällä eurooppalaisia viinilajikkeita Chilessä – ja kuinka he lopulta nousivat projektillaan koko maailman maineeseen.

Cono Surin viinitaloa voidaan pitää melko nuorena yrityksenä, sillä se on perustettu vasta 1993. Tilan perustajatiimi koostui nuorista innokkaista ja innovatiivisista viini-, markkinointi- ja kaupan-alan osaajista. Haastaakseen perinteistä viinialaa ja aavistuksen myös viinialaan liittyvää historiallisuuden ihannointia he päättivät provosoivasti valita iskulauseekseen “No Family Trees, No Dusty Bottles, Just Quality Wine” (Ei sukupuita, Ei pölyisiä pulloja, vain laatuviinejä). Tämä iskulause myös määritteli vahvasti sen, mitä Cono Sur ryhtyi tekemään, ja joka raivasi uutta tietä koko Chilen viinialalle – tietä, jota nyt myös muut Chileläiset viinintuottajat kulkevat menestyksekkäästi.

Cono Surin toiminnan alkuaikoina Chilessä laatuviinien tuotanto oli vahvasti keskittynyt perinteisiin rypälelajikkeisiin joita olivat mm. Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay ja Sauvignon Blanc, ja joita viljeltiin pääasiassa Chilen lämpimässä ja runsassatoisessa keskuslaaksossa. Cono Sur kuitenkin näki, että Euroopassa menestyvät ja viininystäviä kiinnostavat viinityylit tulivat viileistä ilmastoista, kuten Saksasta ja Pohjois-Ranskasta. Suosittuja rypälelajikkeita olivat mm. Riesling ja Pinot Noir, joita Chilessä ei tuohon aikaan viljelty mm. siksi, että keskuslaakso johon viinintuotanto oli vahvasti keskittynyt oli näille lajikkeille liian lämmin.

Chile on erittäin monipuolinen maa viininviljelyn näkökulmasta. Yli 4000 kilometrin pituinen kapea maa tarjoaa mieletöntä vaihtelua erilaisten ilmastojen muodossa. Vastaavan mittainen kaistale aseteltuna Euroopan kartalle yltäisi Lapista aina Etelä-Italiaan asti. Pituuden lisäksi Chilen ilmastoon vaikuttavat merkittävästi sen itäreunaa rajaava erittäin korkea Andien vuoristo ja lännessä vellova Tyyni valtameri, joka Etelä-Amerikan kohdalta on erittäin kylmä myös kesäisin Etelänavalta tulevan kylmän Humbolt -merivirtauksen johdosta.

Cono Sur päätti rohkeasti lähteä kokeilemaan viininviljelyä Chilen tuolloin vähemmän suosituissa, ja viljelypaikkoina erittäin vaikeaksi koetuilla viileämmillä alueilla. Rypälelajikkeiksi kokeiluihin valikoitui nimenomaan Euroopassa suositut ja viileämmissä kasvuympäristöissä viihtyvät Riesling ja Pinot Noir -lajikkeet. Kokeilut eivät olleet helppoja. Viinin viljelyssä ja valmistuksessa uusien tarhojen ja viljelypaikkojen kokeilemiseen sitoutuu paljon aikaa ja liittyy aina suuria riskejä. Uusille viljelyalueille lähdettäessä maaperät ja paikallisilmastot ovat aina ennalta tuntemattomia, ja vaikka niitä kuinka pyrkisi etukäteen tutkimaan ja pohtimaan, niin lopulliset vastaukset usein saadaan vasta kokemuksen sekä erehdystenkin kautta.

Cono Surin innovatiiviset kokeilut ovat olleet menestyksekkäitä ja tuoneet sille maailmanlaajuista menestystä. Cono Sur oli Chilen ensimmäinen viinitalo joka valmisti Riesling -viiniä Bio Bio laaksossa, joka tänäpäivänä tunnetaan yhtenä Uuden Maailman parhaista kasvuympäristöistä kyseiselle lajikkeelle. Bio Biossa viljeltyyn Riesling -viiniin voit tutustua hakemalla Alkosta pullon lukuisia kilpailuja voittanutta ja kriitikoiden säännöllisesti ylistämää Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling -viiniä.

Myös Pinot Noir -rypäleestä valmistetut Chileläiset viinit olivat lähes ennenkuulumaton asia Cono Surin aloittaessa hankkeensa. Ensimmäinen viini, 20 Barrels Pinot Noir, lanseerattiin vuosikerrasta 1996. Tuon viinin menestyksen innoittamana kaasu painettiin pohjaan, palkattiin rypäleen alkulähteiltä Ranskan Bourgognesta ammattiapua, ja ryhdyttiin mittaviin toimiin viljelyn ja valmistusprosessin osalta. Vuoteen 2016 mennessä Cono Surin valikoimassa oli kaiken kaikkiaan kahdeksan eri Pinot Noir -rypäleestä valmistettua viiniä eri hintaluokista, ja kaikkien yllätykseksi Cono Sur julistautui samalla myös maailman suurimmaksi Pinot Noir -viinien valmistajaksi.

Innovatiivisuuden ohella toinen Cono Surin toimintaa ohjaava kulmakivi on ympäristöystävällisyys. Jos innovatiivisuuteen suhtauduttiin Cono Surilla reippaalla asenteella, niin ympäristöystävällisyyteen lähdettiin mukaan koko sydämellä. Mikäli viinejä haluaa viljellä ympäristöystävällisesti, Chile on siihen erittäin sopiva paikka. Maan muusta maailmasta eristäytynyt sijainti luonnollisten ”rajojen” ansiosta takaa hyvän suojan muualla vaikuttavilta kasvitaudeilta ja tuholaisilta. Näitä rajoja ovat pohjoisessa sijaitseva Atacaman aavikko, Patagonian jäätikkö etelässä, ja jo aikaisemmin mainitut Andien vuoristo ja Tyyli valtameri Idässä ja Lännessä. Lisäksi Chilen ilmasto on vähäsateinen ja aurinkoinen, pitäen kasvien hedelmät kuivina ja siten vapaina homeista sekä muista kosteuden aiheuttamista haitoista. Tarvittavaa kasteluvettä, jota sitten tippakastelun keinoin ohjataan köynnösten juurille, saadaan viinitarhoille Andien vuoristolta valuvista joista.

Useita Cono Surin viinitarhoja viljellään luonnonmukaisin keinoin, mutta osa valikoiman viineistä on sekoituksia usealta eri tarhalta tulevista rypäleistä. Luomuviiniksi kuitenkin sertifioidaan vain ne viinit joiden rypäleistä 100% tulee jokaisena vuonna luomuviljellyiltä ja -sertifioiduilta viinitarhoilta. Organic -tuoteperheen viinit ovat nimensä mukaisesti sertifioitu luomuksi.

Cono Surin tarhoja on perustamisesta lähtien hoidettu niinkutsutuin kokonaisvaltaisten menetelmien keinoin (Integrated Vineyard Management), jotka ottavat kantaa mm. mahdollisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttöön siten, että tarhojen pitkäaikainen terveys ja luonnon hyvinvointi pitkällä tähtäimellä on aina lyhyen aikavälin saavutettavissa olevia hyötyjä edellä. Tämä keinovalikko on sittemmin osalla tarhoista kehittynyt edelleen, ja osa tarhoista on nykyään luomusertifioituja. Cono Sur on perustamisestaan lähtien pyrkinyt koko tuotantoketjunsa osalta minimaaliseen hiilijalanjälkeen. Vuonna 2007 Cono Sur päätti ulottaa hiilijalan minimoinnin myös viiniensä kuljetuksiin, joiden aiheuttamat hiilidioksidipäästöt kompensoitiin nollaan Carbon Neutral Delivery -sertifioinnin myötä. Myöhemmin Cono Surin hiilijalanjälki -hankkeet mahdollistivat yhtiön saavuttaa ensimmäisenä viinitalona Amerikan mantereelta ISO 14064:n mukainen Cemars ympäristösertifikaatti ja vuonna 2011 yhtiö valittiin koko alkoholialan ympäristöjohtajaksi Drinks Business Awards -gaalassa Green Company of the Year -tittelillä.

Cono Sur’in tunnetuimmat tuoteperheet

Bicicleta

Bicicleta -sarjan viinit ovat luonteikkaan hedelmäisiä, konstailemattomia ja helposti lähestyttäviä. Tämän tuoteperheen viinit eivät tuijottele perinteisiin, vaan ovat rohkeita ja maukkaita osoituksia Chilen eri viljelysalueiden ja maukkaiden rypälelajikkeiden tarjoamasta potentiaalista. Bicicleta (Polkupyörä) -symboli kunnioittaa tarhojen työntekijöitä ja heidän sitoutumistaan työhönsä ympäristöä arvostaen. Polkupyörä on työntekijöiden kulkuneuvo heidän liikkuessaan viinitarhoilla.

Reserva Especial

Andien Vuoriston ja Tyynen Valtameren välistä Chileä halkoo lukuisien laaksojen jono. Viinien viljely on keskittynyt laaksoihin, joista jokaisella on uniikit ominaisuutensa joiden perusteella ne ovat valikoituneet eri rypälelajikkeiden kasvupaikoiksi. Reserva Especial -tuoteperhe keskittyy tunnetuimpien ja korkealaatuisimpien laaksojen “nimikkolajikkeisiin”.

Single Vineyard

Single Vineyard -viinit ovat nimensä mukaisesti yhden tarhan viinejä, eli niinkutsuttuja palstaviinejä. Sarjan viinit on valikoitu siten, että kullekin rypälelajikkeelle on pyritty identifioimaan tarha, joka tuottaa korkeaa uniikkia tyyliä ja edustaa lajikkeen parasta mahdollista kasvuympäristöä ilmasto-olosuhteiden, maaperän ja sijainnin suhteen. Tämä sarja kunnioittaa Chilen erittäin monipuolisten viljelyalueiden tuomaa pontentiaalia erittäin monen tyylisten viinien valmistamiseksi. Jokainen etiketti kantaa erityistä tarha -numeroa (Block numero), joka kertoo palstan jolta rypäleet on korjattu.

Kiva kun klikkasit tänne!
Lämpimästi tervetuloa inspiroitumaan viinin ympärillä.